Αρχή Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος / Κυβερνητικό «πραξικόπημα»

Άγνοια δήλωσε η Πελώνη για την τροπολογία

(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Σκληρή ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ και Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Πλήρης κυβερνητικός έλεγχος στην Αρχή Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος μέσω συνταξιούχων εισαγγελέων

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης για την τροπολογία με την οποία επιτρέπει να διορίζονται στην Αρχή Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος και συνταξιούχοι εισαγγελείς εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων που ζητά την απόσυρση της τροπολογίας.

Την ίδια ώρα έκπληξη προκαλεί, τουλάχιστον, το γεγονός ότι άγνοια δήλωσε για την τροπολογία η κυβερνητική εκπρόσωπος. Η Αριστοτελία Πελώνη ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών απάντησε ότι «δεν γνωρίζω σε ποια τροπολογία αναφέρεστε».

Την ίδια ώρα η ΕΔΕ με σκληρή ανακοίνωση επισημαίνει ότι η μέχρι σήμερα ισχύουσα διάταξη που προέβλεπε την τοποθέτηση εν ενεργεία δικαστικού λειτουργού δεν αποτελούσε μόνο ηθική στάση αλλά σκοπό είχε «να δοθεί οριστικό τέλος στη λογική περί συγκοινωνούντων δοχείων της κρατικής εξουσίας, που πληγώνει πάντα το κύρος μόνο της δικαστικής».

Σφοδρή ήταν και η επίθεση του τομεάρχη Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος διερωτήθηκε «Καταθέσατε με τόσο σπουδή μια μεταμεσονύκτια τροπολογία όσον αφορά το πρόσωπο και το τρόπο επιλογής του Προέδρου της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Δεν καταλαβαίνω το κατεπείγον. Έχετε κάποιον για την θέση αυτή και επείγεστε να είναι έτοιμο το θεσμικό πλαίσιο;».

Ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος επεσήμανε ότι η επιλογή συνταξιούχου εισαγγελικού λειτουργού παρέχει λιγότερες εγγυήσεις λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας ενώ για τον διορισμό του δεν θα επιλαμβάνεται το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο αλλά θα διορίζεται με κοινή υπουργική απόφαση Δικαιοσύνης και Οικονομικών μετά από πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης και έκφραση γνώμης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής».

«Πρόκειται για επιλογή προσώπου αποκλειστικά από την κυβερνητική πλειοψηφία. Προφανώς είστε αποφασισμένοι να μην αφήσετε χωρίς έλεγχο κανένα θεσμό. Σας καταγγέλλουμε ότι έχετε έρθει ως ολετήρας, ως αρμαγεδώνας όχι μόνο για την εργασιακές σχέσεις αλλά και για δομές που αποτελούν αντίβαρα στην διαρκώς επεκτεινόμενη βουλιμία της εκτελεστικής εξουσίας. Συνομολογείτε με τον τρόπο αυτό ότι δεν θέλετε να μείνει τίποτα ανεξέλεγκτο από την βουλιμία σας ως κυβερνητική εξουσία. Δεν θα το επιτρέψουμε».