Απλησίαστος θα είναι αυτό το Πάσχα ο οβελίας καθώς η τιμή του πρόκειται να παρουσιάσει σημαντική αύξηση σε σχέση με πέρυσι 

Απλησίαστος θα είναι αυτό το Πάσχα ο οβελίας καθώς η τιμή του πρόκειται να παρουσιάσει σημαντική αύξηση σε σχέση με πέρυσι, όπως εξηγούν οι κρεοπώλες που εκφράζουν την ελπίδα να περιοριστεί κάτω από το 20% για τον καταναλωτή. Μάλιστα, αναφέρουν ότι οι μεγάλες αυξήσεις καταγράφονται ήδη στο κρέας, καθώς στο αρνί και στο κατσίκι υπάρχουν ανατιμήσεις που μεταφράζονται σε περίπου 9 με 11 ευρώ στο αρνί και στο κατσίκι στη λιανική.

Μιλώντας στο OPEN ο πρόεδρος ΕΑΣ Νάξου Δημήτρης Καπούνης σημείωσε ότι ο το αρνί και το κατσίκι πρέπει να πωληθεί γύρω στα 9 ευρώ από τον παραγωγό στη Νάξο ενώ η τιμή θα αυξηθεί κι άλλο λόγω σφακτικών και μεταφορικών. Οι κτηνοτρόφοι είναι σε απόγνωση που σημειώνουν ότι εκτός από τις αυξλησεις σε ενέργεια, το καλαμπόκι από τα 205€ έφτασε στα 420€

«Στα ύψη οι ζωοτροφές, δεν συμφέρει να ταΐζουμε τα κοπάδια μας. Διπλασιάστηκε η τιμή ζωοτροφών», σημείωσε κτηνοτρόφος από τη Νάξο και πρόσθεσε «Ακόμη, δεν βρίσκουμε ζωοτροφές Έχει ελλείψεις! Δεν βγαίνει αυτός ο μήνας. Πρέπει να πάρουμε από εξωτερικό και έχουν τριπλάσια τιμή! Από τον κτηνοτρόφο εδώ αγοράζουμε το αρνί 8,50 ευρώ.

Να μπει «ταβάνι» από την κυβέρνηση

Την ανάγκη να οριστεί ένα «ταβάνι» τιμής σε όλη την αλυσίδα εμπορίας-διακίνησης και λιανικής πώλησης για τα αμνοερίφια που θα διακινηθούν τις ημέρες του Πάσχα, προκειμένου «να παταχθούν στην αρχή τους τα διαφαινόμενα κερδοσκοπικά τερτίπια» και μην ξεπεραστεί η αναμενόμενη αύξηση του 20% στο τελικό κόστος για τον καταναλωτή επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ) απευθυνόμενη στην κυβέρνηση.

«Προφανώς δικαιούνται ένα θεμιτό κέρδος τόσο οι κτηνοτρόφοι, όσο και οι έμποροι και οι κρεοπώλες, αλλά όλοι πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών όχι μόνο δεν έχει αυξηθεί ούτε για ένα σεντς, αλλά την ίδια στιγμή πιέζεται σημαντικά, λόγω των ανατιμήσεων σε σειρά αγαθών και της ενέργειας», τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΠΟΚΚ, Σάββας Κεσίδης προσθέτοντας ότι «η κερδοσκοπία που οσμίζομαι πρέπει να παταχθεί προτού θεριέψει».

Άλλωστε, όπως εξήγησε «αν δεν μπορεί να ανταποκριθεί ο καταναλωτής στο κόστος, τελικά ούτε οι κτηνοτρόφοι θα πουλήσουν, ούτε οι έμποροι θα βγάλουν κέρδος, ούτε και εμείς οι κρεοπώλες θα κρατήσουμε τους πελάτες στα κρεοπωλεία μας», τόνισε. «Αν αυξηθεί πολύ η τιμή του κρέατος στο αρνί και το κατσικάκι οι καταναλωτές θα στραφούν σε άλλα είδη κρέατος. Εμείς αν δούμε κάτι τέτοιο θα κάνουμε αγορές μόνο για να καλύψουμε τις παραγγελίες μας», ξεκαθαρίζει.

Διαβάστε ακόμη  Παρά-Κολύμβηση: Δύο αργυρά μετάλλια για Μιχαλεντζάκη και Σταματοπούλου στη Μαδέιρα

Πόσο κοστίζουν τα αμνοερίφια

Πέρυσι η τιμή των ελληνικών αμνοεριφίων στα κρεοπωλεία κυμάνθηκε από 11 ευρώ/κιλό μέχρι και 13-13,5 ευρώ/κιλό, ανάλογα με την ποιότητα και την περιοχή εκτροφής τους, όταν το 2020 διαμορφωνόταν σε 9-9,5 ευρώ/κιλό, αναφέρει ο κ. Κεσίδης, και πρόσθεσε ότι «από τον Σεπτέμβριο η τιμή των κρεάτων, δηλαδή μοσχάρι, χοιρινό και κοτόπουλο, έχει αυξηθεί 20% και διαπιστώνουμε ήδη ότι ο κόσμος ζορίζεται». Στο πλαίσιο αυτό, λέγοντας ότι ενώ πέρυσι τέτοια περίοδο οι κρεοπώλες είχαν ήδη από 15 έως και 20 παραγγελίες ενόψει του Πάσχα «φέτος αυτές δεν ξεπερνούν τις πέντε, με τους καταναλωτές να τηρούν στάση αναμονής ενόψει της διαμόρφωσης της τελικής τιμής στα αμνοερίφια».

Επισημαίνεται ότι αυτή την εποχή γίνονται αγορές αρνιών και κατσικιών από Ιταλούς και Ισπανούς εμπόρους για τις ημέρες του Καθολικού Πάσχα και σύμφωνα με τον κ. Κεσίδη, αυτοί αγοράζουν αμνοερίφια σε τιμή που κυμαίνεται από 6,5 έως 7 ευρώ το κιλό. «Δεν γνωρίζουμε ακόμη τις ποσότητες που θα μείνουν για το Ορθόδοξο Πάσχα στην χώρα μας. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για τις ποσότητες και τις τιμές των ελληνικών αμνοεριφίων. Το σίγουρο είναι ότι όπως κάθε χρόνο θα έχουμε και φέτος εισαγωγές αρνιών από Ρουμανία και Βουλγαρία, με τιμές 1 – 1,5 ευρώ χαμηλότερες, σε σχέση με τα εγχώρια κρέατα», τονίζει .

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι οι κρεοπώλες στις ταμειακές αποδείξεις λιανικής που έχουν τα καταστήματά τους, αναγράφεται η χώρα προέλευσης των αμνοεριφίων που πωλούνται, όπως άλλωστε ισχύει σε όλα τα κρέατα. «Για αυτό στα κρεοπωλεία δεν γίνονται ελληνοποιήσεις», ξεκαθαρίζει ο κ. Κεσίδης.

Πηγή ethnos.gr