Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Πώς θα πάρετε έως 710 ευρώ – Ποιες κατηγορίες δικαιούχων μοριοδοτούνται επιπλέον 

Οι αιτήσεις ξεκινούν από αύριο, Τρίτη 21 Ιουνίου, και θα διαρκέσουν έως και τις 5 Ιουλίου – Χωρίς δικαιολογητικά οι αιτήσεις

Ανακοινώθηκε και επίσημα το πρόγραμμα για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών, όπως κλιματιστικά, ψυγεία και καταψύκτες, μέσω της πλατφόρμας allazosyskevi.gov.gr, ξεκινώντας την αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή των αιτήσεων.

Ωστόσο, όσοι επιθυμούν να ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι, προς το παρόν η πλατφόρμα δεν είναι διαθέσιμη ούτε για να την «επισκεφτεί» κανείς, και θα είναι προσβάσιμη από αύριο.

Αυτή την ώρα, ανακοινώνεται το πρόγραμμα της επιδότησης. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Τσακίρης και η ΓΓ Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, θα αναφερθούν στις λεπτομέρειες για την αντικατάσταση των ηλεκτρικών συσκευών. Οι αιτήσεις ξεκινούν από αύριο, Τρίτη 21 Ιουνίου και θα διαρκέσουν έως τις 5 Ιουλίου. Η επιδότηση ξεκινά από 30%-50% ανάλογα με το εισόδημα του νοικοκυριού.

  • Από 135 έως 700 ευρώ η επιδότηση ανά συσκευή
  • δίνεται η ευκαιρία να μειώσουν τα νοικοκυριά την κατανάλωση έως 40% με τη μείωση στο λογαριασμό να μπορεί να ξεπεράσει και τα 300 ευρώ ανά έτος
  • η αίτηση χρειάζεται μόνο κωδικούς TaxisNet
  • Δικαιούχοι όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτου εισοδήματος για κύριες και μη κύριες κατοικίες
  • Ευάλωτα νοικοκυριά, ΑΜΕΑ, πολύτεκνες οικογένειες μοριοδοτούνται επιπλέον
  • Όσοι δεν επιλεγούν λόγω χαμηλής μοριοδότησης θα μείνουν επιλαχόντες ώστε αν υπάρξει αύξηση του προϋπολογισμού να επιλεγούν στη συνέχεια

Η Αττική θα λάβει την μερίδα του λέοντος με 28 εκατ. ευρώ συνολικά και τα λιγότερα τα Ιόνια νησιά, στα οποία θα χορηγηθούν 2,9 εκ. ευρώ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με παραδείγματα που δόθηκαν κάτοικος Αθήνας για 9.000 BTU 340 ευρώ για την ίδια συσκευή ο κάτοικος νησιού θα πάρει 320 ευρώ. Αντίστοιχα 24.000 btu ανώτατο 710 ευρώ το τελικό ποσό εξαρτάται από την εισοδηματική κατηγόρια κ την τιμή αγοράς από 135-710 ευρώ το ανώτατο.

Διαβάστε ακόμη  Αλλάζει ο καιρός: Έρχονται λασποβροχές και καταιγίδες – Μέχρι 26 βαθμούς η θερμοκρασία

Η επιδότηση θα χορηγηθεί με εισοδηματικά κριτήρια, κατά ανώτατο επίπεδο στα 572,58 ευρώ και κατώτατο σε 108,87 ευρώ, συν ΦΠΑ με την χρήση των κωδικών του TAXISNET. Σε κάθε αίτηση, θα συμπληρώνεται ο 11ψηφιος αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, ο αριθμός συσκευών ανά κατηγορία που οι καταναλωτές αιτούνται να αλλάξουν, η ύπαρξη ή μη ατόμου με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) σε μια οικογένεια και αριθμός κινητού τηλεφώνου ως στοιχείο επικοινωνίας, εφόσον ο δικαιούχους επιλεγεί να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα. Κάθε νοικοκυριό, θα μπορεί να αιτηθεί μέχρι και τρία κουπόνια για την αντικατάσταση συσκευών. Με βάση τον οδηγό, ο δικαιούχος μπορεί να αλλάξει μέχρι δύο συσκευές κλιματισμού, ένα ψυγείο και έναν καταψύκτη

«Η επιδότηση των ηλεκτρικών συσκευών θα είναι από 30% έως 50%, ανάλογα με το εισόδημα του νοικοκυριού. Οι αιτήσεις στην πλατφόρμα allazosyskevi.gov.gr θα διαρκέσουν έως τις 5 Ιουλίου και δεν απαιτούνται δικαιολογητικά, μόνο οι κωδικοί του taxisnet. Η επιδότηση θα κυμανθεί από 135 έως 700 ευρώ ανά συσκευή και κάθε νοικοκυριό μπορεί να αλλάξει μέχρι 3 συσκευές», τόνισε ο Κώστας Σκρέκας.

Αν η αίτηση εγκριθεί, ο καταναλωτής θα λάβει στο κινητό του τον κωδικό που αντιστοιχεί στην επιδότηση και θα πηγαίνει στο κατάστημα για να αγοράσει τις νέες συσκευές. Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία θα πρέπει και να παραδώσει τις παλιές συσκευές για ανακύκλωση. Κάθε νοικοκυριό μπορεί να αντικαταστήσει έως και 3 ηλεκτρικές συσκευές (μέχρι 2 κλιματιστικά, ένα ψυγείο ή έναν καταψύκτη) για την κύρια ή την δευτερεύουσα κατοικία, ιδιόκτητη ή μισθωμένη.

Πηγή newsbreak