Χωρίς τους δημάρχους συναντήθηκαν οι περιφερειάρχες με εκπροσώπους του ΤΑΡ για τα ανταποδοτικά

Το θέμα των ανταποδοτικών οφελών, με τη μορφή χρηματοδότησης έργων, τα οποία θα προτείνουν οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και θα εγκρίνει η εταιρεία του αγωγού ΤΑΡ, συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα Υπουργεία, Εσωτερικών, Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, οι κ.κ., Χρήστος Μέτιος, περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θεόδωρος Καρυπίδης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Ιωάννης Γιώργος, καθώς και ο Διευθυντής Ελλάδος Ρίκαρντ Σκούφιας και ο Διευθυντής Εξωτερικών και Κυβερνητικών Υποθέσεων, Αλέξανδρος Πανουργιάς, από την TAP AG.

Απόντες οι δήμαρχοι των περιοχών από τις οποίες περνά ο αγωγός. Άγνωστο εάν προσκλήθηκαν και δεν πήγαν, ή αν δεν υπήρξε καμία πρόσκληση και ίσως θα υπάρξει ξεχωριστή συνάντηση στο μέλλον. Ωστόσο, είναι γνωστοί οι προβληματισμοί που έχει διατυπώσει ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ΑΜΘ Βαγγέλης Λαμπάκης, αναφορικά με καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο θέμα της χρηματοδότησης έργων που έχει υποσχεθεί η εταιρεία. Σημειώνεται πως το ποσό για τους δήμους και την περιφέρεια ΑΜΘ ανέρχεται σε 12 εκ ευρώ.

Διαβάστε ακόμη  Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τα μέτρα της κυβέρνησης για την επικείμενη αντιπυρική περίοδο

Σύμφωνα με τον Παρατηρητή της Θράκης, σε ενημέρωση του περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστου Μέτιου προς το περιφερειακό συμβούλιο σχετικά με τη συνάντηση, τονίστηκε πως μέσα στον επόμενο μήνα, θα παρουσιαστούν προτάσεις έργων ενώ ζήτησε από τους παριστάμενους να καταθέσουν και τις δικές τους προτάσεις, ώστε να ενοποιηθούν και το τελικό αποτέλεσμα να ψηφιστεί το συντομότερο δυνατόν από το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Βέβαια υπάρχει κάποιος περιορισμός στο εύρος των έργων που θα γίνουν, όχι μόνο από τους διαθέσιμους πόρους, αλλά και από το πότε θα ολοκληρωθούν, μιας και η κοινοπραξία επιθυμεί να προταθούν έργα που θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2019, όταν και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του αγωγού.
Επίσης σημείωσε πως το επόμενο διάστημα θα επισκεφτούν τις 3 περιφέρειες εκπρόσωποι της εταιρείας, όταν και θα συζητηθούν τα θέματα αυτά.