Αυτά είναι τα μέτρα για την ενέργεια στο Δημόσιο – Κλιματιστικά σε σταθερή θερμοκρασία και ενεργειακός υπεύθυνος

Για τη χειρότερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων δεκαετιών έκανε λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, παρουσιάζοντας μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη τα μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο. Έκανε επίσης λόγο για μια πολύ πιο βαθιά και δύσκολη στην αντιμετώπισή της κρίση, τονίζοντας ότι οξύνεται από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς «η Ρωσία εντείνει τον εκβιασμό προς την Ευρώπη».

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στα μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο, ο κ. Σκρέκας μίλησε για τρεις βασικές δράσεις:

  1. Άμεσα μέτρα με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης κατά 10% το επόμενο διάστημα, με τελικό στόχο κατά 30% μέχρι το 2030.
  2. Ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας
  3. Κίνητρα και αντικίνητρα για την επίτευξη των στόχων εξοικονόμησης.

Για τα κτίρια του δημοσίου, σημείωσε ότι θα πρέπει άμεσα να οριστεί ενεργειακός υπεύθυνος, να γίνεται συντήρηση κλιματιστικών και καυστήρων και ρύθμιση των θερμοκρασιών, κάθε ένας που εργάζεται στο δημόσιο να φροντίζει να μη γίνεται άσκοπη χρήση ενέργειας και όταν τελειώνει το ωράριο εργασίας θα κλείνουν υπολογιστές και φώτα. Ο ενεργειακός υπεύθυνος θα ορίσει έναν υπεύθυνο σε κάθε χώρο.

Τόνισε επίσης την ανάγκη να γίνεται φυσικός αερισμός του κτιρίου στη διάρκεια της νύχτας το καλοκαίρι, αλλά και μίλησε για την τοποθέτηση συστημάτων σκίασης. Για τον οδοφωτισμό των πόλεων προτείνουμε τη βελτιστοποίηση του οδοφωτισμού, την περιορισμένη λειτουργία καλλωπιστικού φωτισμού που μπορεί να μειώσει 35-50% την κατανάλωση. Τη Δευτέρα 12/9 ξεκινά η πλατφόρμα του προγράμματος Ηλέκτρα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων του δημοσίου με προυπολογισμό 640 εκατ. ευρώ.

Ανάλογες συστάσεις εξοικονόμησης και κίνητρα θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα και για ιδιωτικό τομέα και για νοικοκυριά, σύμφωνα με τον Κώστα Σκρέκα.

ΠΗΓΗ: radioevros.gr / newsbeast.gr