Έγινε διαθέσιμη εδώ και λίγα λεπτά η εφαρμογή gov.gr Wallet στα ηλεκτρονικά καταστήματα εφαρμογών της Google και της Apple. Μέσω της καθίστανται έγκυρα ψηφιακά αντίγραφα η αστυνομική ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης.

Αυτήν την στιγμή δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη η δυνατότητα προσθήκης των δύο εγγράφων (αστυνομικής ταυτότητας και διπλώματος οδήγησης), ωστόσο η προσθήκη των δύο εγγράφων αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο με σειρά ΑΦΜ. Αυτήν την στιγμή, μέσω του περιβάλλοντος της εφαρμογής, οι χρήστες μπορούν να δουν πως έχουν διαμορφωθεί τα γραφικά της εφαρμογής καθώς και κάποια στιγμιότυπα που προβάλουν τον τρόπο λειτουργίας της εφαρμογής. Η προσθήκη των εγγράφων θα μπορεί να γίνει μέσω σύνδεσης στην ιστοσελίδα gov.gr, είτε μέσω κωδικών TaxisNet, είτε με την χρήση των προσωπικών στοιχείων σύνδεσης των πολιτών, στην υπηρεσία e-banking/mobile banking. Eναλλακτικά φυσικά παρέχεται η δυνατότητα σκαναρίσματος των εγγράφων μέσω της κάμερας των έξυπνων κινητών.

Όπως έγινε σαφές, τα νέα ψηφιακά δελτία ταυτότητας και της άδειας οδήγησης είναι ψηφιακά έγγραφα που εκδίδονται μέσω του gov.gr και είναι πλήρως ισάξια με τα έγχαρτα έγγραφα, για κάθε νόμιμη χρήση εντός της Ελληνικής επικράτειας χωρίς ωστόσο να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως διεθνή ταξιδιωτικά έγγραφα, στο εξωτερικό. Για την εξακρίβωση των στοιχείων ο χρήστης θα πρέπει να επιλέξει την “Προβολή QR κωδικού” όπου με τρίτη εφαρμογή θα γνωστοποιείται η έγκριση ή η απόρριψη του εγγράφου.

Διαβάστε ακόμη  Εβρος: Μάνα βάζει το πτώμα της 5χρονης κόρης της στο ποτάμι, για να επιβραδύνει τη σήψη

Τα στοιχεία που εμφανίζονται και αποθηκεύονται σε ψηφιακή μορφή (σε 1 μόνο συσκευή ανά φυσικό πρόσωπο), είναι οι εξής:

Ταυτότητα

Ο αριθμός ταυτότητας,
Το μητρώνυμο με ελληνικούς χαρακτήρες
Η ημερομηνία γέννησης
Ο τόπος γέννησης
Η ημερομηνία και αρχή έκδοσης της ταυτότητας
Η φωτογραφία του κατόχου

Δίπλωμα οδήγησης

Το ονοματεπώνυμο με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες
Το πατρώνυμο με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες
Ο αριθμός άδειας οδήγησης
Το ονοματεπώνυμο με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες
Η ημερομηνία γέννησης
Ο τόπος γέννησης
Η ημερομηνία και αρχή έκδοσης άδειας οδήγησης
Η ημερομηνία λήξης ισχύος άδειας οδήγησης
Ο αριθμός φορολογικού μητρώου (Α.Φ.Μ.)
Ο κωδικός κατηγορίας οχήματος
Η ημερομηνία έκδοσης κατηγορίας οχήματος
Η ημερομηνία λήξης ισχύος κατηγορίας οχήματος
Η φωτογραφία του κατόχου.

Παράλληλα θα είναι δυνατή η προσθήκη των των δύο εγγράφων στο Google Wallet και Apple Wallet στα ψηφιακά πορτοφόλια των κινητών Android και iOS (iPhone) αντίστοιχα. Η επίσημη παρουσίαση του gov.gr Wallet θα πραγματοποιηθεί αύριο σε συνέντευξη τύπου που έχει προγραμματιστεί στις 6.00μμ.