Ξεκληρίστηκε πάνω από 50% των βοοειδών του Νοτίου Έβρου

Αυτοψία σε σταβλικές εγκαταστάσεις αγελαδοτροφικών εκμεταλλεύσεων στον Έβρο που προσβλήθηκαν από τον ιό της οζώδους δερματίτιδας, για να ενημερωθούν για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ασθένησαν τα ζώα και για τα σημεία στα οποία έγινε η ταφή, μετά την θανάτωσή τους, θα κάνουν σήμερα  μέλη  τεχνικού κλιμακίου της ΕΕ, που επισκέπτεται αυτές τις ημέρες την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, γύρω στις 9.30 – 10.00 π.μ., η αποστολή θα εισέλθει για επιτόπια ενημέρωση μέσα στο χώρο του Δέλτα του Έβρου, όπου έχουν εκδηλωθεί τα πιο πολλά κρούσματα, ενώ αμέσως μετά θα συγκληθεί σύσκεψη για το θέμα, στην οποία έχουν κληθεί να συμμετάσχουν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες από όλες τις περιφερειακές ενότητες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Διαβάστε ακόμη  100 δέντρα (ως τώρα) κομμένα για την…«Αστική αναζωογόνηση» της Αλεξανδρούπολης

Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής περιμένουν με αγωνία να δουν τι πρόκειται να συζητηθεί στη σύσκεψη και κυρίως τί θα γίνει εφεξής με την αντιμετώπιση της οζώδους δερματίτιδας, καθώς ειδικά στο Νότιο Έβρο, όπου εντοπίζεται η «καρδιά» του προβλήματος, η ασθένεια έχει ξεκληρίσει, μέχρι στιγμής, πάνω από το μισό πληθυσμό των βοοειδών.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Νοτίου Έβρου Κώστας Δουνάκης, «από τα περίπου 7.000 ζώα, που είχαμε στην περιοχή, έχουν θανατωθεί, λόγω προσβολής, πάνω από 4.000 βοοειδή». Συνολικά δε, στην περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι απώλειες ζώων ξεπερνούν τα 4.500 κεφάλια.