Αλεξανδρούπολη: Εγκρίθηκε η Ειδική Αρχιτεκτονική Μελέτη του κεντρικού κτιρίου ΟΣΕ

Σαν δώρο για τα πέντε χρόνια λειτουργίας της Ομάδας Φίλων του Γαλλικού  Σταθμού Αλεξανδρούπολης ήρθε η έγκριση από το ΥΠΠΟ  της Ειδικής Αρχιτεκτονικής Μελέτης και των συνοδών μελετών, που αφορούν την αποκατάσταση του  κεντρικού ξύλινου  κτιρίου  του συγκροτήματος του ΟΣΕ στην πρωτεύουσα του Έβρου

Η εκπρόσωπος της Ομάδας Κατερίνα Κάλτσου δηλώνει ικανοποιημένη στην ΕΡΤ Ορεστιάδας  από την εξέλιξη αυτή, η οποία και απαντά σε έναν από τους βασικούς στόχους που είναι η διαφύλαξη και  αποκατάσταση του αποθέματος που υπάρχει στο συγκεκριμένο συγκρότημα.

Για την ιστορία, όπως αναφέρθηκε,   το δώρο αρχικά ήρθε από τον ΟΣΕ και συμπληρωματικά από το ΥΠΠΟ αφού η παραγγελία της μελέτης έγινε από τον ΟΣΕ  πριν από 2,5 χρόνια και μετα από σχετική παρέμβαση της Ομάδας Φίλων του Γαλλικού Σταθμού Αλεξανδρούπολης.

Διαβάστε ακόμη  Αλλάζει από σήμερα ο καιρός – Πότε και πού θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες

Η μελέτη κατετέθηκε στην Υπηρεσία Νεότερων Μνημείων του ΥΠΠΟ και στο Τοπικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων απ’ όπου και εγκρίθηκε πρόσφατα.

Τώρα αναμένεται η έναρξη των εργασιών αφού τα χρήματα που διαθέτει ο ΟΣΕ έχουν ήδη εξευρεθεί με βασικό κανόνα η προσέγγιση να γίνεται με  σεβασμό και πάνω στα αυθεντικά αρχιτεκτονικά στοιχεία του κτιρίου.

Στόχος των Φίλων του Γαλλικού Σταθμού όπως διευκρίνισε η κυρία Καλτσου είναι να παρακολουθούν από κοντά τις εργασίες πιέζοντας ώστε το Μνημείο να δοθεί σύντομα  στην κοινωνία της πόλης.

Όπως σημείωσε ένας ακόμη στόχος είναι η αποκατάσταση  των υπόλοιπων κτιρίων του συγκροτήματος αλλά και η συντήρηση  και αποκατάσταση όσων κτιρίων Γαλλικού ρυθμού υπάρχουν στον Έβρο.

Πηγή: ΕΡΤ – Ορεστιάδας