Επιτρέπεται η ενίσχυση του μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων της Θράκης λέει τώρα η Κομισιόν!

Το γεγονός ότι «η Κομισιόν επιτρέπει την ενίσχυση του μισθολογικού κόστους στις επιχειρήσεις σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη» διατυπώνει σε απάντησή της σε ερώτηση της ευρωβουλευτού Μαρίας Σπυράκη η επίτροπος ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγους μήνες μετά την ανακοίνωση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη ότι η επιδότηση 12% του κόστους εργασίας στις επιχειρήσεις της Θράκης είναι ένα μέτρο που καταργείται, καθώς αντιβαίνει στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.Σημειώνεται πως το μέτρο αυτό πρόσφερε μεγάλη βοήθεια και ανακούφιση στις επιχειρήσεις της Θράκης, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια σημειώνονταν μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή της επιδότησης. Στην είδηση της κατάργησής της είχαν αντιδράσει το Επιμελητήριο και τοπικοί φορείς και του Έβρου, ενώ οι βουλευτές του νομού είχαν δεσμευθεί πως θα υπάρξει σχέδιο για μία άλλου είδους βοήθεια προς τις επιχειρήσεις της περιοχής.

Σύμφωνα όμως με την απάντηση της Κομισιόν προς την βουλευτή Μαρία Σπυράκη, «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν απαγορεύει στις εθνικές κυβερνήσεις να χορηγούν ενίσχυση με εθνικούς πόρους σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε οικονομικά μειονεκτούσες περιοχές ακόμη και αν έχουν τη μορφή της επιδότησης μισθών, εφόσον αυτές πληρούν τις προϋποθέσεις του Κοινοτικού Κανονισμού Απαλλαγής».

Η κ. Σπυράκη σε ερώτηση της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διευκρίνισε ότι η ενίσχυση επιχειρήσεων σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη παρέχεται μέσω επιδότησης ποσοστού του μισθολογικού κόστους από τον ΟΑΕΔ, με στόχο την άρση αντικειμενικών ανισοτήτων και την ενθάρρυνση της δημιουργίας και διατήρησης θέσεων εργασίας καθώς η έδρα των συγκεκριμένων επιχειρήσεων βρίσκεται σε μειονεκτούσες περιοχές.

Διαβάστε ακόμη  Την εύκολη λύση της ιδιωτικοποίησης κι άλλων δημόσιων ΚΤΕΟ σκέφτεται ο Τοψίδης

Η ευρωβουλευτής επεσήμανε τον κίνδυνο οι καθυστερήσεις στην καταβολή της ενίσχυσης από το ελληνικό κράτος να οδηγήσουν σε παραγραφή της οφειλής προς τις επιχειρήσεις που δικαιούνται την συγκεκριμένη ενίσχυση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της απαντά ότι:

«Το μισθολογικό κόστος μπορεί να επιδοτηθεί για έργα που υλοποιούνται σε αυτές τις περιοχές, εφόσον συνδέεται με αρχικές επενδύσεις. Επιπλέον, υπάρχουν δυνατότητες για χορήγηση ενισχύσεων στις ΜΜΕ (συμπεριλαμβανομένων των δαπανών μισθοδοσίας), καθώς και για την απασχόληση εργαζομένων σε μειονεκτική θέση. Τα εν λόγω μέτρα ενίσχυσης μπορούν να εφαρμοστούν από το κράτος μέλος χωρίς προηγούμενη κοινοποίηση στην Επιτροπή, υπό τον όρο ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις που προβλέπονται στον Γενικό Κανονισμό Απαλλαγής κατά κατηγορία, αριθ. 651/2014»

και καταλήγει ότι:

« Εάν ένα μέτρο κρατικής ενίσχυσης δεν πληροί όλες τις προϋποθέσεις του εν λόγω κανονισμού, μπορεί μολοντούτο να εγκριθεί ως συμβατή ενίσχυση από την Επιτροπή, κατόπιν κοινοποίησης του μέτρου από το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος και με την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις συμβατότητας. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση για το αν πράγματι χορηγηθεί κρατική ενίσχυση στο πλαίσιο των κανόνων αυτών, εναπόκειται, φυσικά, σε κάθε κράτος μέλος.»

Newsroom Alexpoli.gr