Απλά ερωτήματα και απαντήσεις για την πορεία της οικονομίας μας

της Ιωάννας Λιούτα

Έρχεται η ανάπτυξη στην χώρα μας. Για ποιους;

Αναλυτές της χρηματιστηριακής αγοράς εκτιμούν ότι  τα κέρδη των δύο  ομίλων διυλιστηρίων για την διετία 2022-2023  θα αγγίξουν τα 5,3 δισ ευρώ!


Το 2021 τα κέρδη τους ήταν 665,277 εκατ. ευρώ! Το 2022  στο α΄ εννεάμηνο του έτους στα τα κέρδη εκτοξεύθηκαν στα 2.673 δις. ευρώ.  Την χρονιά που η κοινωνία και η αγορά ασφυκτιούν από την άνοδο στις τιμές ενέργειας, κάποιοι κερδίζουν ασύλληπτα χρήματα στις πλάτες του λαού, ακόμη μια φορά.

Η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στην χώρα μας ήταν 20% ακριβότερη από τον μέσο όρο στην Ευρώπη.Το αφήγημα της Κυβέρνησης ότι η ακρίβεια είναι παγκόσμια, ότι φταίει ο πόλεμος στην Ουκρανία, δεν ισχύει για ορισμένους όπου τα χρυσά κέρδη τους δεν μπορούν να κρυφτούν.

Όπως δεν κρύβονται και τα 3,2 δισ. ευρώ κέρδη στο ηλεκτρικό ρεύμα ,τα οποία δεν έχουν φορολογηθεί ακόμη Ανάλογη είναι και η κερδοφορία των τραπεζών που εκτιμάται πως θα φτάσει τα 3,5 δισ. ευρώ που επίσης δεν φορολογούνται Το Κυβερνητικό Επιτελείο πανηγυρίζει για τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας και αναφέρεται στην αύξηση του ΑΕΠ. Μόνο που αυξάνεται το ονομαστικό ΑΕΠ (στις τρέχουσες τιμές) λόγω των ανατιμήσεων των προϊόντων και όχι το καθαρό ΑΕΠ (σταθερές τιμές) που αυξάνεται μόνο όταν αυξάνονται οι παραγόμενες ποσότητες αγαθών και όχι οι τιμές τους. Κοινώς να πανηγυρίζουμε όταν καταναλώνουμε περισσότερα με μεγαλύτερη άνεση, όχι όταν ανεβαίνουν οι τιμές.

Διατείνεται ότι μειώνεται το δημόσιο χρέος .Μόνο που το δημόσιο χρέος μειώνεται πλασματικά, ως λόγος,ως ποσοστό του ΑΕΠ, διότι αυξάνεται ο παρονομαστής του λόγου χρέους – ΑΕΠ ,λόγω πληθωρισμού. Με απλά λόγια, η ευημερία των αριθμών ως απόκρυψη της πραγματικής εικόνας της ελληνικής οικονομίας. Σημειώνουμε ότι τα χρέη παραμένουν και αυξάνονται.

Διαβάστε ακόμη  Συνεργασία της Περιφέρειας ΑΜΘ με την FRAPORT για την βελτίωση της  αεροπορικής σύνδεσης της Καβάλας με την Αθήνα και το Εξωτερικό

Ισχυρίζεται ότι  αυξάνονται οι επενδύσεις. Σύμφωνα με την  Τράπεζα της Ελλάδας το 2022 οι ξένες επενδύσεις σε ακίνητα έφτασαν το 1,27 δισ. ευρώ.Πρόκειται για επενδύσεις στην διαχείριση ακινήτων από ξένους που μόνο αυτούς ωφελεί.Τι κέρδος έχει η χώρα όταν τα έσοδα από την διαχείριση των ακινήτων AIRBNB πηγαίνουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ξένων Επίσης,ισχυρίζεται ότι  ”κάνει ότι μπορεί” με τα κάθε λογής pass  ενώ οι αυξήσεις τον τελευταίο χρόνο σε βασικά προϊόντα διατροφής φτάνουν έως το εξωπραγματικό 81,27%. Το 77% των φορολογούμενων  δυσκολεύεται να πληρώσει τους μηνιαίους λογαριασμούς και πάνω από 3.000.000  είναι στο όριο της φτώχειας. Προαναγγέλλουν αυξήσεις στον βασικό μισθό, που ουσιαστικά δεν μπορούν να καλύψουν στο ελάχιστο τις αυξήσεις στις τιμές ενέργειας και βασικών αγαθών. Χρονιά εκλογών να υπενθυμίσουμε, χωρίς περιττά σχόλια. Να μην ξεχνάμε παράλληλα, ότι η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αμείβεται με μισθούς στα όρια της φτώχειας.

Οι αριθμοί και οι στατιστικές, στα χέρια των επιτήδειων, με την βοήθεια πάντοτε των προθύμων, γίνονται εργαλείο απόκρυψης της πραγματικής εικόνας της Ελληνικής οικονομίας. Γνωστό από παλιά, πάντοτε χρήσιμο. Όπως χρήσιμοι είναι και αυτοί που συνειδητά στηρίζουν τους μηχανισμούς στρέβλωσης της πραγματικότητας. Σε βάρος μιας κοινωνίας αποκαμωμένης. παραδομένης, χωρίς ορατές προοπτικές αλλαγής και βελτίωσης του επιπέδου ζωής της.

Ο πραγματικός εχθρός είναι η κούραση, η συνεχής πάλη χωρίς αποτελέσματα, οι κλειστοί ορίζοντες. Η έλλειψη προτάσεων, η αποδοχή του “όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουν”.

Ποιος θα τους πείσει για το αντίθετο; Αυτό είναι το ερώτημα….

ΠΗΓΗ: documento της Κυριακής