Επικίνδυνα παιχνίδια της Ν.Δ. με την Ακροδεξιά

Η απορία των καλοπροαίρετων πολιτών για την επαναλαμβανόμενη αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι η αντιπολίτευση (και ειδικά η αξιωματική αντιπολίτευση και ο ΣΥΡΙΖΑ) «κλείνει το μάτι στους ναζί», απαντήθηκε το Σάββατο το βράδυ από τον ίδιο, κατά την ομιλία του στα Χανιά

Η απορία των καλοπροαίρετων πολιτών για την επαναλαμβανόμενη αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι η αντιπολίτευση (και ειδικά η αξιωματική αντιπολίτευση και ο ΣΥΡΙΖΑ) «κλείνει το μάτι στους ναζί», απαντήθηκε το Σάββατο το βράδυ από τον ίδιο, κατά την ομιλία του στα Χανιά, με την οποία εγκαινίασε την επίσημη προεκλογική του εκστρατεία.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο κ. Μητσοτάκης ομολόγησε ότι ο στόχος όλων των νομοθετικών πρωτοβουλιών του της τελευταίας στιγμής για τον εκλογικό αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη οφείλεται στην αγωνία του να κερδίσει τις ψήφους του.

«Θα κατηγορήσω τον κ. Τσίπρα για δύο επιλογές του», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι οι δύο αυτές επιλογές «έγιναν σε διαφορετικό χρόνο, αλλά, προσέξτε, συνδέονται με το σήμερα. Πρώτον, για την αδιανόητη πρόσφατη απόφασή του να γίνει εξαίρεση στο δημοκρατικό τόξο, αρνούμενος τη ρύθμιση που προστατεύει τη Βουλή από τους μεταμφιεσμένους εγκληματίες της Χρυσής Αυγής. Και, δεύτερον, για την ύπουλη μεθόδευσή του φεύγοντας εκείνος, αφού είχε εκλεγεί δύο φορές, προσέξτε, με ενισχυμένη αναλογική, να αφήσει πίσω του την “παγίδα” της απλής αναλογικής. Πρόκειται για δύο κινήσεις που έγιναν με στόχο να βλάψουν τη Ν.Δ.».

Για το ζήτημα της απλής αναλογικής και των συμμαχικών κυβερνήσεων στην Ευρώπη αναφερόμαστε σε διπλανές στήλες. Αλλά το ότι η κάθοδος ναζιστικού κόμματος «βλάπτει τη Ν.Δ.», κατά τον απερχόμενο πρωθυπουργό, δεν μπορεί να ερμηνευτεί με διαφορετικό τρόπο.

Πρόκειται για μια ωμή παραδοχή ότι εκλογικός στόχος της Ν.Δ. είναι να συγκεντρώσει στην κάλπη της τους οπαδούς των ποικίλων ακροδεξιών σχημάτων που έχουν ξεφυτρώσει στη χώρα, αποθρασυμένα από την ακροδεξιά κυβερνητική ατζέντα (σκληρός νεοφιλελευθερισμός, εθνικιστική ρητορική, αντιπροσφυγική προπαγάνδα).

Αυτός είναι ο λόγος που η «αντιναζιστική» ευαισθησία της κυβέρνησης γεννήθηκε στις παραμονές των εκλογών, αντί να ληφθούν μέτρα από τον Οκτώβριο του 2020, αμέσως μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης, με την οποία κρίθηκε ότι το κόμμα της Χρυσής Αυγής αποτελεί απλώς τον μανδύα μιας ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης.

Η συνεχής επανάληψη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ο «ΣΥΡΙΖΑ κλείνει το μάτι στη Χρυσή Αυγή» ή ότι «κλείνει το μάτι στον φασισμό», όπως είπε στα Χανιά, δεν πείθει κανέναν για τις σχέσεις της Αριστεράς με την Ακροδεξιά, όσο κι αν η θεωρία των δύο άκρων είναι το αγαπημένο αφήγημα των φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης, εδώ και αρκετά χρόνια.

Αντίθετα, πρόκειται για ένα έμμεσο αλλά σαφές «ξέπλυμα» των ναζιστών. Αν δηλαδή η Χρυσή Αυγή είναι κάτι σαν τον ΣΥΡΙΖΑ, για ποιον λόγο τα στελέχη της – με εξαίρεση τους καταδικασμένους ηγέτες της– να μη συνεχίζουν να πολιτεύονται, προσχωρώντας, βέβαια, στο κόμμα της Δεξιάς;

Κακά τα ψέματα. Αυτή η οργανωμένη προπαγάνδα του κ. Μητσοτάκη και των επιτελών του επιβεβαιώνεται και από ένα πρόσθετο στοιχείο, την αναταραχή δηλαδή που έχει προκληθεί στο κόμμα του Βελόπουλου, από το οποίο αποχώρησαν το Σάββατο δύο βουλευτές, ο Αντώνης Μυλωνάκης και η Αναστασία Αλεξοπούλου. Είχε προηγηθεί, την Πέμπτη, πρωτοσέλιδο της εφ. «Kontra», με τίτλο «Αποστασία τριών βουλευτών του Κυριάκου Βελόπουλου μεθοδεύει το Μαξίμου», και, στη συνέχεια, απόφαση του κόμματος να τιμωρήσει τους «υπόπτους» μεταθέτοντάς τους σε άλλες εκλογικές περιφέρειες.

