Διάσωση νεαρού Βραχοκιρκίνεζου στην Αλεξανδρούπολη

Μέσα στην πόλη σε κήπο κατέπεσε το Βραχοκιρκίνεζο της φωτογραφίας, που είναι νεαρής ηλικίας και είναι μάλλον στα πρώτα του πετάγματα. Το Βραχοκιρκίνεζο είναι είδος γερακιού μικρού μεγέθους και συναντάται στην περιοχή μας και σε μερικές ακόμα περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Λόγω των δυνατών ανέμων που πνέουν σήμερα στην Αλεξανδρούπολη, δεν κατάφερε να πάρει ξανά ύψος να πετάξει ενώ προσπαθούσε και οι άνθρωποι που το εντόπισαν στον κήπο τους αποφάσισαν να το περιορίσουν και να ενημερώσουν εθελοντή του ΕΚΠΑΖ-Δράση για την άγρια ζωή στην περιοχή μας για να το παραλάβει.

Το μικρό Βραχοκιρκίνεζο είναι αυτή τη στιγμή ασφαλές και αύριο αν κοπάσουν οι άνεμοι θα απελευθερωθεί στην περιοχή μας εκτός πόλης. Μάλιστα ήταν και αρκετά πεινασμένο και διψασμένο!

Υπενθυμίζεται ότι η νομοθεσία απαγορεύει αυστηρά την αιχμαλώτιση ιθαγενών πτηνών και σε περίπτωση που οι πολίτες εντοπίζουν τέτοιου είδους ζώα θα πρέπει άμεσα να ενημερώνουν το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων στο τηλέφωνο  6979914852 (Θεσσαλονίκη).

Στην περίπτωση του Βραχοκιρκίνεζου μιας και είναι υγιέστατο δε θα χρειαστεί να σταλθεί στη Θεσσαλονίκη για περίθαλψη και θα παραμείνει στην περιοχή μας ελεύθερο από αύριο.

Το βραχοκιρκίνεζο είναι είδος των πεδινών και ανοικτών οικοτόπων, όπως οι ερεικώνες, οι θαμνώδεις εκτάσεις και ελώδεις περιοχές. Δεν απαιτεί δάση, εφόσον υπάρχουν εναλλακτικές θέσεις για κούρνιασμα και φώλιασμα, όπως πέτρες ή κτίσματα. Προσαρμόζεται εύκολα σε άδενδρες περιοχές, όπου υπάρχουν άφθονα ποώδη φυτά και θάμνοι για να υποστηρίξουν έναν πληθυσμό θηραμάτων.

Επίσης, τα βραχοκιρκίνεζα προσαρμόζονται εύκολα στην ανθρώπινη παρουσία (γεγονός που τού κοστίζει ακριβά, πολλές φορές), όσο υπάρχουν επαρκείς εκτάσεις βλάστησης, και μπορεί ακόμη και να βρεθεί σε υγρότοπους, χερσότοπους και άγονα μέρη, σε υψόμετρα που κυμαίνονται από το επίπεδο της θάλασσας μέχρι τις υψηλότερες οροσειρές (έχουν καταγραφεί να πετούν στα 4.500μ. και στο Νεπάλ μέχρι τα 5.200 μ.)

Η τυπική λεία του είδους είναι τα μυόμορφα τρωκτικά (90% της διατροφής τους), παντός είδους: ποντίκια, αρουραίοι, τυφλοπόντικες, μυγαλές, μυωξοί κ.λ.π., καθιστώντας το βραχοκιρκίνεζο ως ένα από τα χρησιμότερα πτηνά για τη γεωργία.

Δείτε παρακάτω στο χάρτη τα σημεία που συναντάμε το είδος αυτό στη Βόρεια Ελλάδα