Δ.Τεμπονέρας: Με τον Χατζηδάκη οι συνταξιούχοι θα κληθούν να βάλλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να εκδοθεί η σύνταξη τους.

Οι αιτήσεις συνταξιοδότησης φέτος θα είναι ιδιαίτερα αυξημένες(οι αιτήσεις θα αγγίξουν μέχρι το τέλος του έτους, τις 200.000) τότε αντιλαμβάνεται κανείς, πώς το στοίχημα της επιτάχυνσης τη έκδοσης των συντάξεων χάνεται οριστικά.

Είναι εξοργιστικές, οι καταγγελίες, που διατυπώνονται από τους υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ αυτήν την περίοδο, σε σχέση με την διαδικασία επιτάχυνσης της απονομής των συντάξεων, που έχει εκκινήσει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μαζί με τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέας της χώρας.

Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο αρμόδιος Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Χατζηδάκης, ανακοίνωσε την δημιουργία «μητροπολιτικού» κέντρου απονομής των συντάξεων, στο γνωστό «πράσινο κτίριο» ιδιοκτησίας του πρώην ΙΚΑ, στη λεωφόρο Κηφισίας. Η νέα δομή, είναι υπεύθυνη για την παρακολούθηση της ροής απονομής συντάξεων σε όλη την Ελλάδα, με στόχο τον κεντρικό συντονισμό, την επιτάχυνση των διαδικασιών και την συνολική επίβλεψη του σχεδίου οριστικής εξάλειψης, του στοκ των εκκρεμών συντάξεων, οι οποίες αγγίζουν σχεδόν τις 400.000 αιτήσεις.

Στο ίδιο κτήριο, ξεκίνησε η πρώτη φάση λειτουργίας της νέας δομής ταχείας απονομής συντάξεων διαδοχικής ασφάλισης, οι οποίες θεωρούνται οι πλέον δύσκολες περιπτώσεις απονομής και η καθυστέρηση τους φτάνει μέχρι και τα 4-5 χρόνια. Με τη νέα δομή όλοι οι συνταξιοδοτικοί φάκελοι των ασφαλισμένων εντός Αττικής με διαδοχική ασφάλιση σε πρώην ΙΚΑ-ΟΑΕΕ, ΙΚΑ-ΟΓΑ, ΟΑΕΕ-ΟΓΑ συγκεντρώνονται στο «πράσινο κτήριο», σε ένα ενιαίο χώρο και επί τόπου, υπάλληλοι των τριών τ. Ταμείων ανοίγουν τις κούτες και τους φακέλους, υπολογίζουν τον χρόνο ασφάλισης και τυχόν οφειλές, κάνουν τον τελικό υπολογισμό του ύψους της σύνταξης και στο τέλος, προχωρούν στην έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης.

Τα πράγματα όμως αποδεικνύονται πολύ πιο περίπλοκα και δυσάρεστα, για τους υποψήφιους συνταξιούχους. «Εκ των έσω» καταγγέλλεται ότι, στο κέντρο συντάξεων έχουν συγκεντρώσει τους υπαλλήλους που δούλευαν στα τμήματα συντάξεων του ΟΑΕΕ της Πειραιώς, της Ακαδημίας, της Καλλιθέας, του Ηρακλείου και της Αγίου Κωνσταντίνου και των αντιστοίχων του τ. ΙΚΑ. Αυτό έγινε χωρίς να δοθούν οδηγίες για πολύ σοβαρά, διαδικαστικά θέματα. Για παράδειγμα, οι υπάλληλοι που απέμειναν στις παλιές υπηρεσίες, καταγγέλλουν ότι, δεν ξέρουνε τι να πούνε στον κόσμο, που έρχεται και ζητάει πληροφορίες, για την σύνταξή του, καθώς στο πράσινο κτήριο, δεν υπάρχουν τηλέφωνα επικοινωνίας(!) και δεν δέχονται κοινό. Επίσης, επειδή δεν υπάρχει η νέα δομή στο οργανόγραμμα, δεν υπάρχουν τμήματα και οι προϊστάμενοι που υπογράφουν τις αποφάσεις, είναι τοποθετημένοι σε άλλες Διευθύνσεις με αποτέλεσμα να προκύπτει ζήτημα νομιμότητας.Καταγγέλλεται επίσης, ότι οι αρμόδιοι έστειλαν σε όλους μία διοικητική απόφαση ότι, τους τοποθετούν σε «ομάδα εργασίας», αλλά ελέγχεται, αν είναι νόμιμο να υπογράφουν αποφάσεις! Τέλος, έχουν καταργήσει τον κανονισμό λειτουργίας του π.ΟΑΕΕ αφού τα περιφερειακά τμήματα, δεν εκδίδουν πιστοποιητικά χρόνου ασφάλισης. Οι φάκελοι με τις αιτήσεις, διαβιβάζονται αδούλευτοι στην Κηφισίας, οι οποίοι διεκπεραιώνονται από ιδιωτική εταιρία και εκδίδονται συνταξιοδοτικές αποφάσεις, χωρίς να έχει γίνει ασφαλιστικός και οικονομικός έλεγχος όπως προβλέπεται, από τον προϊστάμενο του εκάστοτε τμήματος. Σημειωτέον, ότι τα περιφερειακά τμήματα του πρώην ΟΑΕΕ, δεν έχουν καταργηθεί ακόμα τυπικά!

