Έτσι εξηγείται η πτώση των βάσεων σε όλα τα Τμήματα του ΔΠΘ στην Ορεστιάδα

Στο τοπ-10 των πανεπιστημιακών τμημάτων της χώρας με τη μεγαλύτερη μείωση βάσεων βρίσκονται δύο τμήματα του ΔΠΘ τα οποία λειτουργούν στην Ορεστιάδα. Ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Σπύρος Κουτρούμπας εξηγεί το «φαινόμενο» αυτό και εκφράζει την ανησυχία του για το μέλλον των περιφερειακών πανεπιστημιακών τμημάτων…

Υπενθυμίζεται πως στο τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης υπήρξε πτώση 3.508 μορίων, σε σχέση με το 2018, κι έτσι είναι το 6ο στη σειρά πανεπιστημιακό τμήμα της χώρας με τη μεγαλύτερη μείωση βάσης, ενώ στην 9η θέση βρίσκεται το τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, με πτώση 3.388 μορίων.
«Πράγματι είναι μία “βουτιά” για τα τμήματά μας, έχει όμως μία πολύ εύκολη και κατανοητή εξήγηση», δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο κ. Κουτρούμπας.
Όπως είπε, «πέρα από τη γενική πτώση των βάσεων, που παρατηρήθηκε φέτος, η πτώση σε περιφερειακά πανεπιστήμια, όπως το δικό μας, οφείλεται και στο γεγονός ότι με την “πανεπιστημιοποίηση” των ΤΕΙ, έχουν δημιουργηθεί πολλά ομοειδή τμήματα (Γεωπονίας και Δασολογίας) σε όλη την Ελλάδα, με αποτέλεσμα οι υποψήφιοι να επιλέξουν το πλησιέστερο στον τόπο καταγωγής και κατοικίας τους», εξήγησε ο κ. Κουτρούμπας.

Διαβάστε ακόμη  Ο.Φ.Θ. Αλεξανδρούπολη: Μέλλον γεμάτο υποσχέσεις!

«Ακόμα κι αν το επίπεδο σπουδών στα δικά μας τμήματα είναι υψηλότερο, θα υπερτερήσει το κριτήριο της γεωγραφικής θέσης», πρόσθεσε ο Κοσμήτορας της Σχολής που λειτουργεί στην Ορεστιάδα, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι «είναι συνεχής η προσπάθεια βελτίωσης, ώστε τα δύο τμήματα να παραμείνουν ελκυστικά, με ποιοτικά κριτήρια».
Ο κ. Κουτρούμπας, πάντως, δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για το πώς θα εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια η φετινή εικόνα «κατρακύλας των βάσεων των περιφερειακών πανεπιστημίων», όπως είπε. «Δεν αποκλείεται, εάν αυτό συνεχιστεί, να βρεθεί κάποιος τα επόμενα χρόνια και να υποστηρίξει ότι δεν έχουν λόγο να υπάρχουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.