Λίγες μέρες πριν την επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στην Μόσχα στις 18 Φεβρουαρίου η Μόσχα έστειλε ηχηρό μήνυμα μέσω της συνέντευξης του Ρώσου Πρέσβη στην Αθήνα Αντρέι Μάσλοφ.

Ο Ρώσος διπλωμάτης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο RIA Novosti και τον δημοσιογράφο Γκενάντι Μέλνικ, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση για το ταξίδι στη Μόσχα του Έλληνα ΥΠΕΞ, ήταν σαφής ως προς το πως βλέπει η ρωσική διπλωματία τον ρόλο της Ελλάδας στην μεταφορά αμερικανικών και ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων και στρατιωτικού εξοπλισμού προς την Ουκρανία.

Ο Αντρέι Μάσλοφ απαντώντας σε ερώτηση για τις αμερικανικές βάσεις στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης απ’ όπου προωθούνται στρατιωτικές μονάδες και στρατιωτικός εξοπλισμός προς την Ουκρανία, σημείωσε ότι την «ανησυχία» πρέπει να την βιώσουν ακριβώς οι ίδιες χώρες που προσφέρουν το έδαφος τους για να χρησιμοποιηθεί ως σημείο διέλευσης για τη μεταφορά προσωπικού, όπλων και τεχνικού εξοπλισμού στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στα σύνορα με τη Ρωσία».

«Παλαιότερα, οι χώρες της περιοχής αξιολογούσαν πιο υπεύθυνα και νηφάλια τις πιθανές συνέπειες που θα είχαν για τις ίδιες παρόμοια βήματα», πρόσθεσε ο Ρώσος Πρέσβης, δείχνοντας ευθέως την δυσαρέσκεια της Μόσχας για το ρόλο της Ελλάδας στην μεταφορά στρατιωτών και πολεμικού εξοπλισμού στη Ουκρανία.

Μια αντίστοιχη δήλωση είχε γίνει από τον Σεργκέι Λαβρόφ όταν το ΝΑΤΟ είχε αποφασίσει να επεκτείνει την πυραυλική του ασπίδα σε Πολωνία και Ρουμανία, λέγοντας ότι όσες χώρες συμμετάσχουν θα μπουν στο «στόχαστρο» των ρωσικών οπλικών συστημάτων.

Αυτό που φαίνεται ξεκάθαρα είναι ότι ο Ρώσος ΥΠΕΞ θα θέσει το θέμα της διέλευσης των ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων από την Αλεξανδρούπολη, στο τραπέζι των συνομιλιών με τον Νίκο Δένδια και θα ζητήσει εξηγήσεις.

Όπως ο Λαβρόφ θα ζητήσει απαντήσεις για την επιστολή που απέστειλε στους ομολόγους του στα κράτη μέλη του ΟΑΣΕ, για τις ρωσικές προτάσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας.

Διαβάστε ακόμη  Προς τα δυτικά προσανατολίζεται το ΔΣ Αλεξανδρούπολης για τη μετεγκατάσταση του ΚΤΕΛ της πόλης

Αυτό τουλάχιστον ανέφερε στην ίδια συνέντευξη ο Αντρέι Μάσλοφ ο οποίος δήλωσε ότι οι προτάσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας, που επισημοποιήθηκαν με τη μορφή σχεδίου συνθήκης με τις ΗΠΑ και συμφωνίας με χώρες του ΝΑΤΟ, στοχεύουν ακριβώς στην διευθέτηση, μεταξύ άλλων, του προβλήματος που αναφέρατε.»

«Ο αντίστοιχος διάλογος δια της διπλωματικής οδού συνεχίζεται και με την Ελλάδα, ως χώρα της συμμαχίας», πρόσθεσε ο Μάσλοφ.

Συνεχίζοντας ο Ρώσος Πρέσβης στην Αθήνα σημείωσε: «Το βασικό ζήτημα είναι η τήρηση της αρχής του αδιαίρετου της ασφάλειας. Ο Χάρτης για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια, που υπογράφηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΑΣΕ στην Κωνσταντινούπολη τον Νοέμβριο του 1999, δηλώνει ότι κάθε κράτος μέλος του οργανισμού έχει το δικαίωμα να επιλέξει ή να αλλάξει ελεύθερα τον τρόπο εγγύησης της ασφάλειάς του, συμπεριλαμβανομένων και των συνθηκών ένταξής του, σύμφωνα με τον τρόπο που εξελίσσονται, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα ενισχύσει τη δική του ασφάλεια σε βάρος της ασφάλειας των άλλων. Αυτές οι δεσμεύσεις επιβεβαιώνονται στη δήλωση που εγκρίθηκε στη σύνοδο κορυφής του ΟΑΣΕ στην Αστάνα τον Δεκέμβριο του 2010. Δεν μπορούμε να δεχτούμε τις προσεγγίσεις των δυτικών χωρών, οι οποίες απομονώνουν από αυτό το σύμπλεγμα αλληλένδετων διατάξεων μόνο εκείνες τις θέσεις που τους συμφέρουν και συγκεκριμένα το δικαίωμα των κρατών να επιλέγουν ελεύθερα τις συμμαχίες που θα ενταχθούν. Το νόημα των συμφωνιών για το αδιαίρετο της ασφάλειας έγκειται στο γεγονός ότι είτε είναι μία για όλους, είτε δεν υπάρχει για κανέναν.»

 Πηγή ieidiseis