Διαβάστε ακόμη  7 μήνες μετά τις φωτιές, η απόφαση Κελέτση για ανασύσταση του Μελισσοκομικού Πάρκου Σουφλίου

Οι δύο από τους τρεις δεν δέχτηκαν και έτσι βρέθηκαν εκτός «Ελληνικής Λύσης», με τον δρόμο ανοιχτό προς τη Ν.Δ. Ο κ. Μυλωνάκης ήταν κι αυτός παλιός συνεργάτης του Γιώργου Καρατζαφέρη, μέλος και υποψήφιος του ΛΑΟΣ από το 2004 μέχρι το 2018. Μια από τις πρόσφατες αναρτήσεις του κ. Μυλωνάκη αφορούσε τη συνεργασία Κασιδιάρη-Κανελλόπουλου, την οποία χαρακτήριζε «περίεργη» και άφηνε υπονοούμενο ότι την προκάλεσαν η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Βαγγέλης Μαρινάκης, τους οποίους χαρακτήριζε «κολλητούς» του πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κανελλόπουλου.

Είναι δυστύχημα για τη δημοκρατία στη χώρα μας η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να επιστρέψει στη λογική της πολιτικής Σαμαρά από τις παραμονές των εκλογών του 2012 μέχρι και τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Εξαιρετικά επίκαιρο από αυτή τη σκοπιά είναι το δημοσίευμα του Αρη Ραβανού στο «Βήμα» εκείνων των ημερών (28.9.2013), με τίτλο «Διαμοιράζουν τα ιμάτια της Ακροδεξιάς».

Το «Βήμα» αποκαλύπτει την επιχείρηση προσέλκυσης ακροδεξιών ψηφοφόρων από τη Ν.Δ. μέσω σκληρής ακροδεξιάς ατζέντας μετά την άσκηση διώξεων στη Χρυσή Αυγή (28.9.2013)

Στο δημοσίευμα η εφημερίδα έθετε το ερώτημα αν όσοι φύγουν από τη Χρυσή Αυγή θα επιστρέψουν στη Ν.Δ. ή θα δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα όπου θα στεγαστούν. Η απάντηση ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα: «Παρά τις αντίθετες πολιτικές διαδρομές και τις διαφορετικές πορείες, ανοιχτή γραμμή υπήρχε πάντα.

“Το Βήμα” είναι σε θέση να γνωρίζει για υπόγειες διεργασίες μεταξύ νεοδημοκρατικών στελεχών και παραγόντων του νεοναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής. Δεν ήταν λίγοι οι παράγοντες, αλλά και βουλευτές της Ν.Δ., που “κρυφογοητεύονταν” από τον κατά καιρούς ακραίο “εθνικιστικό ακτιβισμό” της Χρυσής Αυγής και πίστευαν ότι υπό όρους και υπό διαφορετικές συνθήκες θα ήταν δυνατόν να προπαρασκευαστεί μια συμμαχία».

Ως παραδείγματα για τη συμμαχία αυτή αναφέρονταν οι πρωτοβουλίες του τότε ακόμα στενού συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Φαήλου Κρανιδιώτη, ο οποίος, μετά τις εκλογές του 2012, σε άρθρο του με τίτλο «Ηρθε η ώρα να ενώσουμε τη βάση της παράταξης», ανέφερε ότι η βάση της Χρυσής Αυγής είναι «δικοί μας άνθρωποι», ενώ είχε εμφανιστεί σε τηλεοπτική εκπομπή με τον Κασιδιάρη «και του ζήτησε να ρίξουν οι χρυσαυγίτες τους τόνους, αναγκάζοντας τον κ. Κασιδιάρη να συμφωνήσει».

Το ενδιαφέρον είναι ότι από τότε τον ρόλο της προσέγγισης με τη βάση της Ακροδεξιάς είχαν αναλάβει Βορίδης, Γεωργιάδης και Πλεύρης, ενώ ο κομματάρχης Θεσσαλονίκης της Ν.Δ., Π. Ψωμιάδης, είχε ήδη διατυπώσει την άποψη ότι «Ν.Δ. και Χρυσή Αυγή είναι αδελφά κόμματα» και ο Π. Μπαλτάκος, γεν. γραμματέας της κυβέρνησης Σαμαρά δήλωνε σε δημοσιογράφους ότι είναι «απευκταίο αλλά όχι απίθανο ενδεχόμενο» η Ν.Δ. να υποχρεωθεί να κυβερνήσει μετά τις επόμενες εκλογές με τη συνεργασία της Χρυσής Αυγής.

Δεν είναι, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ ή η «Εφ.Συν.» που επισημαίνει αυτή την υπόγεια πολιτική σύγκλιση της Ν.Δ. με οπαδούς της Ακροδεξιάς. Είναι το αγαπημένο του «Βήμα» που αποκάλυπτε ότι ανήκουν στον χώρο της Ν.Δ. εκείνοι που «κλείνουν το μάτι στους ναζί».

Πηγή: efsyn.gr