Μπομπ Μενέντεζ: Η Αλεξανδρούπολη έχει γίνει η Σούδα του Βορρά

«Δεν αποτελεί έκπληξη ότι η Σουηδία δεν έχει λάβει ακόμη την ψήφο από την Τουρκία» ανέφερε ο Μπομπ Μενέντεζ

Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ μίλησε για τη σημασία της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και την «εμπόλεμη στάση» της Τουρκίας, κατά την διάρκεια ακρόασης για την επικύρωση διορισμού υποψήφιου υφυπουργού Εξωτερικών. Την εκτίμηση ότι τα «σαφή μηνύματα» που έχει εκπέμψει το Κογκρέσο έχουν αποδειχθεί χρήσιμα στην προσπάθεια της αμερικανικής κυβέρνησης να διαχειριστεί το θέμα των F-16 καθ’ όλη τη διάρκεια των συζητήσεων με την Τουρκία, εξέφρασε ο υποψήφιος υφυπουργός Εξωτερικών, Τζέιμς Ο Μπράιαν.

Πρόκειται για έναν έμπειρο διπλωμάτη καριέρας, ο οποίος προορίζεται να διαδεχθεί την Κάρεν Ντόνφριντ, στο χαρτοφυλάκιο των ευρωπαϊκών και ευρασιατικών υποθέσεων. Ο Μπράιαν προχώρησε στη συγκεκριμένη τοποθέτηση απαντώντας σε ερώτηση του γερουσιαστή Κρις Βαν Χόλεν κατά τη διάρκεια της ακρόασης στην Επιτροπή για την επικύρωση του διορισμού του. Ο υποψήφιος υφυπουργός συμφώνησε ότι η Τουρκία δεν πρέπει να χρησιμοποιεί τα μαχητικά F-16 για να παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο.

«Μπορούμε να είμαστε υπέρμαχοι μιας ισχυρότερης σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο»

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Μενέντεζ δήλωσε: «Θέλω να επαναλάβω αυτό που είπε ο γερουσιαστής Βαν Χόλεν, σχετικά με την εξέταση του ενδεχομένου από την κυβέρνηση για την παροχή των F-16 στην Τουρκία». Δεν αποτελεί έκπληξη ότι η Σουηδία δεν έχει λάβει ακόμη την ψήφο από την Τουρκία, παρόλο που ο Ερντογάν είπε το ναι. Η Σουηδία έπρεπε να είναι μέσα (στο ΝΑΤΟ). Θα μπορούσε να συγκαλέσει το Κοινοβούλιο. Θα μπορούσε να είχε προχωρήσει στη ψηφοφορία. Δεν το έχει κάνει», πρόσθεσε.

Σημείωσε μάλιστα: «Και, ξέρετε, δεν μπορούμε να έχουμε μια πολεμική συμπεριφορά στην ανατολική Μεσόγειο. Έχουμε έναν άλλο σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα, στην οποία όχι μόνο έχουμε τη μακροχρόνια βάση στο κόλπο της Σούδας, αλλά έχουμε την Αλεξανδρούπολη, η οποία έχει γίνει η Σούδα του Βορρά και ένα σημαντικό ενεργειακό κέντρο και κέντρο μεταφόρτωσης του ΝΑΤΟ».

Κατά την τοποθέτηση του ο Μενέντεζ ανέδειξε τον προβληματισμό του για την πώληση των F-16 στην Τουρκία, την οποία κατηγόρησε ότι τηρεί «εμπόλεμη στάση» απέναντι στην Ελλάδα. «Τώρα, πώς είναι λειτουργικό για εμάς να έχουμε έναν νατοϊκό σύμμαχο που να τηρεί μια εμπόλεμη στάση απέναντι σε έναν άλλο (σύμμαχο) και να του πουλάμε με κάποιον τρόπο τα F-16;» δήλωσε, σημειώνοντας πως ελπίζει «ότι αυτό θα είναι ένα από τα θέματα στο οποίο θα επικεντρωθείτε, εάν και η επικύρωση του διορισμού σας εξακολουθεί να εκκρεμεί». «Ελπίζω ότι μπορούμε να είμαστε υπέρμαχοι μιας ισχυρότερης σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο γιατί είναι κάτι απίστευτα σημαντικό. Ελπίζω ότι θα εργαστούμε στο σχήμα 3+1 με έναν τρόπο που θα ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ, της Κύπρου, της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών», υπογράμμισε.

