Ανάδειξη του Γενικού Προξένου Αλεξέι Ποπόβ σε επίτιμο δημότη Αλεξανδρούπολης

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης θα αναδείξει σε επίτιμο δημότη του Δήμου Αλεξανδρουπόλεως το Γενικό Πρόξενο της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Αλεξέι Ποπόβ, μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η τελετή θα γίνει το Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 11.00 στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως. Θα προηγηθεί στις 10.00 η τιμητική βράβευση του κ. Ποπόβ από τον Μητροπολίτη κ. Άνθιμο στη Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως ανήμερα της μεγάλη γιορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου.

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης καλεί τους δημότες να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις για να δείξουμε την εκτίμησή μας στην πολύχρονη και πολύτιμη προσφορά του κ. Αλεξέι Ποπόβ στην ανάπτυξη της Αλεξανδρούπολης.

 

Η προσφορά του Γενικού Προξένου της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη

κ. Αλεξέι Ποπόβ

 

Από τη θέση του Γενικού Προξένου της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Αλεξέι Ποπόβ έδωσε καθοριστική υποστήριξη, τόσο σε πολιτική και διπλωματική μορφή όσο και πρακτικά για να πετύχουμε ένα σύνολο έργων που για πρώτη φορά αποδείχθηκαν τόσο ουσιαστικά και πολλά για μία περιοχή, όπως η δική μας, που ενισχύθηκε στον πολιτιστικό και τουριστικό τομέα. Σήμερα η Αλεξανδρούπολη είναι γνωστή στη Ρωσία πολύ περισσότερο από ότι ήταν στο παρελθόν και αυτό έχει μεταφραστεί πολιτιστικά και οικονομικά.

Η αδελφοποίηση με το Σοσνόβυ Μπορ και την Αγία Πετρούπολη κατέστησε την Αλεξανδρούπολη ως νέα μεγάλη πύλη εισόδου Ρώσων επισκεπτών στην Ελλάδα. Αυτό επέτρεψε τη σταθερή αεροπορική σύνδεση. Με  τις απευθείας πτήσεις από Αγία Πετρούπολη και Μόσχα (τις οποίες θα συνεχίσουμε από το 2016 για την Αγία Πετρούπολη), έφτασαν συνολικά 2700 άτομα. Από Αγία Πετρούπολη 1488 άτομα και από Μόσχα 1211. Μέσος χρόνος διαμονής ήταν 14 ημέρες. Ο συνολικός χρόνος διανυκτερεύσεων των ενήλικων Ρώσων ήταν 22.400 ημέρες. Οι Ρώσοι τότε άφησαν στην τοπική οικονομία 1,6 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να υπολογίσουμε τον οικονομικό αντίκτυπο από τα 500 παιδιά στις κατασκηνώσεις  της Μητρόπολης. Με τα παιδιά, πλησιάζουμε τα 2 εκατομμύρια ευρώ. Οι απευθείας πτήσεις άλλαξαν όλο το τοπίο διότι η εναλλακτική λύση για τους Ρώσους είναι μέσω Κωνσταντινούπολης και με πολύωρο ταξίδι με λεωφορείο.

Διαβάστε ακόμη  Την εύκολη λύση της ιδιωτικοποίησης κι άλλων δημόσιων ΚΤΕΟ σκέφτεται ο Τοψίδης

Η ίδρυση του Μνημείου για τους Ρώσους στρατιώτες, που πέθαναν στην Αλεξανδρούπολη κατά τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο, ήταν ένα έργο στο οποίο ο κ. Ποπόβ είχε επίσης σημαντικό ρόλο στην προώθησή του και στην ανάδειξή του ως σημείο προσέλκυσης Ρώσων επισκεπτών και επίσημων αντιπροσωπειών.

Ο κ. Ποπόβ βοήθησε στην υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης με το Πολιτιστικό Κέντρο της Ρωσικής Πρεσβείας, γεγονός που έχει θέσει την πόλη ως επίσημη τοποθεσία οργάνωσης και διεξαγωγής μεγάλου φάσματος πολιτιστικών εκδηλώσεων και θεσμοθετημένη πολιτιστική πόλη για το επίσημο ρωσικό κράτος. Είναι ευνόητο ότι αυτό το γεγονός ενισχύει θεαματικά την γνώση των Ρώσων για την πολιτιστική αξία της Αλεξανδρούπολης σε όλη την ρωσική κοινωνία, με αποτέλεσμα η ροή των πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοχετεύεται στο Δήμο μας να μεταφράζεται και ως τουριστική-οικονομική ανάπτυξη και ενίσχυση των ανθρώπινων δεσμών των δημοτών μας με τη Ρωσία και ειδικότερα τον πληθυσμό της Περιφέρειας Αγίας Πετρούπολης.

Ο ίδιος ο Γενικός Πρόξενος Θεσσαλονίκης κ. Αλεξέι Ποπόβ συνόδεψε τα ιερά λείψανα του Αγίου Νικολάου στο Σοσνόβυ Μπορ για προσκύνημα από τους Ρώσους της γύρω περιοχής. Αυτό ενίσχυσε καθοριστικά την επίγνωση των Ρώσων για τον πνευματικό πλούτο της Ορθοδοξίας στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης και φυσικά μεταφράζεται σε αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης ως προορισμού θρησκευτικού τουρισμού.

Και φυσικά, εργάστηκε με όλες του τις δυνάμεις για να δημιουργηθεί Επίτιμο Προξενείο στην Αλεξανδρούπολη και να καλύπτει την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Ο χαρακτήρας του Προξενείου είναι τέτοιος ώστε να καθιστά την Αλεξανδρούπολη μόνιμο πεδίο επιχειρηματικής και οικονομικής δραστηριότητας για τους Ρώσους και δημιουργεί μόνιμες και σταθερές προϋποθέσεις ωφέλιμων οικονομικών σχέσεων. Αν αυτό συνδυαστεί με  την αδελφοποίηση των Επιμελητηρίων Έβρου και Αγίας Πετρούπολης και των Πανεπιστημίων μας, βλέπουμε ότι ουσιαστικά ο κ. Ποπόβ ξεπέρασε κάθε ιδέα που θα μπορούσε να έχει κάποιος για να φέρει οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη σε μία περιοχή, όπως η Αλεξανδρούπολη, η οποία ήταν άγνωστη πιο πριν στο ρωσικό κοινό.