Τραγική όμως, είναι και η κατάσταση και εντός του κέντρου απονομής, με ολέθριες συνέπειες, για τους υποψηφίους συνταξιούχους. Οι εισηγητές πιέζονται για να βγάζουν όσο περισσότερες αποφάσεις μπορούν, οι οποίες, στο κομμάτι που αφορά τις οφειλές τους, αλλά και στον υπολογισμό των ποσών της σύνταξης, είναι κατά μεγάλο ποσοστό λανθασμένες. Αυτό σημαίνει ότι, οι υποψήφιοι συνταξιούχοι, καλούνται είτε ως οφειλέτες να πληρώσουν ποσά μεγαλύτερα από εκείνα που οφείλουν, είτε ακόμα χειρότερα, σε ένα ποσοστό που φτάνει και το 20% των δικαιούχων, οι συνταξιούχοι να λαμβάνουν άλλα χρήματα, από εκείνα που δικαιούνται.

Διαβάστε ακόμη  Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής Αλεξανδρούπολης

Κατόπιν των ανωτέρω πραγματικά γεννά απορίες, η «αφωνία» των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των εργαζομένων του ασφαλιστικού φορέα, για τα τεκταινόμενα.

Τα χειρότερα όμως ακολουθούν. Σύμφωνα με νόμο, που ψηφίστηκε το καλοκαίρι, ανατέθηκε και σε ιδιώτες, η έκδοση των συντάξεων. Οι τελευταίοι, παρακολουθούν μάλιστα προγράμματα επιμόρφωσης, αυτήν την περίοδο, για να πιστοποιηθούν με διαδικασίες express(τα σεμινάρια έχουν διάρκεια, λιγότερο από ενάμιση μήνα).Την ώρα δηλαδή που υπάλληλοι, με εμπειρία δεκαετιών, κάνουν σοβαρά λάθη στους υπολογισμούς και στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, οι πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές θα εμπλακούν στην διαδικασία, με επιμόρφωση μόλις ενός μήνα! Είναι κοινό μυστικό στους γνωρίζοντες ότι, αυτό που θα ακολουθήσει της διαδικασίας αυτής, δεν θα έχει προηγούμενο και θα καταλήξει σε μεγάλο «φιάσκο» με θύματα ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

Όλη μάλιστα η ανωτέρω διαδικασία, θα στοιχίζει σημαντικά ποσά, τόσο στον e-ΕΦΚΑ, όσο και στους υποψηφίους συνταξιούχους.

Ο σχετικός «τιμοκατάλογος» των υπηρεσιών, που θα παρέχουν οι ιδιώτες, προς τον e-ΕΦΚΑ, διαμορφώνεται ως εξής:

– Βεβαίωση χρόνου ασφάλισης: 40 ευρώ όταν η βεβαίωση αφορά έναν πρώην φορέα κοινωνικής ασφάλισης (π.χ. τ. ΙΚΑ), 80 ευρώ όταν αφορά περισσότερους του ενός φορείς.

– Βεβαίωση μη ύπαρξης οφειλόμενων εισφορών αυτοαπασχολούμενου ή ελεύθερου επαγγελματία ή για αίτηση ρύθμισης οφειλόμενων εισφορών: 30 ευρώ.

– Βεβαίωση οφειλόμενου ποσού για αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης: 30 ευρώ.

– Σύνταξη σχεδίου απόφασης προσωρινής ή οριστικής σύνταξης (κύριας ή επικουρικής): 60 ευρώ. Αν η σύνταξη απονέμεται με βάση τις διατάξεις της διαδοχικής ή παράλληλης ασφάλισης, στην αποζημίωση προστίθενται 15 ευρώ για κάθε πρώην φορέα κοινωνικής ασφάλισης πλέον του ενός.

– Προσυνταξιοδοτική βεβαίωση: 60 ευρώ. Αν η βεβαίωση αφορά χρόνο ασφάλισης που διανύθηκε σε περισσότερους πρώην φορείς κοινωνικής ασφάλισης, η αποζημίωση ανέρχεται σε 80 ευρώ.

Φυσικά η «αγορά» λειτουργεί με τους δικούς της όρους και επιπλέον των ποσών που θα καταβάλλει ο e-ΕΦΚΑ στους ιδιώτες, οι συνταξιούχοι θα κληθούν να βάλλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να εκδοθεί η σύνταξη τους, αφού θα πληρώνουν οι ίδιοι επιπλέον σημαντικότατα ποσά στους λογιστές και στους δικηγόρους.

Αν σε όλα τα ανωτέρω συνυπολογίσει κανείς το γεγονός ότι, για διάφορους λόγους, οι αιτήσεις συνταξιοδότησης φέτος θα είναι ιδιαίτερα αυξημένες(οι αιτήσεις θα αγγίξουν μέχρι το τέλος του έτους, τις 200.000) τότε αντιλαμβάνεται κανείς, πώς το στοίχημα της επιτάχυνσης τη έκδοσης των συντάξεων χάνεται οριστικά.

Η υπόσχεση μάλιστα της κυβέρνησης (2ος 2020) ότι, μέχρι το τέλος του 2021, θα έχουν εκδοθεί όλες οι εκκρεμείς συντάξεις, διαψεύδεται πανηγυρικά.

Και από τους αρμόδιους, δεν έχει ακουστεί ούτε καν ένα συγγνώμη!

Ο Διονύσης Τεμπονέρας είναι Δικηγόρος – Εργατολόγος