Όχι στη νομιμοποίηση των καλύβων του Δέλτα λέει η Οικολογική Εταιρεία Έβρου

Την αντίδραση της Οικολογικής Εταιρείας Εβρου προκάλεσαν οι προ 2 μηνών δηλώσεις του υπουργού Εθνικης Άμυνας Πάνου Καμμένου, από τον Έβρο, για το θέμα των παράνομων κτισμάτων  που υπάρχουν μέσα σε δημόσιες εκτάσεις στο Εθνικό Πάρκο του Δέλτα του Έβρου.

Ο κ. Καμμένος είχε δηλώσει πως απαγορεύεται οποιαδήποτε παρέμβαση στις «καλύβες» του Δέλτα, συμμεριζόμενος την άποψη πως η παραμονή τους εξυπηρετεί εθνικούς σκοπούς.

Σε επιστολή της προς τον υπουργό, λίγες μέρες μετά την επίσκεψη, την οποία δημοσίευσε η «ΓΝΩΜΗ», η Οικολογική Εταιρεία Έβρου καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις, η εφαρμογή των οποίων θα μπορούσε να εξυπηρετήσει, όπως αναφέρει, τόσο την αμυντική, ‘όσο και την περιβαλλοντική προστασία της περιοχής.

Μεταξύ άλλων, στην επιστολή προτείνεται η εγκατάσταση και λειτουργία  των δύο αλιευτικών καταφυγίων που προβλέπει η εγκεκριμένη ειδική περιβαλλοντική μελέτη για το Δέλτα Έβρου. «Έτσι εξασφαλίζεται η στέγαση των επαγγελματιών ψαράδων.  Το ένα από αυτά τα αλιευτικά καταφύγια οριοθετείται στην περιοχή Φερών, και το άλλο στην περιοχή Λουτρού. Ασφαλώς δε τα  αλιευτικά αυτά καταφύγια είναι στην εγγύτερη προς τα σύνορα υγροτοπική έκταση. Έτσι εξυπηρετείται η συμπαθής παραγωγική τάξη των ψαράδων και συνάμα κάποια από τα καλαίσθητα κτίσματα των αλιευτικών καταφυγίων θα εξυπηρετούν τις ανάγκες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Αντιθέτως αν με οποιαδήποτε απόφαση «νομιμοποιήσετε» τα παράνομα κτίσματα- βίλες  τότε κατά πάσα πιθανότητα εκατοντάδες πολίτες – του Έβρου κυρίως- θα επιχειρήσουν  και αυτοί να εγκαταστήσουν- με άδεια του ΥΠΕΘΑ ή και χωρίς άδεια- κτίσματα επικαλούμενοι  την ρύθμιση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, έστω και αν δεν αποσκοπούν σε παράνομες δραστηριότητες. Εάν με οποιαδήποτε απόφαση «νομιμοποιήσετε» τα  παράνομα κτίσματα τότε ίσως θα προκληθεί αντίδραση στην  τάξη των ξενοδόχων Φερών, Λουτρού, Αλεξ/πολης καθώς και των επιχειρήσεων εστίασης  γιατί πολύ απλά και σύμφωνα με το προαναφερθέν έγγραφο του φορέα διαχείρισης  κάποια από τα κτίσματα αυτά  εξυπηρετούν παράνομες ενέργειες ενοικίασης κλπ. Δηλαδή μέσα στην ειδικά προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου λειτουργούν χωρίς άδεια  ξενώνες στέγασης και εστίασης και μάλλον χωρίς τιμολόγια».

Αναφορικά με την ενίσχυση της ανθρώπινης παρουσίας στο Δέλτα, η Οικολογική Εταιρεία επισημαίνει πως «δεν ενισχύεται η ανθρώπινη παρουσία και ο οικοτουρισμός  εξ αιτίας της έντονης θήρας και της λαθροθηρίας. Για να απολαύσει κανείς πεζοπόρος ακίνδυνα τον οικολογικό αυτό παράδεισο θα πρέπει να έχει ειδική ενδυμασία προστασίας από τα σκάγια κυρίως των λαθροθηριών. Τα παράνομα και αυθαίρετα κτίσματα  δεν είναι τυχαία γιατί εξυπηρετούν το νυκτερινό κυνήγι που είναι παράνομο. Έτσι το Δέλτα Έβρου ικανοποιεί τις κυνηγετικές ανάγκες (νόμιμες και παράνομες) των 300 χιλιάδων περίπου κυνηγών στην Ελληνική Επικράτεια δηλαδή μόλις το 5%  του Ελληνικού πληθυσμού εις βάρος του υπόλοιπου 95% που δεν είναι κυνηγοί».

Τέλος, προτείνεται να οριστούν εθελοντές συνοριοφύλακες «οι αυτόκλητοι μέχρι τώρα ιδιώτες συνοριοφύλακες και να τεθούν κάτω από την εποπτεία του ΥΠΕΘΑ που θα αναλάβει την στέγαση και την ένδυση αυτών αφού παραδώσουν βέβαια τα κυνηγετικά όπλα για να λειτουργήσουν μέσα στο Δέλτα ως εθελοντές συνοριοφύλακες».