Εξαπλώνεται στην ΑΜΘ ο ιός του Δυτικού Νείλου, κατόπιν «εορτής» οι ψεκασμοί

Τάσεις εξάπλωσης σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εμφανίζει ο ιός του Δυτικού Νείλου, αφού μετά τα δύο κρούσματα στο νομό Ξάνθης, υπάρχει άλλο ένα κρούσμα στο νομό Καβάλας, ενώ τα δείγματα από πουλερικά που χρησιμοποιεί η Περιφέρεια ΑΜΘ για την ανίχνευση του ιού, δείχνουν ότι έχει φτάσει και στον Έβρο και τη Ροδόπη… 

Σε ό,τι αφορά το κρούσμα της Καβάλας, πρόκειται για έναν άντρα κάτω των 50 ετών από την περιοχή της Χρυσούπολης του Δήμου Νέστου, ο οποίος εισήχθη στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας με υψηλό πυρετό.  Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ο διοικητής του νοσοκομείου Κωνσταντίνος Κλειτσιώτης, στον ασθενή έγινε αρχικά τεστ για κορωνοϊό που βγήκε αρνητικό και όταν ο πυρετός επέμενε τότε του έγινε και το σχετικό τεστ για τον ιό του δυτικού Νείλου. Ο ασθενής έχει ήδη πάρει εξιτήριο, αφού με τη χορήγηση των κατάλληλων φαρμάκων έπεσε ο πυρετός και βρίσκεται στο σπίτι του, όπου ακολουθεί τη φαρμακευτική θεραπεία που του έχει δοθεί.

Διαβάστε ακόμη  Απασφάλισε κατά Βελόπουλου και Παπαδάκη ο Εβρίτης Μ. Κίρκος

Τα άλλα δυο κρούσματα είχαν εμφανιστεί τις προηγούμενες μέρες στην περιοχή του Δήμου Τοπείρου στην Ξάνθη και για τον λόγο αυτόν η περιοχή έχει τεθεί σε αιμοδοτική καραντίνα. Επρόκειτο για δυο ιδιαίτερα σοβαρά περιστατικά, καθώς αφορούσαν ασθενείς οι οποίοι εκδήλωσαν συμπτώματα και στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα.

Εντωμεταξύ, μετά τα πρώτα κρούσματα, δόθηκε από το Υπουργείο Υγείας η άδεια για τους αεροψεκασμούς των μεγάλων κουνουπιών κι όχι απλά για τις προνύμφες. «Δεν θα χάσουμε ούτε στιγμή, θα ξεκινήσουμε τους αεροψεκασμούς ακόμα και την ίδια ημέρα που θα παραλάβουμε τα φάρμακα», δήλωσε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο αντιπεριφερειάρχηςδημόσιας υγείας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κώστας Βενετίδης. Ο ίδιος σημείωσε ότι η όλη διαδικασία γίνεται ακόμα πιο επείγουσα, δεδομένου ότι από την ανάλυση των αποτελεσμάτων των ελέγχων που γίνονται για την εξάπλωση του ιού του Δυτικού Νείλου, με τη μέθοδο της λήψης δειγμάτων από πουλερικά, φαίνεται ότι τις τελευταίες ημέρες ο ιός ανιχνεύεται πλέον και στη Ροδόπη και στις Φέρες Έβρου.