Το Ρωσικό Σπίτι χαιρετίζει την επαναλειτουργία του Επίτιμου Προξενείου της Ρωσίας

Το πολιτιστικό κέντρο «Ρώσικο Σπίτι» χαιρετίζει την επαναλειτουργία του Επίτιμου Προξενείου της Ρωσίας στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και εύχεται να είναι η συμβουλή για την θεραπεία της κρίσης στις διμερείς σχέσεις, που κορυφώθηκε το 2018.

Το «Ρώσικο Σπίτι» είχε καθοριστικό ρόλο στην διαδικασία δημιουργίας και επαναλειτουργίας του επίτιμου προξενείου, μαζί με τον τότε Δήμαρχο Αλεξανδρουπολης κ. Ευάγγελο Λαμπάκη και τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμο μετά από πρόταση που υποβάλλαμε στον τότε Γενικό Πρόξενο Θεσσαλονίκης, κ. Αλεξέι Ποπώβ.

Για καλύτερη ενημέρωση του κοινού θα επιθυμούσαμε να υπογραμμίσουμε ορισμένα πράγματα και γεγονότα, γύρω από το επίτιμο προξενείο που δίνουν ένα σύντομο ιστορικό:

  •   Το 2011 το «Ρώσικο Σπίτι» ανέγειρε το μνημείο στον προαύλιο χορό του καθεδρικού ναού του Αγίου Νικολάου προς τιμήν των Ρώσων στρατιωτών που πέθαναν στην Αλεξανδρούπολη κατά τον ρωσοτουρκικό πόλεμο το 1877-78. Την ίδια χρονιά οργάνωσε την αδελφοποίηση της Αλεξανδρούπολης με το Σοσνόβυ Μπορ και στη συνέχεια με την Αγία Πετρούπολη, γεγονότα που συνέβαλαν καθοριστικά στην εγκατάσταση απευθείας αεροπορικής πτήσης το 2013 μεταξύ της Αλεξανδρούπολης και της Αγίας Πετρούπολης.
  •   Λαμβάνοντας υπόψιν αυτά, 03.06.2014 το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας όρισε τον κ. Κωνσταντίνο Γκαμπαερίδη να είναι ο επίτιμος πρόξενος στην Αλεξανδρουπολη, περίπου 100 χρόνια μετά από το κλείσιμο του ρωσικού υποπροξενείου στην περιοχή. Το σχετικό ΦΕΚ από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών για την αποδοχή του διορισμού εκδόθηκε 24.03.2015.
  •   Το Μάιο 2016 ο Υπουργός Εξωτερικών Νικόλαος Κοτζιάς ανακάλεσε το προεδρικό διάταγμα αναγνώρισης του Κωνσταντίνου Γκαμπαερίδη σαν επίτιμο πρόξενο οποίος την ίδια χρονιά είχε διοριστεί στην θέση συμβούλου του Κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης.
  •   Κατά την περίοδο του 2018 που κορυφωνόταν η κρίση στις ελληνο-ρωσικές σχέσεις, αποκαλύφθηκε ότι αιτία της ανάκλησης ήταν το ταξίδι που είχε συμμετάσχει ο κ. Γκαμπαερίδης στην Κριμαία το 2016 με σκοπό την ενίσχυση του ελληνικού πληθυσμού, το οποίο εν πολύ προέρχεται από τη Θράκη και για συμφωνίες εξαγωγής αγροτικών προϊόντων από την Ελλάδα και κυρίως από την περιοχή του Έβρου.
  •   Προφανώς μετά από την κυβερνητική αλλαγή και απομάκρυνση του κ. Κοτζιά από τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών, εφαρμόστηκε η διαδικασία προώθησης του δεύτερου κατ’ επιλογή προσώπου και στη θέση αυτή ορίσθηκε ο κ. Παλακιδης. Εκφράζουμε τις θερμότερες ευχές μας οι ελληνορωσικές σχέσεις να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο με την λειτουργία του κ. Παλακίδη από την θέση του επίτιμου προξένου.