Εκδήλωση στο Ηρώδειο 1 Οκτωβρίου ,”1906 Ένα τραγούδι για τη Θράκη”

Αγχίαλος. Ανατολική Ρωμυλία. Κοιτίδα ελληνισμού και πολιτισμού στο πέρασμα του χρόνου. Μια μικρή γωνιά Ελλάδας στον Εύξεινο Πόντο που ακμάζει και προετοιμάζει το αύριο.

Ξαφνικά, ο χρόνος παγώνει. Το ημερολόγιο γράφει 30 Ιουλίου 1906. Φωτιές και καπνός κυκλώνουν την πόλη. Μανιασμένος όχλος σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του. Λεηλατεί περιουσίες, κόπους και αναμνήσεις. Οι Αγχιαλίτες χάνουν τα πάντα. Ανήμποροι και κυνηγημένοι, επιβιβάζονται σε πλοία και αναχωρούν για τη μητέρα πατρίδα, με στόχο να στήσουν τη ζωή τους από την αρχή. Το Ολοκαύτωμα της Αγχιάλου είναι γεγονός.

Την Κυριακή, 1η Οκτωβρίου 2017, στις 21:00, οι μνήμες ζωντανεύουν στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. Ο Σύλλογος των Αγχιαλιτών της Αθήνας «Η Αγχίαλος», στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεών του για το Ολοκαύτωμα της Αγχιάλου, συνεργάζεται με τον συνθέτη Ανδρέα Κατσιγιάννη και πραγματοποιεί μεγάλη μουσική και χορευτική εκδήλωση με τίτλο «1906 – Ένα Τραγούδι για τη Θράκη».

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, θα παρουσιαστεί το νέο έργο του Ανδρέα Κατσιγιάννη για το Ολοκαύτωμα της Αγχιάλου, με τίτλο «1906 – Αγχίαλος». Τη μουσική εκτέλεση του έργου αναλαμβάνει η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας, υπό τη διεύθυνση του συνθέτη και τη συμμετοχή των τραγουδιστών Ελένης Βιτάλη, Δημήτρη Μπάση, Ζαχαρία Καρούνη και της παιδικής χορωδίας του Σπύρου Λάμπρου. Σόλο βιολί ο Λευτέρης Ζέρβας. Αφηγητής ο ηθοποιός Τάσος Νούσιας.
Το δεύτερο μέρος της παράστασης είναι αφιερωμένο στη Θράκη και στον θρυλικό τραγουδιστή της, Χρόνη Αηδονίδη. Τον θεματοφύλακα της μουσικής μας παράδοσης θα τιμήσουν με τη συμμετοχή τους τα χορευτικά συγκροτήματα του Λύκειου Ελληνίδων – Παράρτημα Παιανίας (χοροδιδάσκαλος Γιάννης Κοντογιάννης), της Πανθρακικής Ομοσπονδίας Νοτίου Ελλάδος (χοροδιδάσκαλος Γιώργος Παντζαρίδης), του Πολιτιστικού Συλλόγου Αιγινίου (Ανατολική Ρωμυλία – χοροδιδάσκαλος Δήμος Πραντσίδης), του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Νέας Αγχιάλου (χοροδιδάσκαλος Θανάσης Μπέας) και του Πολιτιστικού και Αθλητικού Συλλόγου «Νέα Αγχίαλος» (χοροδιδάσκαλοι Τριαντάφυλλος και Μαρία Γκογκινούδη), οι θρακιώτες τραγουδιστες Βαγγέλης Δημούδης και Μαρίνα Ζωγράφου με παραδοσιακή ορχήστρα της Θράκης (Νίκος Μποζόγλου – αρκοντεόν, Νεκτάριος Κοσμίδης – βιολί, Τριαντάφυλλος Κωνσταντινίδης – γκάιντα-καβάλι, Κωνσταντίνος Φόρτσας – κλαρίνο-γκάϊντα-καβάλι, Τασούλα Κοσμίδου – κρουστά και Σπύρος Κούκος – λύρα), η Ελένη Βιτάλη, ο Δημήτρης Μπάσης, ο Ζαχαρίας Καρούνης και η Ζωή Παπαδοπούλου.
Την εκδήλωση στηρίζουν επίσης η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ανατολικής Ρωμυλίας (ΠΟΣΑΡ), η Πανθρακική Ομοσπονδία Νοτίου Ελλάδος (ΠΑΟΝΕ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων (ΠΟΘΣ), η Ένωση Θεσσαλικών Συλλόγων Αττικής «Η Πανθεσσαλική Στέγη», η Ένωση Ανατολικής Ρωμυλίας (ΕΑΡ) και το Ιερό Ίδρυμα των Ελλήνων της Ανατολικής Ρωμυλίας (ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ).
Έσοδα θα διατεθούν από το Σύλλογο των Αγχιαλιτών της Αθήνας για την αποπεράτωση της Εκκλησίας της Αγίας Τριάδας, του Ιερού Ιδρύματος των Ελλήνων της Ανατολικής Ρωμυλίας.
Μουσική διεύθυνση: Ανδρέας Κατσιγιάννης
Επιμέλεια χορευτικών: Γιάννης Πραντσίδης
Ηχοληψία: Αντώνης Ζαχόπουλος, Ηλίας Λάκκας, Μιχάλης Αλεξάκης
Φωτισμοί: Γιάννης Μανιατάκος
Οργάνωση: Encore Entertainment
Παραγωγή: Σύλλογος Αγχιαλιτών της Αθήνας «Η Αγχίαλος»