Τραγική μείωση των επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο της Μικρής Δοξιπάρας στον Έβρο

Διαρκής και μεγάλη είναι τα τελευταία χρόνια η μείωση του αριθμού των επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο της Μικρής Δοξιπάρας, στο βόρειο Έβρο. Τα σπουδαίας σημασίας ευρήματα που αποκαλύφθηκαν πριν από περίπου 15 χρόνια, μένουν ακόμη εκτεθειμένα, κάτω από μουσαμάδες και πρόχειρα στέγαστρα, αφού η υπόθεση της δημιουργίας ενός χώρου, όπου τα ευρήματα θα είναι ασφαλή και ο κόσμος θα ξεναγείται άνετα, καθυστερεί απελπιστικά εδώ και πολλά χρόνια.

Ενδεικτικό της πτώσης που παρατηρείται στην επισκεψιμότητα του χώρου, σύμφωνα με το e-vertigo.gr., είναι ότι ενώ το 2006 ο αριθμός των επισκεπτών έφτασε τους 10.000, το 2016 ήταν μόλις 1.500!

Εντωμεταξύ, άλλη μία τροποποίηση της ατελείωτης μελέτης για την κατασκευή του μουσείου, θα κληθούν να εγκρίνουν τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου ΑΜΘ στη συνεδρίαση της Δευτέρας 8 Μαϊου. Η τροποποίηση θα είναι «τυπικού χαρακτήρα» και αφορά την επικαιροποιημένη Προγραμματική Σύμβαση του έργου που αφορά στη μελέτη για την κατασκευή του μουσείου.

Η συγκεκριμένη Προγραμματική Σύμβαση, μεταξύ της εταιρείας “Κτιριακές Υποδομές Α. Ε.” της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και του Υπουργείου Πολιτισμού, έρχεται για μία ακόμα φορά στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αφού προηγήθηκε η έγκριση  επικαιροποίησής της, τον περασμένο Νοέμβριο (2016).

Ο προϋπολογισμός της μελέτης ανέρχεται σε 75.000 ευρώ και έχει ήδη εξασφαλισμένη την υπογραφή της νέας υπουργού Πολιτισμού, ωστόσο η υλοποίηση του έργου κατασκευής του μουσείου προαπαιτεί και την εξασφάλιση χρηματοδότησης ύψους 5 εκ, ευρώ περίπου, από πηγή που αναζητείται…