«Είμαστε στην Τουρκική Μειονότητα» στην Κομοτηνή δηλώνει ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών.

“Προκλήσεις από την Κομοτηνή και τη Θεσσαλονίκη”

Πριν λίγη ώρα κατέφτασε στην Κομοτηνή ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, μετά από τις πρωινές επαφές του στην Θεσσαλονίκη. Πρώτη επίσκεψή του στην Κομοτηνή είναι στο Τουρκικό Προξενείο της πόλης, εκεί όπου τον υποδέχθηκε ο Τούρκος πρόξενος Μουράτ Ομέρογλου κι άλλοι διπλωμάτες, παρόντων και των ψευτομουφτήδων Κομοτηνής Ιμπράημ Σερίφ και Ξάνθης Αχμέτ Μετέ.

«Είμαστε στην Κομοτηνή, μία από τις πιο σημαντικές πόλεις της Τουρκικής Μειονότητας στη Δυτική Θράκη, μετά την (επίσκεψη στη) Θεσσαλονίκη», δήλωσε ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών στο Προξενείο.

Ακολουθεί ρεπορτάζ από την επίσκεψή του στην Θεσσαλονίκη: [ΠΗΓΗ] Με πληροφορίες από voria.gr και thesstoday.gr

Για καταπάτηση των θρησκευτικών ελευθεριών της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα και απαράδεκτες πιέσεις στην τουρκική κοινότητα έκανε λόγο από τη Θεσσαλονίκη ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα την πόλη.

Σε ανάρτησή του στο Twitter την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η επίσκεψη, ο υφΥΠΕΞ της Τουρκίας ανέφερε: “πιέσεις, περιορισμοί στην ελευθερία της γλώσσας, της θρησκείας και της λατρείας κατά των ανθρώπων μας είναι απαράδεκτες”.

“Συναντηθήκαμε με εκπροσώπους της τουρκικής κοινότητας και θρησκευτικούς αξιωματούχους στη Θεσσαλονίκη. Η πίεση και οι περιορισμοί στην ελευθερία της γλώσσας, της θρησκείας και της λατρείας των οικείων μας είναι απαράδεκτοι. Είμαστε πάντα με τους συγγενείς μας που προστατεύουν την ταυτότητα και τις πεποιθήσεις τους από όλες τις δυσκολίες”.

Διαβάστε ακόμη  Αλεξανδρούπολη: Με σπουδαίες διακρίσεις επέστρεψαν από δυο διεθνείς διαγωνισμούς ρομποτικής τα παιδιά της Ρομποτεχνολογίας!

Ο Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, ο οποίος έθεσε ζήτημα “τουρκικής μειονότητας” στη χώρα μας, που βέβαια βάσει της συνθήκης της Λωζάνης ορίζεται ως μουσουλμανική, έκλεισε την περιοδεία του στην Άνω Πόλη, όπου κατευθύνθηκε προς τον Πύργο του Τριγωνίου, θαυμάζοντας από ψηλά τη θέα της Θεσσαλονίκης, ενώ στη συνέχεια περπάτησε μέσα από τα κάστρα και βγήκε από την πορτάρα στο ύψος της Μονής Βλατάδων.

Στη συνέχεια με τη συνοδεία του περπάτησε στην Επταπυργίου και σταμάτησε σε κάποια ερειπωμένα σπίτια, όπου κατά πληροφορίες επί Τουρκοκρατίας ήταν Μεντρεσέδες, (Ιεροδοδασκαλεία).

Μάλιστα σε ένα από αυτά με εμφανή τα σημάδια από προσφατη φωτιά, σταμάτησε και ανέβηκε τα σκαλιά για να μπει στο εσωτερικό του.

Νωρίτερα είχε αφιχθεί στο Τουρκικό Προξενείο ενώ επισκέφτηκε και δυο τζάμια της Θεσσαλονίκης, το Γενι Τζαμί και το Αλατζά Ιμαρέτ.

Ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών αναχώρησε για την επίσκεψη του στην Ξάνθη, την Κομοτηνή και το τζαμί Βαγιαζήτ.

Πηγή : Χρόνος.gr