Έκθεση “Στο Φάρο” με έργα της εικαστικού Νίκης Γκουλέμα

To Εθνολογικό Μουσείο Θράκης σε συνεργασία με την Υπηρεσία Φάρων του Π.Ν. και το Δήμο Αλεξανδρούπολης διοργανώνει έκθεση σύγχρονης τέχνης με τίτλο «Στο Φάρο». Θα παρουσιαστούν έργα της εικαστικού Νίκης Γκουλέμα σε επιμέλεια του Αντώνη Μπογαδάκη. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017 στις 19:00 στο Φάρο παρουσία τοπικών αρχών και εκπροσώπου της Υπηρεσίας Φάρων.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 17 Σεπτεμβρίου με ώρες επίσκεψης: 09:00-12:00 και 18:00-20:00.

Δείτε το video με δηλώσεις του Επιμελητή της Έκθεσης κ. Αντώνιου Μπογαδάκη

Η περιήγηση στην έκθεση θα πραγματοποιείται κάθε 15 λεπτά σε γκρουπ των 4 ατόμων με σειρά προτεραιότητας.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί στο Φάρο ένα βιωματικό εργαστήρι για παιδιά από 9 ετών και άνω την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου στις 10:30 π.μ. Η διάρκεια του προγράμματος είναι 90’ και η συμμετοχή δωρεάν. Δηλώσεις συμμετοχής στο: 2551036663, γραμματεία ΕΜΘ. Σχεδιασμός και υλοποίηση: Βαλεντίνα Σωκράτους, Παιδαγωγός-Εμψυχώτρια, ΕΜΘ – Φανή Μοκαΐτη, Παιδαγωγός-Εμψυχώτρια ΕΜΘ.

Η έκθεση «Στο Φάρο» εμπνέεται τον τίτλο της από το ομότιτλο μυθιστόρημα της Βιρτζίνια Γούλφ το οποίο μετέφρασε στα ελληνικά ο Άρης Μπερλής. Ενώ όμως στο μυθιστόρημα της Γούλφ ο Φάρος γίνεται το σύμβολο για να φωτισθεί μέσα σε δύο χρονικές στιγμές η ιστορία της οικογένειας Ράμζυ, στην παρούσα έκθεση ο Φάρος της Αλεξανδρούπολης γίνεται το σύμβολο για να κατανοήσουμε το πέρασμα του χρόνου όχι μόνο ως κομμάτι της ιστορίας μιας πόλης αλλά και ως αντίστιξη στην ίδια τη λειτουργία του κτηρίου όπου το πέρασμα του χρόνου αντανακλάται στο πέρασμα του φωτός, όπου οι χρονικότητες της λειτουργίας του αναπαριστώνται στον χρόνο των συμβολισμών που η ιστορία του κτηρίου επιφέρει. Σε αντίθεση όμως με το πέρασμα του χρόνου το πέρασμα του φωτός εκπορεύεται από την ίδια σταθερή κι αμετάκλητη θέση, 27 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, αγγίζοντας όλα όσα διαρκώς αλλάζουν, την πόλη, τη θάλασσα, τον ορίζοντα, τους ανθρώπους, στρέφεται προς κάθε κατεύθυνση και γίνεται το σύμβολο όχι μόνο του χρόνου που περνά αλλά και του χρόνου που είναι ήδη εδώ. Η εικαστικός Νίκη Γκουλέμα οργανώνει το υλικό της σε τρία επίπεδα του κτηρίου αναδεικνύοντας στο καθένα αυτήν την ιδιότυπη συγχρονία του φωτός και του χρόνου. Μέσα από το στήσιμο του οπτικού υλικού της στο εσωτερικό του Φάρου συνομιλεί τόσο με την ιστορικότητα του κτηρίου όσο και με ένα είδος ανιστορικότητας όπως αυτή καταγράφεται από τη φευγαλέα εικαστική ματιά αλλά ταυτόχρονα αναζητεί μέσα από τις δυσδιάκριτες χρονικότητες του μηχανισμού του φάρου να φτιάξει το δικό της καλλιτεχνικό ρυθμό. Σε καιρούς φουρτουνιασμένους η διαχρονία του κτηρίου συμβαδίζει με τη συγχρονία της λειτουργίας του ως σύμβολο ελπίδας και προοπτικής και προσκαλεί το θεατή να προσθέσει στην εικαστική σύνθεση τη δική του εμπειρία.

Δείτε τρία χαρακτηριστικά slides (πρωί, μεσημέρι, βράδυ)

Info
Εγκαίνια: 09 Σεπτεμβρίου 2017 στις 19:00
Διάρκεια: 09-17 Σεπτεμβρίου 2017
Ώρες επίσκεψης: 09:00-12:00 και 18:00–20:00
Χώρος: Φάρος Αλεξανδρούπολης
Επιμέλεια έκθεσης: Αντώνης Μπογαδάκης
Καλλιτέχνης: Νίκη Γκουλέμα
Επιλογή και ερμηνεία μουσικής επένδυσης: Μαρία Παναγιώτη Γκιλάκη
Ηχογράφηση – ηχητική Επεξεργασία: www.musictemple.gr

Φωτό: Η εικαστικός Νίκη Γκουλέμα στο Φάρο