Ζώνες ελεγχόμενης βόσκησης δημιουργούνται στη Σαμοθράκη

Γνωστό και σοβαρό είναι το πρόβλημα της υπερβόσκησης στη Σαμοθράκη, με δραματικές συνέπειες, τόσο για την χλωρίδα του νησιού, όσο και για τις υποδομές του, ιδιαίτερα μετά από έκτακτα καιρικά φαινόμενα. Το θέμα απασχολεί  και προκαλεί μεγάλες διαμαρτυρίες εδώ και χρόνια, δίχως ωστόσο, μέχρι σήμερα να έχει υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση.

Ωστόσο, πριν λίγες μέρες, σε συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου, τέθηκε επί τάπητος το θέμα της δημιουργίας ελεγχόμενων ζωνών βόσκησης. Βασικά, απαγορεύεται ρητά η βόσκηση η παρουσία και παραμονή ζώων εντός των οικισμών, ενώ θα επιβάλλονται και πρόστιμα ύψους 300 ευρώ για την πρώτη παράβαση και 500 ευρώ για τη δεύτερη.

Σύμφωνα με τον κανονισμό, που θα προταθεί για ψήφιση από το δημοτικό συμβούλιο, ορίζονται τα εξής:

    [checklist]

    • -Οι ελεγχόμενες ζώνες βόσκησης  διακρίνονται σε ζώνες αγροτικής καλλιέργειας και ζώνες ελαιοκαλλιέργειας.
    • – Ως ζώνη αγροτικής καλλιέργειας ορίζεται η έκταση από τον Μύλο Ξηροποτάμου μέχρι Αλώνια και από τα Αλώνια Δαφνιά Λιβαδάρια μέχρι Ροδοφύλλη. Στην συγκεκριμένη καλλιεργήσιμη ζώνη απαγορεύεται η βόσκηση αιγοπροβάτων από 1ης Οκτωβρίου μέχρι τέλος του θερισμού. Στο υπόλοιπο χρονικό διάστημα η βόσκηση είναι ελεύθερη. Στην συγκεκριμένη ζώνη επιτρέπεται κατ εξαίρεση η παραμονή ζώων σε κτηνοτρόφους που έχουν μόνιμες περιφραγμένες εγκαταστάσεις (μαντριά) με ευθύνη των κτηνοτρόφων για τυχόν ζημιές σε παρακείμενες καλλιέργειες.
    • -Ως ζώνες ελαιοκαλλιέργειας ορίζονται οι περιοχές από Κουκουδιά -Μαμάλ-Αβατσινιά έως ρέμα Ξηροποτάμου. Στην συγκεκριμένη ζώνη απαγορεύεται απολύτως η είσοδος και παραμονή αιγών. Επιτρέπεται η βόσκηση μόνο προβάτων σε ιδιόκτητα ελαιοκτήματα και ελαιοκτήματα που παραχωρούνται σε κτηνοτρόφους από άλλους ιδιοκτήτες. Οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να προσκομίσουν στον Δήμο σχετική υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και ο Δήμος παραχωρεί αντίστοιχη άδεια.

    [/checklist]

Επισημαίνεται ακόμη πως μετά την κατάργηση της αγροφυλακής ο έλεγχος θα γίνεται βάσει του νόμου από την Δασική Υπηρεσία. Ελέγχους θα πραγματοποιεί και ο Δήμος με υπαλλήλους του. Η  πιστοποίηση και καταγραφή των ζημιών γίνεται από την Δασική Υπηρεσία είτε αυτεπάγγελτα είτε κατόπιν καταγγελίας των αγροτών καλλιεργητών.

Newsroom Alexpoli.gr
Διαβάστε ακόμη  Το τελευταίο κείμενο του Μ. Χαραλαμπίδη για την Θράκη