Φιλοφρονήσεις και συμπάθεια στις Βρυξέλλες

Με ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του ισοπεδωτικού Εγκέλαδου σε Τουρκία και Συρία, ξεκίνησε η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών, στην οποία παρίστατο δια ζώσης, στο δεύτερο ταξίδι του στο εξωτερικό, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το πρώτο θέμα συζήτησης της Συνόδου ήταν η ευρωπαϊκή απάντηση για τη στήριξη των σεισμόπληκτων και την ανοικοδόμηση των περιοχών που έχουν πληγεί.

Κατά την προσέλευσή του, ο Σαρλ Μισέλ αναφέρθηκε στα άλλα τρία ζητήματα που θα τεθούν στην ατζέντα της Συνόδου: τη βοήθεια στην Ουκρανία, το μεταναστευτικό και την οικονομία.

«Είναι σημαντικό να αυξήσουμε τις προσπάθειές μας να στηρίξουμε την Ουκρανία με στρατιωτικά μέσα, αλλά και με πολιτικά», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρόσθεσε: «Για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συμμετέχει αυτοπροσώπως ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι, περίπου έναν χρόνο μετά τον βάναυσο πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Είμαστε περισσότερο ενωμένοι από ποτέ».  

Αναφερόμενος στη συζήτηση που θα γίνει για την Ουκρανία, είπε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για συγκεκριμένα μέτρα και εργαλεία που θα ενεργοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Υποδεχόμενος μάλιστα στις Βρυξέλλες τον Ουκρανό πρόεδρο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του είπε: «Καλώς ήρθατε στο σπίτι, καλώς ήλθατε στην Ε.Ε.».

Με θερμά λόγια, όπως φαίνεται και στην ανάρτησή της στο Twitter, καλωσόρισε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υποσχόμενη βοήθεια σε κάθε βήμα του Κιέβου προς την Ε.Ε.

https://twitter.com/vonderleyen/status/1623609001580560384?s=20&t=hyq5Kz5o6aBLB6vuvRx52g

Όσον αφορά το μεταναστευτικό ζήτημα, ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι «είναι μία πρόκληση για όλους εμάς», η οποία απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση και συντονισμό. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες σήμερα και ενδεχομένως και αύριο θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν εις βάθος όλες τις πτυχές των κοινών αποφάσεων.

Για το θέμα της οικονομίας, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν τους τρόπους αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών, μετά τις αποφάσεις των ΗΠΑ και να στείλουν ένα «ηχηρό και ξεκάθαρο μήνυμα για την κοινή μας αποφασιστικότητα να δράσουμε μαζί, προκειμένου να στηρίξουμε την ενιαία αγορά και τις νέες οικονομικές εξελίξεις στην Ε.Ε.».

►Τις δηλώσεις των ευρωπαίων ηγετών καθώς προσέρχονταν στη σύνοδο, μονοπώλησαν οι αναφορές στο ουκρανικό ζήτημα, με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς να τονίζει ότι η Γερμανία είναι η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παρέχει στην Ουκρανία «τη μεγαλύτερη οικονομική και ανθρωπιστική στήριξη αλλά επίσης και την πιο χειροπιαστή στήριξη σε ό,τι αφορά τις παραδόσεις όπλων».

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι κατά το χθεσινό δείπνο στο Παρίσι με Σολτς και Ζελένσκι δε συζητήθηκε το θέμα της προμήθειας μαχητικών αεροσκαφών στο Κίεβο.

«Άτοπη» χαρακτήρισε στο μεταξύ, η Ιταλίδα πρωθυπουργός την πρόσκληση του Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι του Ουκρανού προέδρου: «Η ισχύς μας πρέπει να βρίσκεται στην ενότητα. Η στήριξή μας στην Ουκρανία είναι πλήρης, η Ιταλία θέλει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και στη φάση της ανοικοδόμησης», δήλωσε η Τζόρτζια Μελόνι.

Η όποια απόφαση για την παροχή μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία πρέπει να ληφθεί από το ΝΑΤΟ συνολικά και η Πολωνία δεν θα είναι η πρώτη που θα παράσχει τέτοιου είδους αεροσκάφη, δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός: «Δεν θα είμαστε οι πρώτοι που θα παραδώσουμε τα μαχητικά αεροσκάφη, αλλά θα ανταποκριθούμε θετικά, υπό τον όρο ότι εκείνοι που έχουν τα περισσότερα από αυτά τα μαχητικά αεροσκάφη θα μπορούν να τα δώσουν στην Ουκρανία».

Ο  Ματέους Μοραβιέτσκι ανέφερε ότι η χώρα του δεν έχει αρκετά μαχητικά αεροσκάφη για να είναι η πρώτη που θα τα προσφέρει στην Ουκρανία και ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε ενέργειες που θα αποδυναμώσουν τη δική της ασφάλεια. Τόνισε επίσης τη σημασία περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και δήλωσε ότι αυτές θα συμφωνηθούν τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Διαβάστε ακόμη  Το Υπουργείο Υποδομών άφησε χωρίς χρήματα το έργο της ιρλανδικής διάβασης στις Καστανιές!

Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει από κοινού να αγοράσουν όπλα και πυρομαχικά για την Ουκρανία, δήλωσε η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας: «Είναι πολύ σημαντικό να επισπεύσουμε τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία».

AP Photo/Virginia Mayo

Με ή χωρίς χρήματα από την Ε.Ε. η Ελλάδα χτίζει τον δικό της φράκτη

Την πρόθεση της Ελλάδας να σταθεί στο πλευρό του λαού της Τουρκίας και της Συρίας τόνισε ο Έλληνας  πρωθυπουργός, ενώ υπογράμμισε και εκείνος ότι στο πλαίσιο της συνόδου, θα εκφραστεί η αμέριστη στήριξη στον αγώνα της Ουκρανίας για την προάσπιση της εδαφικής της ακεραιότητας.

«Είμαστε πρωταγωνιστές στο Ταμείο Ανάκαμψης, είμαστε πρωταγωνιστές στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων από το Ταμείο Συνοχής, από το ΕΣΠΑ, και σε αυτή την πορεία θα εξακολουθούμε να κινούμαστε και το επόμενο διάστημα», είπε ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας ξανά μια μαγική εικόνα για την οικονομική κατάσταση της χώρας, που καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα των πολιτών, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στο μεταναστευτικό ζήτημα, επαναλαμβάνοντας την κυβερνητική θέση που θέλει φράκτες και επαναπροωθήσεις.

«Ήμασταν πάρα πολύ σαφείς ότι οι πολιτικές επιστροφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά έχουν αποτύχει. Εάν εξετάσετε το σύνολο των ανθρώπων των οποίων οι αιτήσεις για χορήγηση ασύλου έχουν απορριφθεί, επιστροφές γίνονται για ένα πάρα πολύ μικρό ποσοστό. Επομένως, χρειαζόμαστε καλύτερο ευρωπαϊκό συντονισμό προκειμένου να συμβεί αυτό.

Ταυτόχρονα, πάντα υποστηρίζαμε μία πιο αποτελεσματική πολιτική για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν δεν καταφέρουμε να προστατεύσουμε τα σύνορά μας αποτελεσματικά και δίκαια δεν θα μπορέσουμε να λύσουμε το πρόβλημα της μετανάστευσης. Δεν πρόκειται μόνο για πρόβλημα δευτερογενών ροών, είναι πρόβλημα που αφορά σε ανθρώπους οι οποίοι προσπαθούν να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με πλήρη απουσία συντονισμού.

Να επισημάνω για άλλη μια φορά την απόλυτη ανάγκη να εξουδετερωθούν, να εξαλειφθούν, να καταστραφούν τα δίκτυα διακινητών που αποκομίζουν κέρδη από τον ανθρώπινο πόνο και σήμερα διακινούν παράνομα ανθρώπους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συχνά υπό απολύτως άθλιες συνθήκες, όπως συμβαίνει σήμερα στο Αιγαίο».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ενδεχόμενο χρήσης ευρωπαϊκών κονδυλίων για την κατασκευή φραχτών στα εξωτερικά σύνορα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Απολύτως. Ναι. Δεν μου φαίνεται ιδιαίτερα λογικό η ΕΕ να χρηματοδοτεί, για παράδειγμα, τεχνολογία ή drones ή εξοπλισμό παρατήρησης, αλλά να αρνείται να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του ίδιου του φράχτη. Μιλάμε για μία ολιστική προσέγγιση στο ζήτημα της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων. Και βέβαια οι φράχτες θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο πακέτο χρηματοδότησης. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα χτίζει τον δικό της φράχτη και θα το κάνει με ή χωρίς τα ευρωπαϊκά χρήματα».

Πανηγυρικό το κλίμα και στο Ευρωκοινοβούλιο 

«Σας ευχαριστώ για τη στάση σας προς την Ουκρανία», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλώντας στην Ολομέλεια του ΕΚ και επευφημούμενος από τους ευρωβουλευτές, που σηκώθηκαν όρθιοι για να τον χειροκροτήσουν για αρκετά λεπτά.

«Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι αρχές και το θάρρος έχουν την απόλυτη πλειοψηφία», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος. «Έχουμε κοινή ευρωπαϊκή ιστορία», ανέφερε στη συνέχεια, τονίζοντας ότι η Ρωσία προσπαθεί να εξολοθρεύσει τον ουκρανικό και ευρωπαϊκό τρόπο ζωής με έναν ολοκληρωτικό πόλεμο. «Αμυνόμαστε ενάντια στην πιο αντιευρωπαϊκή δύναμη του σύγχρονου κόσμου», είπε. «Υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας, υπερασπιζόμαστε εσάς», πρόσθεσε.

Η Πρόεδρος του ΕΚ, Ρομπέρτα Μέτσολα, χαρακτήρισε «ιστορική» την επίσκεψη του Ζελένσκι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τόνισε ότι τα κράτη πρέπει να εξετάσουν, γρήγορα, ως επόμενο βήμα, να παρέχουν τη στρατιωτική υποστήριξη που ζητάει η Ουκρανία.

Η ομιλία Ζελένσκι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έληξε με τον ύμνο της Ουκρανίας και με τον ύμνο της Ε.Ε.

Πηγή: efsyn.gr