Ευρύτερες ανησυχίες για την παράδοση των F-16

Σχετικά με την τοποθέτηση του νέου υποψήφιου υφυπουργού Εξωτερικών, Τζέιμς Ο Μπράιν, όταν ρωτήθηκε από τον γερουσιαστή Βαν Χόλεν για ένα πρόσφατο περιστατικό παραβίασης που σημειώθηκε στο Αιγαίο, υποστήριξε ότι δεν το γνωρίζει και δεσμεύτηκε να επανέλθει όταν θα έχει περισσότερες πληροφορίες. Ο γερουσιαστής του Μέριλαντ είχε παρατηρήσει ότι το πρόσφατο περιστατικό παραβίασης είναι παράξενο με δεδομένο ότι έρχεται να διακόψει την περίοδο ηρεμίας που είχε προηγηθεί το προηγούμενο διάστημα, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Από την πλευρά του, ο Μπράιαν απάντησε «ναι (συμφωνώ). Και όπως επισημάνατε, νομίζω ότι βρισκόμαστε σε μια στιγμή που οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν μόλις τον περασμένο μήνα. Έχουν οργανώσει έναν τακτικό κύκλο των συναντήσεών τους. Γνωρίζω ότι οι υπουργοί Εξωτερικών και οι σύμβουλοί τους είναι συχνά σε επαφή. Οπότε νομίζω ότι βρισκόμαστε σε μια συγκυρία όπου οι δύο κυβερνήσεις μπορούν να διαχειριστούν καλά τη σχέση. Αλλά επιτρέψτε μου να εξετάσω αυτό το περιστατικό (της παραβίασης) και να επανέλθω».

Ο Βαχόλεν εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεσμεύτηκε προφορικά για την ένταξη της Σουηδίας, σημειώνοντας ότι το Κογκρέσο θα παρακολουθεί στενά την τελική ολοκλήρωση της διαδικασίας. Από εκεί και πέρα, όμως, ξεκαθάρισε ότι οι Αμερικανοί νομοθέτες έχουν ευρύτερες ανησυχίες για την παράδοση των F-16.

«Aς βρούμε, λοιπόν, έναν τρόπο να συνεχίσουμε να δουλεύουμε μαζί σε αυτό»

Υπό αυτό το πρίσμα, ρώτησε τον υποψήφιο υφυπουργό για το εάν συμφωνεί ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να ζητήσει διαβεβαιώσεις που θα διασφαλίζουν ότι η Τουρκία δεν θα χρησιμοποιήσει τα μαχητικά τόσο εναντίον νατοϊκών συμμάχων όπως η Ελλάδα όσο και εναντίον κρίσιμων περιφερικών εταίρων όπως οι Κούρδοι της Συρίας.

Στην απάντησή του ο Τζειμς Ο’ Μπράιαν σημείωσε ότι «η σαφήνεια των απόψεων που προέρχονται από το Κογκρέσο ήταν πολύ χρήσιμη, καθώς διαχειριζόμασταν αυτά τα ζητήματα με τους Τούρκους συμμάχους μας. Επομένως, νομίζω ότι εάν μπορέσουμε να συνεχίσουμε την επικοινωνία (μεταξύ Κογκρέσου και κυβέρνησης), μπορούμε να βεβαιώσουμε ότι θα τεθούν τα θέματα».

Σχετικά με τις διαβεβαιώσεις που θα διασφαλίσουν την ασφάλεια των περιφερειακών συμμάχων της Ουάσιγκτον, ο Κρις Βαν Χόλεν εξήγησε ότι «υπάρχουν δύο τρόποι για να το κάνετε. Θα ήθελα να δω και τους δύο τρόπους. Ο ένας είναι κάποιες διαβεβαιώσεις από την Τουρκία σε κάποια μορφή.

Ο άλλος φυσικά είναι η κυβέρνηση Μπάιντεν να δώσει στα μέλη του Κογκρέσου διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρξουν συνέπειες εάν η Τουρκία παραβιάσει αυτούς τους όρους». Στο σημείο αυτό, ο Τζέιμς Ο’ Μπράιαν συμφώνησε, λέγοντας «ας βρούμε, λοιπόν, έναν τρόπο να συνεχίσουμε να δουλεύουμε μαζί σε αυτό», σύμφωνα όσα αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πηγή: in.gr