Εκλογές 2019: Πότε και πως ψηφίζουμε

Εκλογές 2019! Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία καθώς στις 26 Μαϊου 2019 θα διεξαχθούν ταυτόχρονα οι Ευρωεκλογές καθώς και ο πρώτος γύρος των Περιφερειακών και Δημοτικών εκλογών της χώρας σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών έχει οριστεί για τις 2 Ιουνίου 2019, όπως αναφέρεται σχετικά και στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με το όριο ηλικίας όσων έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν: «Σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 4406/2016 ΦΕΚ 133 / τ.Α΄ / 26 Ιουλίου 2016 «Αναλογική Εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων, διερεύνηση του δικαιώματος εκλέγειν και άλλες διατάξεις περί εκλογής βουλευτών», το δικαίωμα του εκλέγειν έχουν όλοι οι πολίτες Έλληνες και Ελληνίδες που συμπλήρωσαν το δέκατο έβδομο (17ο) έτος της ηλικίας τους. Επιπρόσθετα σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 2 του ΠΔ 26/2012 (Α’ 57) για την εφαρμογή των ανωτέρω η 1η Ιανουαρίου θεωρείται ως ημερομηνία γέννησης όλων όσων γεννήθηκαν μέσα στο χρόνο».

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου, ενόψει των προσεχών Περιφερειακών, και Δημοτικών εκλογών, καθώς και των εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2019 και αναφορικά με τις μεταβολές που συντελέστηκαν στους εκλογικούς καταλόγους με την ολοκλήρωση της τρέχουσας δίμηνης αναθεώρησης, στις εκλογές του Μαΐου 2019, θα ισχύσουν οι εκλογικοί κατάλογοι που προέκυψαν με την ολοκλήρωση της τρέχουσας δίμηνης αναθεώρησης, με την οποία ενσωματώθηκαν όλες οι μεταβολές που συντελέστηκαν στους εκλογικούς καταλόγους μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2019.

Οι Ευρωεκλογές 2019 θα πραγματοποιηθούν στα 28 κράτη – μέλη στις 23-26 Μαΐου 2019. Ένα σύνολο 751 μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκπροσωπούν περίπου 500 εκατομμύρια ανθρώπους από 28 κράτη-μέλη. Τον Φεβρουάριο του 2018 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των μελών του από 751 σε 705, δεδομένου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Η θητεία των εκλεγμένων μελών στις Ελληνικές αυτοδιοικητικές εκλογές 2019 θα είναι από την 1 Σεπτεμβρίου 2019 μέχρι την 31 Αυγούστου 2023.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα, περιλαμβάνει 13 περιφέρειες και 325 δήμους.

ΕΚΛΟΓΕΣ 2019 – ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΩ

Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη ανοίξει ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν για το που ψηφίζουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές.  

Διαβάστε ακόμη  100 δέντρα (ως τώρα) κομμένα για την…«Αστική αναζωογόνηση» της Αλεξανδρούπολης

Σε αυτή την εφαρμογή για τις εκλογές και εισάγοντας ονοματεπώνυμο, όνομα πατρός και μητρός καθώς και ημερομηνία γέννησης μπορείτε να μάθετε πού θα ψηφίσετε.

ΕΚΛΟΓΕΣ 2019 – Χρήσιμες πληροφορίες

Το πρόγραμμα «Κλεισθένης I» θεσπίζει ακόμα την επαναφορά της τετραετούς θητείας των αυτοδιοικητικών αρχών και την αποσύνδεση του χρόνου διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές. Σημειώνεται ότι, ειδικά για την πρώτη εφαρμογή του νόμου, ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών θα διεξαχθεί στις 26 Μαΐου ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές. Οι επαναληπτικές εκλογές, όπου χρειαστεί, θα διεξαχθούν την επόμενη Κυριακή 2 Ιουνίου. Επίσης, για πρώτη φορά, εισάγεται το δικαίωμα του εκλέγειν στους νέους 17 ετών.

Αποσυνδέεται η ανάδειξη των οργάνων διοίκησης των κοινοτήτων από τους συνδυασμούς, που μετέχουν στη διαδικασία ανάδειξης των δημοτικών αρχών, και προβλέπεται η εκλογή των οργάνων κοινότητας σε χωριστή κάλπη. Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να θέτουν υποψηφιότητα και για μονοπρόσωπα όργανα διοίκησης και ειδικότερα για το αξίωμα του δημάρχου και του προέδρου κοινότητας έως και 300 κατοίκους.

Δεν υφίσταται υποψηφιότητα για το αξίωμα του «προέδρου του συμβουλίου κοινότητας άνω των 300 κατοίκων», καθώς όλοι ο υποψήφιοι στις κοινότητες αυτές είναι υποψήφιοι σύμβουλοι.

Πόσους και πως σταυρώνουμε

Ευρωεκλογές 2019: O εκλογέας θα πρέπει να αναγράψει στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού της επιλογής του μέχρι και τέσσερις σταυρούς (4) υποψηφίων της προτίμησής του από τον ίδιο συνδυασμό.

Δημοτικές Εκλογές 2019: Για την εκλογή δημοτικών συμβουλίων μπαίνουν ένας σταυρός σε εκλογικές περιφέρειες µε 1 έως 3 έδρες.

Τρεις σταυροί στους ενιαίους δήµους που δεν προέρχονται από συγχώνευση.

Τρεις σταυροί συν ακόµη ένας για µία από τις άλλες εκλογικές περιφέρειες που συνιστούν δήµους από συγχώνευση.

Για τα κοινοτικά συµβούλια, δύο σταυροί εάν η κοινότητα είναι άνω των 300 κατοίκων ή ένας σταυρός για µικρότερη των 300 κατοίκων.

Για περιφέρειες, ένας σταυρός εάν εκλέγονται έως τρεις σύµβουλοι, έως 2 σταυροί εάν εκλέγονται 4-7, έως 3 σταυροί εάν εκλέγονται 8-12, έως 4 σταυροί για άνω των 12 θέσεων.

Άκυρο ψηφοδέλτιο, χαρακτηρίζεται όταν έχει σηµειωθεί σταυρός προτίµησης µε χρώµα που είναι διαφορετικό από το καθορισµένο, έχει µορφή που διαφέρει από τα οριζόµενα στη σχετική υπουργική απόφαση και έχουν σηµειωθεί σε οποιαδήποτε πλευρά του λέξεις, φράσεις, υπογραµµίσεις, στίγµατα ή άλλα σηµεία. Επίσης, εάν βρεθεί µέσα σε φάκελο µαζί µε άλλα έγκυρα, άκυρα ή λευκά ψηφοδέλτια.