Τροποποίηση ΚΟΚ: Εντολές για μηδενική ανοχή από το υπουργείο και έλεγχοι στην Αλεξ/πολη

Digital Camera

Ροζ χαρτάκια έχει γεμίσει το κέντρο της Αλεξανδρούπολης τις τελευταίες ημέρες. Αιτία, η τροποποίηση του ΚΟΚ και οι εντολές από το αρμόδιο υπουργείο προς τους ελεγκτικούς μηχανισμούς πανελλαδικά, για μηδενική ανοχή προς τους παραβάτες, ανεξάρτητα αν η παράβασή τους εντάσσεται στις επικίνδυνες ή όχι.

Έτσι, και στην πόλη μας, δημοτική αστυνομία και τροχαία έχουν πιάσει δουλειά, με αποτέλεσμα οι κάτοχοι αυτοκινήτων και δικύκλων να μην μπορούν να… “ξεφύγουν” με τίποτα από την ‘τσιμπίδα’ του νόμου.

Χαρακτηριστικές είναι οι δύο μαρτυρίες οδηγών δικύκλων στο alexpoli.gr. Στην πρώτη περίπτωση, ο οδηγός στάθμευσε το δίκυκλό του για λίγα λεπτά στην άκρη πεζοδρομίου σε δρόμο του κέντρου. «Έψαχνα να παρκάρω σε θέση που προορίζεται για δίκυκλα, για αρκετή ώρα. Όταν όμως δεν τα κατάφερα, το άφησα με το ρολόι για 5 λεπτά στο πεζοδρόμιο… όταν επέστρεψα, είδα την κλήση».

Κι όταν όμως βρίσκεις πάρκινγκ στις -ελάχιστες είναι η αλήθεια- θέσεις για μηχανάκια, θα πρέπει να είσαι προσεκτικός, αφού δεν συγχωρείται ούτε η παραμικρή απροσεξία. Όπως έγινε στην περίπτωση του αναγνώστη μας, ο οποίος στάθμευσε λίγα εκατοστά μετά την ταμπέλα που ορίζει το τέλος των θέσεων για τα δίκυκλα. «Για λίγα εκατοστά πρέπει να πληρώσω πρόστιμο, λες και μπορούσα να παρκάρω κάπου αλλού και δεν το έκανα» λέει ο ίδιος.

Πάντως είναι γεγονός πως οι ειδικές θέσεις για τα δίκυκλα είναι πολύ λίγες σε σχέση με τις ανάγκες της πόλης. Όπως είπε και ο πρόεδρος της Λέσχης Μοτοσικλετιστών Κριτής Κριτού στον Δημήτρη Κολιό και τον Maximum FM 93,6, υπάρχουν 11.500 μηχανάκια στην Αλεξανδρούπολη και είναι κάθε μέρα και πιο εμφανές ότι χρειάζονται κι άλλες παρεμβάσεις από την πλευρά του Δήμου.

Διαβάστε ακόμη  Φτωχότερος ο αθλητισμός της Αλεξανδρούπολης, έφυγε ο Μανώλης Μητηλέτσης

Βεβαίως, από τις κλήσεις δεν εξαιρούνται τα αυτοκίνητα, εκεί που πλέον η αφαίρεση άδειας οδήγησης, κυκλοφορίας και πινακίδων είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Αυτό επιβεβαιώνει και με ανάρτησή του στο fb o πρόεδρος της Επιτροπής Κυκλοφοριακών Ρυθμίσεων του Δήμου Αλεξανδρούπολης και αστυνομικός της Τροχαίας Κώστας Χατζηαναγνώστου:

«Φίλες, φίλοι μια επισήμανση που την έχω ξανακάνει, επειδή με την τροποποίηση του ΚΟΚ έχουν δυσκολέψει αφάνταστα η κατάσταση σε ό,τι αφορά την απόδοση των αφαιρεμένων στοιχείων, οι οδηγίες από το Υπουργείο είναι για μηδενική ανοχή. Έχουν δεθεί τα χέρια των προϊσταμένων των υπηρεσιών Τροχαίας για αυτό όταν οδηγείτε κάντε χρήση ζώνης ασφαλείας και κράνους, μην κάνετε χρήση κινητού τηλεφώνου όταν οδηγείτε (σταματήστε δεξιά και μιλήστε), μην πετάτε από το παράθυρο αντικείμενα (τσιγάρα, κουτιά κλπ), μην σταθμεύετε σε θέσεις ΑΜΕΑ, έχετε ειδικό κάθισμα όσοι μεταφέρετε μικρά παιδιά και μην κινείστε στην ΛΕΑ. Αυτές οι παραβάσεις δεν έχουν πλέον χρηματικό πρόστιμο, αλλά εξοντωτικές διοικητικές ποινές, με 60 ημέρες αφαίρεση άδειας οδήγησης, άδειας κυκλοφορίας και κρατικών πινακίδων. Καλό είναι λοιπόν να τηρούμε τον ΚΟΚ για να μην έχουμε αυτές τις συνέπειες και φυσικά να προστατεύουμε και την δική μας ζωή και των υπολοίπων χρηστών της οδού».