Επαφές του Μ. Μαλτέζου για αγροτικά θέματα

Επίσκεψη στα γραφεία της εταιρείας Σουφλιώτικα Κελάρια (τ. Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Έβρου), πραγματοποίησε ο υποψήφιος βουλευτής Έβρου με το ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Μενέλαος Μαλτέζος.

Κατά την συνάντηση που είχε με στελέχη της εταιρείας και αγρότες, τους ενημέρωσε για τα ζητήματα που δρομολογήθηκαν από την κυβέρνηση, ενώ συζήτησε μαζί τους, για νέες παρεμβάσεις που θα φέρουν την γεωργία σε περίοπτη θέση στην οικονομία του Έβρου.

Ακόμη ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Εβρίτες αγρότες και συζήτησε τρόπους αντιμετώπισης.

Σύμφωνα με τον Μενέλαο Μαλτέζο μία σειρά από παρεμβάσεις που έγιναν στον αγροτικό τομέα από την κυβέρνηση, αντιμετώπισαν χρόνια προβλήματα που δημιουργούσαν προβλήματα στον κλάδο.

Μερικά από αυτά που αφορούν τους Εβρίτες αγρότες είναι:

 1. Τακτοποιήθηκε ο χρόνος πληρωμής της Ενιαίας Ενίσχυσης. Το 50% τέλος Οκτωβρίου και εξόφληση πριν τα Χριστούγεννα.
 2. Τα δύο πρώτα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έγινε κατορθωτό να πληρωθούν οι δικαιούχοι Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, που τους οφειλόταν πληρωμές από το 2012.
 3. Μπήκε τάξη στις πληρωμές των δικαιούχων βιολογικής Γεωργίας και κτηνοτροφίας της νέας προγραμματικής περιόδου του ΠΑΑ, πληρώνονται 70% τέλος Νοεμβρίου και η εξόφληση γίνεται τέλος Ιουνίου
 4. Εντάχθηκαν όλοι όσοι έκαναν αίτηση και περνούσαν την βάση, στο πρόγραμμα των νέων αγροτών.
 5. Σε όλα τα προγράμματα, οι νέοι έχουν προτεραιότητα και μοριοδοτούνται για να στηριχτεί η ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού και να συγκρατηθεί η νεολαία στην ύπαιθρο.
 6. Με προτεραιότητα σε Νέους Αγρότες χορηγήθηκαν δικαιώματα ενίσχυσης από το Εθνικό Απόθεμα. Έτσι, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, για το έτος 2018 χορηγήθηκαν δικαιώματα ενίσχυσης από το Εθνικό Απόθεμα συνολικής αξίας 18,2 εκατ. ευρώ σε 26.690 γεωργούς.
 7. Οριστική νομιμοποίηση των αγορών παραγωγών βιολογικών προϊόντων με Κοινή Υπουργική Απόφαση
 8. Θεσμοθετούνται σφαγεία ειδικού σκοπού στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Υπεγράφη από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη, η Υπουργική Απόφαση σχετικά με τις ελάχιστες απαιτήσεις για την έγκριση «σφαγείων ειδικού σκοπού», τα οποία λειτουργούν για περιορισμένο χρονικό διάστημα και διενεργούν σφαγές στο πλαίσιο λατρευτικών τύπων, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
  Κατά τη διάρκεια της μουσουλμανικής γιορτής της θυσίας του Αβραάμ (Κουρμπάν Μπαϊράμ), η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο για τρεις ημέρες, σφάζεται εκτός σφαγείου μεγάλος αριθμός ζώων, τα οποία δεν ελέγχονται υγειονομικά και δεν διασφαλίζεται η προστασία της δημόσιας υγείας.
  Επιπλέον, τα ζώα που σφάζονται εκτός σφαγείου δεν μπορούν να διαγραφούν από την κτηνιατρική βάση δεδομένων του ΥπΑΑΤ.
 9. Πληρώθηκαν De Minimis ενισχύσεις στους καπνοπαραγωγούς Έβρου-Ροδόπης για την ζημιά στην περσινή χρονιά στα καπνά.
 10. Πληρώθηκαν De Minimis ενισχύσεις στους αιγοπροβατοτρόφους την περσινή χρονιά εξαιτίας ξηρασίας και μικρής απόδοσης σε γάλα
 11. Δεν ίσχυσε το πλαφόν για τους βαμβακοπαραγωγούς Έβρου και Ροδόπης, εξαιτίας της ζημιάς από το πράσινο και ρόδινο σκουλήκι και έτσι δόθηκε η συνδεδεμένη σχεδόν σε όλους τους παραγωγούς που παρέδωσαν βαμβάκι.
 12. Ψηφίστηκε ο νόμος για τις πληρωμές εντός 60 ημερών σε ευπαθή και νωπά προϊόντα.
 13. Έχει δρομολογηθεί η παραχώρηση γης σε νέους αγρότες και ανέργους ως το τέλος του 2019.
 14. Εγκρίθηκε το αρδευτικό έργο του Ερυθροποτάμου που βάλτωνε πάνω από μία δεκαετία.