10 χρόνια χωρίς τον “αετό” Νίκο Σαμαρά – Στις 4 Ιανουαρίου του 2013 ο αετός των φιλέ πέταξε για το πιο μοναχικό του ταξίδι

Ο Νίκος Σαμαράς, ήταν μόλις 42 χρονών στις 4 Ιανουαρίου του 2013, όταν ξαφνικά κατέρρευσε, έπειτα από έντονη αδιαθεσία που ένιωσε, καθώς βρισκόταν σε σπίτι φίλων του στην Αθήνα. Νίκος Σαμαράς, ένας εμβληματικός παίκτης του βόλεϊ, που η συμβολή του στον ελληνικό αθλητισμό, μπορεί να συγκριθεί μόνο με εκείνη του Νίκου Γκάλη στο μπάσκετ.

Παρόλο που ο Νίκος Σαμαράς διακομίστηκε εσπευσμένα στο Λαϊκό Νοσοκομείο, είχε ήδη αφήσει την τελευταία του πνοή…Σκορπώντας ανείπωτη θλίψη στον χώρο του αθλητισμού και στην τοπική κοινωνία της Θράκης.

Παρόλο που ο Νίκος Σαμαράς, ξεκίνησε την καριέρα του στην ανδρική ομάδα της Ορεστιάδας, σε ηλικία 18 ετών το 1988, κατακτώντας το πρωτάθλημα εφήβων, με την ομάδα του Έβρου, παρόλο που έζησε σπουδαίες και ανεπανάληπτες στιγμές, πρώτα ως αθλητής και έπειτα ως βασικό στέλεχος της ομάδας επί μία δεκαετία….Και παρόλο που σε κάθε μεταγραφική περίοδο, οι ομάδες του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, διεκδικούσαν την απόκτηση του, ο Νίκος Σαμαράς έμεινε προσηλωμένος στην Ακριτική ομάδα του Έβρου, με την οποία έγραψε μια σπουδαία ιστορία, που αποτελεί έως και σήμερα, ένα χρυσό κεφάλαιο στο ελληνικό βόλεϊ και στον ελληνικό αθλητισμό.

Με την ομάδα της Ορεστιάδας, αγωνίστηκε τρεις συνεχόμενες χρονιές, στα φάιναλ φορ του Κυπέλλου Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας τις χρονιές 1994, 1995 και 1996, εκ των οποίων κορυφαία ήταν η παρουσία της στον τελικό του 1995.

Φιναλίστ του κυπέλλου Ελλάδας το έτος 1993, 3η θέση στο πρωτάθλημα, επί τρία συναπτά έτη το 1994, το 1995, ενώ την χρονιά 1996 είχε τερματίσει 2η κατά την κανονική περίοδο και φιναλίστ επί δύο συναπτά έτη το 1997 και το 1998, στο υψηλότερο βάθρο της δόξας του στην Ορεστιάδα, όπου έχασε τον τίτλο στις λεπτομέρειες, που κρίνανε το τελικό αποτέλεσμα. Την πρώτη χρονιά και ενώ έχει καταφέρει να αποκλείσει τον Ολυμπιακό, χάνει στον τελικό από τον Άρη, ενώ την δεύτερη χρονιά και ενώ έχει τερματίσει πρώτη κατά την κανονική περίοδο και κατέχει το πλεονέκτημα έδρας, χάνει στο πέμπτο και καθοριστικότερο όλων ματς, εντός της Ορεστιάδας.

Διαβάστε ακόμη  Ελλάδα vs Βουλγαρία: Πού συμφέρει να ψωνίσουμε για το Πάσχα;

Η απώλεια του πρωταθλήματος του 1998, οδηγεί στην απόφαση τον Νίκο Σαμαρά, να αφήσει την ομάδα της καρδιάς του. Ο Σαμαράς μετά έπαιξε στον Ηρακλή, με τον οποίο κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας το 2000, τον σπουδαιότερο τίτλο της καριέρας του.

Ο Σαμαράς αγωνίστηκε ακόμη εντός ελληνικών συνόρων στον Παναθηναϊκό και εκτός συνόρων για την ιταλική Φαλκονάρα, την ισπανική Σεβίλη, την τουρκική Φενέρμπαχτσε και την ελβετική Σενουά. Τα τελευταία χρόνια της καριέρας του, επιστρέφει στην Ελλάδα και αγωνίζεται σε ΑΕΚ, Εθνικό Αλεξανδρούπολης και Μίλωνα, τον οποίο ανέβασε από την Α2 το 2012.

Την αγωνιστική σεζόν 2012 – 2013 αγωνιζόταν στην ομάδα της Λήμνου, την οποία είχε ιδρύσει ο ίδιος και την προπονούσε από την χρονιά του 2010.

Μετά τον θάνατό του, η ομάδα του, παρόλο το σοκ που υπέστη εξαιτίας του αδόκητου και πρόωρου χαμού του, κατάφερε να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις της και στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου 2012 – 2013 και να κερδίσει την άνοδο στην Α2 ανδρών κάνοντας πραγματικότητα το δικό του όνειρο…

Οι συμμετοχές του σε παιχνίδια πολυάριθμες….

Αγωνίστηκε 160 φορές στην εθνική εφήβων και 263 στην ανδρών. Έπαιξε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων (1989) και Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανδρών (1994), κατακτώντας σε αμφότερες τις διοργανώσεις την 6η θέση. Στην εθνική ομάδα ήταν αναντικατάστατο στέλεχος και αρχηγός και είχε συμμετάσχει σε όλες τις διεθνείς διοργανώσεις: World League, Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, Μεσογειακούς Αγώνες.