Αναστάτωση επικρατεί για την εξαίρεση του Έβρου από το bonus του «Εξοικονομώ για νέους» 

Η αλλαγή που πρότεινε το ΤΕΕ Θράκης έτσι ώστε να μην εξαιρεθεί ο νομός του Έβρου από την έξτρα πριμοδότηση του 15% και να επωφεληθούν 42.000 δικαιούχοι

Συνεχίζεται η έντονη αναστάτωση στον νομό Έβρου, μετά την εξαίρεση από το bonus του 15%, που προβλέπεται να δίνεται σε κατοίκους δημοτικών ενοτήτων από 2.000 κατοίκους και κάτω, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους».


Όπως φαίνεται ο λόγος της εξαίρεσης αυτής είναι τυπικός, αλλά οι επιπτώσεις, στην περίπτωση που το πρόγραμμα παραμείνει ως έχει, θα είναι ουσιαστικές και επιζήμιες, σε μία περιοχή και μία χρονική συγκυρία που η παραμονή νέων ανθρώπων στον Έβρο, είναι επιβεβλημένη αφού αποτελεί μία ζωτικής σημασίας προϋπόθεση για το μέλλον του τόπου


Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Θράκης Δημήτρης Λουρίκας, «η Αρμόδια Επιτροπή Ενέργειας του ΤΕΕ έχει καταθέσει την πρότασή της στη διαβούλευση, η οποία λήγει τη Δευτέρα (21/11). Όπως εξήγησε ο κ. Λουρίκας, ”εάν φύγει ο όρος δημοτική ενότητα” και αντικατασταθεί από τον όρο ”κοινότητα”, θα μιλάμε για 42.000 δυνητικούς δικαιούχους στον Έβρο, ο οποίος, με την παρούσα διατύπωση, εξαιρείται, διότι δεν έχει καμία δημοτική ενότητα κάτω των 2.000 κατοίκων». 

Η τροποποίηση μάλιστα του όρου «δημοτική ενότητα» σε «κοινότητα» θα αυξήσει τον αριθμό των πιθανών δικαιούχων και στους άλλους δύο νομούς της Θράκης, οι οποίοι σύμφωνα με εκτιμήσεις θα φτάσουν τις 22.000 στην Ξάνθη και τις 43.000 στη Ροδόπη. «Αν θέλουμε να βοηθήσουμε τους νέους ανθρώπους, πρέπει να το δούμε πέρα από τα στενά όρια της Δημοτικής Ενότητας, δηλαδή να πάμε στα όρια του οικισμού, να μεγαλώσει η κλίμακα και να είναι περισσότεροι οι δικαιούχοι», σημείωσε ο κ. Λουρίκας. 

Διαβάστε ακόμη  Με τον υπεύθυνο του ΚΕΘΕΑ ΚΙΒΩΤΟΣ συναντήθηκε ο δήμαρχος Διδυμοτείχου

Δυσαρέσκεια και στην υπόλοιπη Θράκη  

Δυσαρέσκεια προκλήθηκε και στην τοπική κοινωνία της Ξάνθης, από τον αποκλεισμό των ορεινών οικισμών του νομού μας από το έξτρα μπόνους 15% που παρέχει το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω» σε νέους έως 39 ετών. Όπως αναφέρει το Εμπρός, ένα πρόγραμμα που δίνει το κίνητρο στους νέους να ανακαινίσουν τα σπίτια τους και να μείνουν στα χωριά τους, θέτει εκτός περιοχές  όπως η  Σταυρούπολη και άλλοι ορεινοί οικισμοί που πληρούν τα κριτήρια του προγράμματος.

Προκειμένου να αποκατασταθεί αυτή η αδικία, άμεση ήταν η αντίδραση του βουλευτή ΝΔ Ξάνθης κ. Σπύρου Τσιλιγγίρη ο οποίος σε συνεργασία και με τον βουλευτή Έβρου, Χρήστο Δερμεντζόπουλο, συναντήθηκαν με την Πρόεδρο της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης, Ντόρα Μπακογιάννη. Όπως ανέφερε ο κ. Τσιλιγγίρης: «Της ζήτησα να συνδράμει, υπό την ιδιότητα της αυτή, προκειμένου να αρθεί αυτή η αδικία και να τηρηθούν στο ακέραιο όλα τα συμπεράσματα του σχετικού πορίσματος που προβλέπουν ισόρροπη και ισότιμη μέριμνα και ανάπτυξη στους Νομούς της Θράκης. 

Η Πρόεδρος ενημερώθηκε για την εξέλιξη αυτή, τονίζοντας την ανάγκη άμεσης επικοινωνίας και συντονισμένων από κοινού ενεργειών με το αρμόδιο Υπουργείο για το ζήτημα που προέκυψε για την εξεύρεση λύσης και άρσης της αδικίας εις βάρος του Νομού».