Ανέβηκαν οι τόνοι στο Δημοτικό Συμβούλιο για τον LNG. Έγγραφο της οικολογικής εταιρείας Έβρου κάνει λόγο για υπαρκτό κίνδυνο!

Απέρριψε η Δημοτική Αρχή το αίτημα της παράταξης ΑΝΑ.Σ.Α για έκακτο Δημοτικό Συμβούλιο για τον LNG. Οι τόνοι κατά την αποψινή συνεδρίαση ανέβηκαν. Ο επικεφαλής του συνδυασμού ΑΝΑ.Σ.Α κ. Παύλος Μιχαηλίδης ανέλυσε τις πιθανές καταστροφικές οικολογικές συνέπειες που μπορεί να έχει η κατασκευή πλωτής εξέδρας LNG στον θαλάσσιο χώρο της Αλεξανδρούπολης. Ο κ. Μιχαηλίδης παρουσίασε έγγραφο της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου που αναφέρεται στις συνέπειες και τους κινδύνους του έργου ενώ άφησε αιχμές για τη μη δημοσιοποιήση του εγγράφου που έχει ημερομηνία Φεβρουαρίου του 2015.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη το έγγραφο αυτό προκαλεί ανατροπή όλων των έως τώρα δεδομένων και εκθέτει τον Δήμαρχο κ. Λαμπάκη. Μεταξύ άλλων το έγγραφο αναφέρει:

Αντικειμενικά και χωρίς αμφιβολία υπάρχουν αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις οι οποίες δεν είναι ούτε ασήμαντες ούτε αμελητέες , καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος τόσο για το φυσικό περιβάλλον (ατμοσφαιρικό, υδάτινο, ιχθυοπαγίδα) όσο και για την τοπική οικονομική δραστηριότητα (αλιεία). Διαπιστώνεται ότι το έργο έτσι όπως σχεδιάστηκε εγκυμονεί κίνδυνους για την βιωσιμότητα στο οικοσύστημα του κόλπου της Αλεξανδρούπολης!!!

Εκτός από όλα αυτά η επιλογή της θέσης φ1 απέναντι από την Μάκρη για την εγκατάσταση του πλωτού σταθμού επιβαρύνει ιδιαίτερα την εκεί θαλασσιά περιοχή.

Με ανάρτηση του στο προφίλ του στο Facebook ο κ. Μιχαηλίδης παρουσιάζει το έγγραφο και αναρωτιέται για ποιους λόγους ο κ. Λαμπάκης προσπαθεί να πείσει την τοπική κοινωνία ότι το έργο αυτό δε θα προκαλέσει περιβαλλοντική επιβάρυνση. Κάνει λόγο επίσης για φίμωση κάθε φωνής που επιχειρεί να αποδείξει το αντίθετο…

Απαντώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης σημείωσε πως “το δημοτικό συμβούλιο δεν άγεται και δεν φέρεται από ένα άτομο”, τονίζοντας πως το θέμα απασχολεί την τοπική κοινωνία και τους αρμόδιους φορείς από το 2012. Δεν παρέλειψε να σχολιάσει και την αναφορά του κ. Μιχαηλίδη για την ευαισθησία που έδειξε τόσα χρόνια ο δήμαρχος για το θέμα του χρυσού, σε αντίθεση, όπως είπε, με το ναι που έσπευσε να πει από την αρχή στο LNG, εκφράζοντας την “απορία” για το πού ήταν ο κ. Μιχαηλίδης όλα αυτά τα χρόνια που  η κοινωνία και οι φορείς κάνουν αγώνες κατά του χρυσού. Επιπλέον, ο δήμαρχος υπενθύμισε όλες τις εγκρίσεις που έχουν λάβει οι μελέτες και τα σχέδια του έργου, τόσο από το δημοτικό συμβούλιο, όσο και από το περιφερειακό, αλλά και από όλες τις υπηρεσίες των αρμόδιων υπουργείων. Σημείωσε πως οι 110 θέσεις εργασίας που προσφέρει αυτή η επένδυση στην περιοχή είναι υπέρ-πολύτιμες, ενώ επανέλαβε πως δεν θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις για το περιβάλλον, κάτι στο οποίο συνηγορούν εξειδικευμένοι επιστήμονες. Σε ό,τι αφορά το αντίστοιχο έργο που απέρριψε η Καβάλα, επισήμανε πως ορθώς έγινε αυτό, αφού εκεί οι αποστάσεις από την ακτή ήταν πάρα πολύ μικρές και οι επιπτώσεις από πιθανό ατύχημα θα ήταν σοβαρές, τόσο για το περιβάλλον όσο και για τις ανθρώπινες ζωές. Τέλος, ευχήθηκε για το έργο “Παναγία μου να γίνει”, αναφέροντας και πάλι τις θέσεις εργασίας.

Διαβάστε ακόμη  Την εύκολη λύση της ιδιωτικοποίησης κι άλλων δημόσιων ΚΤΕΟ σκέφτεται ο Τοψίδης

Η δημοτική σύμβουλος Κ. Τρέλλη ζήτησε το λόγο για να τοποθετηθεί και η ίδια επί του θέματος όμως το αίτημα της απορρίφτηκε.

Δείτε το έγγραφο της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου

12235035_1065842110103608_8361345905583100694_n

12243544_1065842116770274_7644670500519846784_n