Το «Cassini» επιβίωσε από την πρώτη του «βουτιά» ανάμεσα στον Κρόνο και στους δακτυλίους του (video)

Η διαστημοσυσκευή «Cassini» (Κασίνι) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), βγήκε άθικτη από το πρώτο τολμηρό πέρασμά της ανάμεσα στον Κρόνο και στους δακτυλίους του.
Μετά από μια αγωνιώδη πολύωρη σιωπή, το σκάφος έστειλε σήμα στη NASA, δείχνοντας ότι επιβίωσε από τη δοκιμασία που έκρυβε κινδύνους. Ήταν η πρώτη φορά που μια διαστημοσυσκευή έκανε κάτι τέτοιο την Τετάρτη, πλησιάζοντας τον Κρόνο περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο σκάφος στο παρελθόν, ενώ θα ακολουθήσουν άλλες 21 παρόμοιες «βουτιές».

Μια κεραία του Δικτύου Βαθιού Διαστήματος της NASA στην Καλιφόρνια έλαβε σήμερα το ραδιοσήμα του «Κασίνι» και αποκατέστησε την επικοινωνία, την οποία οι τεχνικοί της NASA είχαν σκοπίμως διακόψει, όσο το σκάφος έκανε τη ριψοκίνδυνη μανούβρα.
Το «Cassini», που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο από το 2004, εισήλθε πλέον στο τελευταίο κεφάλαιο της αποστολής του, κινούμενο με ταχύτητα 122.000 χιλιομέτρων την ώρα, κάνοντας διαδοχικές «βουτιές» στο κενό διάστημα πλάτους περίπου 2.400 χιλιομέτρων, που υπάρχει ανάμεσα στον γιγάντιο πλανήτη και στον πιο εσωτερικό δακτύλιό του, τον D.

Η πιθανότητα καταστροφής του σκάφους λόγω πρόσκρουσης με κάτι μεγαλύτερο από τα μικροσκοπικά σωματίδια των δακτυλίων εκτιμάται ότι είναι μικρότερη του 1%, αλλά όχι αμελητέα.