Υπογράφηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας η τροποποίηση της σύμβασης της κυβέρνησης με την «Ελληνικός Χρυσός», από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υπουργό Ανάπτυξης κι Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Eldorado Gold George Burns και τον αντιπρόεδρο και γενικό διευθυντή Ελλάδος της Eldorado Gold Χρήστο Μπαλάσκα.

Μάλιστα, στο περιθώριο των υπογραφών, ο κος Burns εξέφρασε την πίστη του ότι «η συμφωνία βάζει τα θεμέλια για την προσέλκυση κατά άλλων επενδύσεων στην Ελλάδα», με την Eldorado Gold να έχει ως γνωστόν στο… στόχαστρό της εδώ και χρόνια τυχόν εξορύξεις σε Ροδόπη και Έβρο.

Αναλυτικά, δήλωσε τα εξής: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι σήμερα εδώ. Προηγήθηκε πολύ σκληρή δουλειά, από πολλούς ανθρώπους, για να φτάσουμε εδώ σήμερα. Η συμφωνία αυτή σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα για την επένδυση στη Χαλκιδική, η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα. Το σημερινό αποτέλεσμα είναι συνδυασμός αφοσίωσης και συνεργασίας από την Eldorado Gold και την ελληνική κυβέρνηση. Αντανακλά την αληθινή επιθυμία να εκπονήσουμε το πλαίσιο που θα επιτρέψει την ανάπτυξη των επενδύσεων αυτών προς όφελος των μεταλλείων στην Κασσάνδρα, του Δημοσίου, του Δήμου της περιοχής, της τοπικής κοινωνίας, της Χαλκιδικής και των μετόχων, των εργαζομένων και των συνεργατών μας. Πιστεύω ότι αυτή η συμφωνία βάζει τα θεμέλια για την προσέλκυση και άλλων επενδύσεων στην Ελλάδα».

Διαβάστε ακόμη  Σε απόγνωση οι έμποροι της Αλεξανδρούπολης με τα τερτίπια της κυβέρνησης

Σε επιφυλακή η Διανομαρχιακή Ροδόπης – Έβρου

Από τον Δεκέμβριο του 2020 η Διανομαρχιακή Επιτροπή κατά του Χρυσού και των Χρυσωρυχείων Ροδόπης – Έβρου επαναδιατύπωσε την αντίθεσή της στις μεταλλευτικές δραστηριότητες στην περιοχή κι εξέφρασε τις φοβίες της για τυχόν κρυφή ατζέντα μεταξύ κυβέρνησης και Eldorado Gold για την Θράκη.

«Είμαι πολύ επιφυλακτικός, γιατί μέχρι τώρα η συμφωνία και η ανακοίνωση που έγινε εκ μέρους της κυβέρνησης και της εταιρίας κρατήθηκε μυστική. Δεν άφησαν ούτε τον Δήμο Αριστοτέλη, που είναι ο άμεσα ενδιαφερόμενος, να συμμετάσχει σε αυτές τις συνομιλίες, παρότι ζήτησε να παρευρίσκεται πριν υπογραφεί η καινούργια σύμβαση», ξεκαθάρισε μέσα από την συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87.5fm στον Δήμο Μπακιρτζάκη το μέλος της Διανομαρχιακής Ανέστης Στρατιάδης, ο οποίος επιβεβαίωσε πως «με τη νέα σύμβαση (με την κυβέρνηση) η εταιρία απαλλάσσεται από την υποχρέωση κατασκευής μεταλλουργίας Χρυσού και παίρνει νομικές διασφαλίσεις για την απρόσκοπτη εξέλιξη της επένδυσης, δένοντας έτσι ουσιαστικά χειροπόδαρα το ελληνικό Δημόσιο με ρήτρες αποζημίωσης».

Γενικότερα μιλώντας, το μέλος της Διανομαρχιακής χαρακτήρισε «φούσκες» τέτοιου είδους επενδύσεις και εξέφρασε την επιφυλακή του για τυχόν ατζέντα στη Θράκη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «νομίζω ότι κάτι θα υπάρχει και για εμάς, δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα. Ελπίζω να την δούμε όλοι την συμφωνία και να μην έχουμε πληροφορίες από εδώ κι από εκεί. Πρέπει να είμαστε συνέχεια σε επαγρύπνηση».

(xronos.gr)