Τον καλύτερο δυνατό τρόπο διαχείρισης του ποσού των 32 εκατομμυρίων ευρώ που θα διαθέσει η εταιρεία κατασκευής του αγωγού ΤΑΡ ως αντισταθμιστικά στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας και Κεντρικής Μακεδονίας συζήτησαν με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη οι τρεις Περιφερειάρχες. Εντωμεταξύ, όπως γράφει η εφημερίδα της Καβάλας, «Πρωινή», στη συνεδρίαση της ΠΕΔ, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης ρωτήθηκε από τους εκεί δημοσιογράφους αν υπάρχουν νέα για τα αντισταθμιστικά του ΤΑΡ, για να απαντήσει θετικά και να παραπέμψει για νεότερα στην Παρασκευή.

Στη συνάντηση Περιφερειαρχών – Υπουργού επικράτησε κλίμα συνεργασίας, ενώ η συζήτηση είχε ως στόχο να καθοριστούν οι βέλτιστες διαδικασίες και να εξαντληθούν τα περιθώρια μεγιστοποίησης της κοινωνικής και αναπτυξιακής αποτελεσματικότητας της ενίσχυσης.

Τρία βασικά θέματα διευθετήθηκαν:

. Τα βασικά πεδία για τα οποία μπορούν να υποβάλλονται έργα προς χρηματοδότηση, έχουν ως εξής: α) Περιβάλλον, β) Εκπαίδευση και Κατάρτιση (με έμφαση στην επαγγελματική εκπαίδευση και τον ενεργειακό τομέα), γ) Κοινωνικοοικονομική Ανάπτυξη (με έμφαση στην αγροτική οικονομία και τον τουρισμό), δ) Ποιότητα Ζωής των τοπικών Κοινοτήτων (με έμφαση στην κοινωνική στήριξη και συνοχή).

. Η διαδικασία με την οποία οι αρμόδιοι φορείς και τα λοιπά ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να υποβάλλουν προς την εταιρεία ΤΑP AG προτάσεις για έργα ή προγράμματα προς έγκριση χρηματοδότησης στα πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) της εταιρείας και προς όφελος των τοπικών κοινωνιών κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού. Στο ανωτέρω πλαίσιο αποφασίστηκε και η συγκρότηση, με ευθύνη του υπουργείου, Επιτροπής Παρακολούθησης του έργου, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της TAP AG και των Περιφερειών και των Δήμων από τις οποίες θα διέρχεται ο αγωγός.

Διαβάστε ακόμη  Αλεξανδρούπολη : Καλεσμένη σε γάμο βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό

. Τα εδαφοκοινωνικά κριτήρια για την κατανομή του ποσού ανά Περιφέρεια στα πλαίσια ενός τετραετούς επιχειρησιακού σχεδίου 2016-2019 και σε στενή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους Δήμους ανά Περιφέρεια.

Η προσέγγιση κάθε έργου μεθοδικά και βάσει της συνολικής επίδρασής του, εκτός των ειδικών δράσεων ανά περιοχή, μπορεί να πολλαπλασιάσει τα θετικά αποτελέσματα, να εξαπλώσει γεωγραφικά τις ωφέλειες και να βοηθήσει ταυτόχρονα πολύ περισσότερο κόσμο.

Όλες οι πλευρές εξέφρασαν την βούληση να συμβάλλουν εποικοδομητικά ώστε να προσδιοριστούν σύντομα τα υποψήφια προς υλοποίηση έργα, να υιοθετηθούν οι καλύτερες διαδικασίες διαχείρισης και να ξεπεραστούν τυχόν εμπόδια με καλή διάθεση.