Εκτίναξη εσόδων εκτιμάται ότι θα φέρει η πώληση του λιμένα Αλεξανδρούπολης

Την εκτίναξη των ετήσιων εσόδων του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης από τις 700.000 ευρώ ακόμη και στα 15 εκατ. ευρώ τον χρόνο, εκτιμά το ΤΑΙΠΕΔ ότι μπορεί να σημάνει η αξιοποίησή του.

Συνολικά, οι επενδύσεις που εκτιμάται ότι θα φέρουν οι  αποκρατικοποιήσεις των λιμανιών Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Ηγουμενίτσας, κυμαίνονται μεταξύ των 20 και 40 εκατ. ευρώ, ενώ πληροφορίες μιλούν για μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από ξένες εταιρείες αλλά και από ελληνικούς κατασκευαστικούς και ενεργειακούς ομίλους.

Η αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας και της Ηγουμενίτσας σε συνδυασμό με την Εγνατία Οδό, τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου TAP και τα δρομολογούμενα offshore έργα του πλωτού σταθμού αποθήκευσης φυσικού αερίου FSRU στην πρώτη περιοχή και την παραχώρηση της χρήσης και εκμετάλλευσης της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου (ΥΑΦΑ) ανοικτά της Νότιας Καβάλας δημιουργούν έναν ισχυρό γεωστρατηγικό βορειοανατολικό άξονα στη χώρα. Η Βόρεια Ελλάδα αποκτά όλα τα στοιχεία ενός διαμετακομιστικού κόμβου εμπορίου και ενέργειας ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση.

Έντονο ενδιαφέρον ιδίως για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπως αναφέρει το cnn.gr, έχει δείξει ο αμερικανικός παράγοντας, με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, να αναγγέλλει ουσιαστικά και τη συμμετοχή του κυβερνητικού οργανισμού αναπτυξιακής χρηματοδότησης (DFC) με αμερικανικά επενδυτικά σχήματα στη διεκδίκηση της συγκεκριμένης υποδομής. Σύμφωνα με τα Νέα, η Ουάσιγκτον θέλει να αναδείξει γεωστρατηγικά τον Έβρο καθώς χρησιμοποιεί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ, ενώ στηρίζει τα ενεργειακά έργα του FSRU, του ολοκληρωμένου αγωγού TAP και του υπό κατασκευή αγωγού IGB στο πλαίσιο της πολιτικής τής διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών.