Επιφυλάξεις για την επέκταση του ωραρίου στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς 

Με αστερίσκους η αποδοχή της πρότασης του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για επέκταση του ωραρίου στους παιδικούς σταθμούς από τον κόσμο της Αυτοδιοίκησης και σοβαρές επιφυλάξεις από τους εργαζόμενους στις δημοτικές δομές παιδικής φροντίδας. Μπορεί, λοιπόν, η εξαγγελία του Πρωθυπουργού να διευκολύνει τους εργαζόμενους γονείς, καθώς πλέον τα ωράρια απασχόλησης εκφεύγουν του τυπικού οκταώρου, όμως η επιμήκυνση της λειτουργίας των δημοτικών δομών παιδικής φροντίδας εγείρει πληθώρα ζητημάτων που  δεν σχετίζεται μόνον με τις πρόσθετες ανάγκες σε προσωπικό ή πρόσθετο οικονομικό κόστος, αλλά με την ψυχοκοινωνική διάπλαση των παιδιών και την διαμόρφωση υγιών συναισθηματικών σχέσεων με τους γονείς τους.

«Είναι μια ενδιαφέρουσα εξαγγελία, ιδίως για τις οικογένειες που ζουν στα αστικά κέντρα. Όμως πρέπει να εξειδικευτεί έγκαιρα ως προς τα κόστη λειτουργίας των δημοτικών παιδικών σταθμών και να εξασφαλιστούν πρόσθετες προσλήψεις», τονίζει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, ο δήμαρχος Λαρισσαίων, Απόστολος Καλογιάννης εξηγεί ότι «στην πόλη εδώ και πέντε χρόνια λειτουργούμε τρεις παιδικούς σταθμούς έως τις 9 το βράδυ και έναν παιδικό σταθμό καθ’ όλη την διάρκεια του Αυγούστου, γιατί υπάρχουν ανάγκες και αυτόν τον μήνα». «Θεωρώ ότι η επέκταση του ωραρίου έως τις 6 μμ δεν λύνει το πρόβλημα. Απαιτείται πλήρες απογευματινό ωράριο για να στηριχθεί η οικογένεια», επισημαίνει ο Απ. Καλογιάννης για να συμφωνήσει με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ ότι «απαιτούνται πρόσθετοι πόροι και επιπλέον προσωπικό για να υποστηριχθούν αποτελεσματικά οι δημοτικές δομές παιδικής φροντίδας».

Βέβαια, την ίδια άποψη δεν συμμερίζονται οι εργαζόμενοι στους Δήμους με την Β Αντιπρόεδρο της ΠΟΕ – ΟΤΑ, Σταματία Τσούμεα να υπογραμμίζει ότι «η εξαγγελία Μητσοτάκη πετάει το μπαλάκι της ατομικής ευθύνης στους εργαζόμενους των δημοτικών παιδικών σταθμών, την ώρα που ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι οι δομές λειτουργούν με περιορισμένο προσωπικό παιδαγωγών και κυρίως στηρίζονται όχι σε μόνιμο προσωπικό, αλλά σε προσωπικό με διαρκώς ανανεούμενες συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ».

Η δε πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βρεφονηπιαγωγών, Ευαγγελία Καλαϊτζή χαρακτηρίζει «τραγικό» για ένα παιδί να παραμένει από τις 7 πμ έως τις 6 μμ σε μια δομή παιδική φροντίδας και να μην βιώνει την ιδιωτικότητα του οικογενειακού περιβάλλοντος. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υλοποιώντας τις επιταγές του ΣΕΒ για ελαστικοποίηση του ωραρίου εργασίας για τους απασχολούμενους γονείς, λειτουργεί εις βάρος της απαιτούμενης ισορροπίας στην σχέση παιδιού και γονέων», υπογραμμίζει η Ευ. Καλαϊτζή . «Εάν η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήθελε πραγματικά να βοηθήσει τις οικογένειες, θα έπρεπε να δώσει διευκολύνσεις, προκειμένου τα παιδιά να έχουν περισσότερο χρόνο με τους γονείς τους», καταλήγει.

πηγη ilektrav