Οι πιο σημαντικές αλλαγές που αναμένεται να έρθουν με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης

Γράφει ο Φώτης Μαλτέζος, Οικονομολόγος – Φοροτεχνικός

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
1. Μείωση του συντελεστή φόρου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα στα νομικά πρόσωπα από το 28% στο 24% για τα κέρδη του 2019 και στο 20% για τα κέρδη του 2020.
2. Μείωση του συντελεστή φόρου μερισμάτων από το 10% στο 5%.
3. Επιμηκύνεται ο χρόνος για την μεταφορά φορολογικών ζημιών από 5 σε 10 έτη.
4. Μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 10% για όλα τα αγροτικά συνεργατικά σχήματα (Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, Ομάδες Παραγωγών κλπ).

ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
5. Αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις) :
α) Ο φορολογικός συντελεστής μειώνεται από 22% στο 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.
β) Μείωση των συντελεστών 29%, 37% και 45% κατά μία ποσοστιαία μονάδα για ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα των 20.000 ευρώ.
γ) Διατήρηση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος που ισχύει για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες στα 8.636 ευρώ, με προσαύξησή του στα 9.000 ευρώ για 1 προστατευόμενο τέκνο και περαιτέρω προσαύξησή του κατά 1.000 ευρώ για κάθε τέκνο από το 2ο και τα επόμενα.

Διαβάστε ακόμη  Οικογενειακή υπόθεση άλλη μία απευθείας ανάθεση στο Δήμο Αλεξανδρούπολης

6. Κάθε μισθωτός, συνταξιούχος, κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, αυτοαπασχολούμενος και φορολογούμενος με εισοδήματα από ενοίκια ακινήτων θα πρέπει να πραγματοποιήσει εντός του έτους 2020 δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών συνολικού ύψους ίσου με το 30% του ετήσιου ατομικού εισοδήματός του διαφορετικά το υπερβάλλον εισόδημα που δεν έχει καλυφθεί με τις ανάλογες ηλεκτρονικές πληρωμές θα φορολογηθεί με 22%.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
7. Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για 3 χρόνια.
8. Αναστολή του φόρου υπεραξίας επί του κέρδους αγοραπωλησίας ακινήτων για 3 χρόνια και επανεξέτασή του κατά τον 4ο χρόνο.
9.Έκπτωση φόρου εισοδήματος ίση με το 40% της δαπάνης για την ενεργειακή λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτηρίων.

Φ.Π.Α.
10. Μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ στο 13% από 24% που είναι σήμερα για τα είδη πρώτης ανάγκης που απευθύνονται στη βρεφική ηλικία, για τα κράνη μοτοσικλετιστών και τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτων.