Φωτιά στην Δαδιά: Συνεχίζεται ακατάπαυστα η μάχη με τις φλόγες και τις αναζοπυρώσεις εντός του πυρήνα του Δάσους Δαδιάς

Για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα η πύρινη λαίλαπα που κατακαέι το παρθένο πευκοδάσος της Δαδιάς, συνεχίζει ακάθεκτη την επέλαση της εντός του Εθνικού Δρυμού του Δάσους Δαδιάς, με τις επίγειες και τις εναέριες δυνάμεις της πυροσβεστικής να καταβάλουν μια υπεράνθρωπη και ανυπέρβλητη προσπάθεια να σώσουν ότι σώζεται, κινούμενοι δια πυρός και σιδήρου, έχοντας φτάσει στα όρια της ανθρώπινης εξάντλησης. Κι όμως είναι εκεί, παραμένουν άγρυπνοι προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον πύρινο αυτό εφιάλτη που καίει αδιάκοπα, ένα από τα πιο ευαίσθητα οικολογικά πάρκα της Μεσογείου. Οι καιρικές συνθήκες είναι ταυτόχρονα ένας ιδιαίτερα σημαντικός αλλά και αστάθμητος παράγοντας για την εξέλιξη του καταστροφικού έργου της φωτιάς. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας από το απόγευμα η ένταση του ανέμου αναμένεται στα 4 μποφόρ και η αλλαγή της κατεύθυνσης του από ανατολικό σε νότιο, χαρακτηριστικά που κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει αν και κατά πόσο θα επηρεάσουν την εξέλιξη της πύρινης αυτής λαίλαπας.

Κυβερνητικό κλιμάκιο σήμερα στο κέντρο επιχειρήσεων της Δαδιάς:

Σε μία ευρείας κλίμακας σύσκεψη του Συντονιστικού Κέντρου στη Δαδιά αναφορικά με την εκ νέου αντιμετώπιση της πυρκαγιάς συμμετείχαν σήμερα ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης αλλά και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς.

Φωτογραφία: evros24news.gr

Στο Κέντρο Ενημέρωσης της Μονάδας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου εκτός από το κυβερνητικό κλιμάκιο βρέθηκε σήμερα και κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με επικεφαλής τον τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο και τη βουλευτή του νόμου Έβρου Νατάσα Γκαρά, όπου για τέταρτη ημέρα καίγεται ένα δάσος μοναδικής οικολογικής αξίας, καθώς και ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας, Σουφλίου κ. κ. Δαμασκηνός η παρουσία του κ. κ. Δαμασκηνού στην περιοχή είναι συνεχής και καθημερινή καθόλη την εξέλιξη του καταστροφικού αυτού φαινομένου.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ παραχώρησαν δηλώσεις σε μέσα μαζικής ενημέρωσης τονίζοντας ότι: «Απαιτείται άμεση αναβάθμιση της επιχειρησιακής επάρκειας και των μέσων για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Δαδιά».

«Για τέταρτη (4η) ημέρα στη Δαδιά συνεχίζει να απειλείται και πλήττεται ένα μοναδικό οικοσύστημα που η αξία του και η σημασία του ξεπερνά τα όρια της χώρας μας, εφόσον η πυρκαγιά δεν έχει οριοθετηθεί και δεν ελέγχεται. Ταυτόχρονα απειλείται η ασφάλεια και η περιουσία του τοπικού πληθυσμού και γενικότερα η αναπτυξιακή πορεία του Έβρου.

Η επίσκεψη του κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σήμερα στη Δαδιά, εκφράζει τη μεγάλη ανησυχία του Αλέξη Τσίπρα και συνολικά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την αρνητική εξέλιξη της πυρκαγιάς στη Δαδιά.

Καταθέσαμε την πρόταση άμεσης ενίσχυσης της επιχειρησιακής ικανότητας και αποτελεσματικότητας του μηχανισμού αλλά και όλων των μέσων και των πόρων που διατίθενται. Και αυτό σημαίνει ενίσχυση των εναέριων και επίγειων μέσων πυρόσβεσης, των μηχανημάτων έργων και των υλοτόμων που πρέπει να λειτουργούν στο πλαίσιο ενός ενιαίου σχεδίου. Η κατάσταση επιβάλλει ταχεία αναβάθμιση της παρέμβασης της πολιτείας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρότεινε την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να διατεθούν όλες οι απαραίτητες δυνάμεις για την πυρόσβεση καθώς και για τον συντονισμό μηχανημάτων, στρατού, ιδιωτών και εθελοντών.
Πρέπει να γίνει έστω και τώρα, μετά από 4 ημέρες, ό,τι είναι δυνατόν για να προστατέψουμε αυτόν τον πολύτιμο τόπο πριν αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες και πιθανά ισχυροί άνεμοι οδηγήσουν σε καταστροφή.

Είναι προφανές ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα τα οποία μας απασχολούν και θα μας απασχολήσουν την επόμενη μέρα της πυρκαγιάς. Έχουμε πολλά να πούμε για την κατάργηση των φορέων Natura 2000, την απουσία πρόληψης και δασοπροστασίας, την ημιτελή μεταφορά δασικών υπηρεσιών στο ΥΠΕΝ καθώς και ευθύνες για ελλείψεις προετοιμασίας και στελέχωσης αλλά και καθυστερήσεων και απουσίας συντονισμού τις πρώτες ημέρες της πυρκαγιάς.

Όμως σήμερα πρέπει να συνδράμουν όλες οι δυνάμεις, γιατί υπάρχει ένα θέμα εθνικής σημασίας, που μάλιστα ξεπερνάει τα όρια της χώρας μας. Δεν επιτρέπεται να απειληθεί περαιτέρω αυτό το μοναδικό οικοσύστημα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι εδώ για να στηρίξει τους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη στο μέτωπο της φωτιάς, να τους εμψυχώσει, να τους δώσει κουράγιο, να δώσουμε όλοι και όλες ότι είναι δυνατόν. Και φυσικά ζητάμε από την κυβέρνηση να μην υποτιμήσει τις συνθήκες, να μην καθυστερήσει και να φέρει όλες τις απαραίτητες δυνάμεις στον Έβρο».

Ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας, Σουφλίου κ. κ. Δαμασκηνός Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ αναφέρθηκε σε «μία οικολογική καταστροφή τα αποτελέσματα της οποίας τα ζούμε κι εμείς αλλά θα τα ζήσουν και οι επόμενες γενιές. “Δυστυχώς δεν σεβόμεθα το περιβάλλον και εισπράττουμε αυτή την απαξίωση προς το περιβάλλον μας και τον οίκο του Θεού…. Προσευχόμεθα ο Θεός να βοηθήσει όλους τους αρμόδιους στην αντιμετώπιση αυτής της μεγάλης καταστροφής πού μαίνεται. Ήδη εκκενώθηκε το μοναστήρι της Δαδιάς που κι εκεί υπάρχει μία μεγάλη αναζωπύρωση και το χωριό εδώ και αυτό έχει τα δικά του τα προβλήματα. Να ευχηθούμε ο Θεός να δώσει μία σύντομη λύση. … Θέλω να πω στους ανθρώπους μας να έχουμε θάρρος και υπομονή και ελπίδα».

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς με κάθε τρόπο και κάθε μέσο μέσω του προσωπικού και των μέσων που διαθέτουν σε μία προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών στη Δαδιά Έβρου και τα Βατερά Λέσβου. Συγκεκριμένα, στο δάσος της Δαδιάς επιχειρούν 2 αεροπλάνα PZL καθώς και 2 ελικόπτερα Σινούκ. Έως τώρα, έχουν διατεθεί 8 προωθητές γαιών, ένας φορτωτής, 4 υδροφόρες, 32 άτομα της ομαδας «Δευκαλίωνα» αλλά και 80 άτομα που υποστηρίζουν τις εργασίες των μηχανημάτων.

Η αναφορά του Γενικού Διευθυντή Δασών του ΥΠΕΝ

Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς όπου μαίνεται πλέον ανεξέλεγκτη από την Πέμπτη 21 Ιουλίου, δασική πυρκαγιά αναφέρθηκε ο δασολόγος και γενικός διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, Βαγγέλης Γκουντούφας, κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε εχθές για τις δασικές πυρκαγιές στη χώρα, κάνοντας λόγο ταυτόχρονα για «μία πάρα πολύ δύσκολη και ιδιαίτερη και επικίνδυνη κατάσταση».

«Αντιμετωπίζουμε μία πάρα πολύ δύσκολη και ιδιαίτερη κατάσταση. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε μία αυστηρά προστατευόμενη περιοχή, το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, ένα πολύτιμο και μοναδικής οικολογικής σημασίας όχι μόνο για τη χώρα μας, στην Ευρώπη αλλά και για την παγκόσμια κοινότητα δασικό οικοσύστημα». Ο κ. Γκουντούφας τόνισε ότι «ο βαθμός δυσκολίας άπτεται πολλών παραγόντων και παραμέτρων όπως είναι η σύνθεση και η πυκνότητα της δασικής βλάστησης που υπάρχει αλλά και που πρέπει να υπάρχει, το ανάγλυφο και οι κλίσεις, η γεωμορφολογία του εδάφους και το μικροκλίμα που δημιουργείται».

Παράλληλα, ο κ. Γκουντούφας ανέφερε ότι «από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς είναι παρούσες στο πεδίο οι δασικές υπηρεσίες Έβρου και συγκεκριμένα του δασαρχείου Σουφλίου με επικεφαλής την δασάρχη του, αλλά και η διεύθυνση δασών Έβρου με επικεφαλής τον διευθυντή του. Συμβάλλουν συνεχώς των δυνάμεων καταστολής παρέχοντας συνεχώς κρίσιμες πληροφορίες για τις συνθήκες βλάστησης και πρόσβασης στα μέτωπα και προσέθεσε ότι από χθες ενεργούν υλοτόμοι των δασικών συνεταιρισμών της περιοχής προσπαθώντας να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες και λωρίδες πέρα των υπαρχόντων. Σήμερα, μάλιστα, όπως τόνισε, ενεργούν περισσότεροι υλοτόμοι σε σχέση με χθες με 32 αλυσοπρίονα και προσέθεσε ότι ταυτόχρονα θα ενισχυθούν σήμερα με υλοτόμους από δασικούς συνεταιρισμούς των όμορων δασαρχείων Αλεξανδρούπολης και Διδυμοτείχου με επικεφαλής τους δασάρχες των εν λόγω δασαρχείων.» Τόνισε ότι «Στόχος μας είναι να δουλεύουν σήμερα από το απόγευμα και το βράδυ πάνω από 120 αλυσοπρίονα και συνολικά πάνω από 200 άτομα», σημείωσε.

Όπως υπογράμμισε, «από πλευράς δασικής βλάστησης, κυριαρχεί η τραχεία και η μαύρη πεύκη σε ό,τι αφορά τα κωνοφόρα είδη, ενώ από πλατύφυλλα η δρυς και επισήμανε ότι η συνολική έκταση του πάρκου ανέρχεται σε 428.000 περίπου στρέμματα εκ των οποίων τα 78.000 στρέμματα αποτελούν τις περιοχές προστασίας της φύσης και ουσιαστικά τον πυρήνα αυτού. Όλα τα παραπάνω δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για τη διαβίωση και ανάπτυξη σπάνιων ειδών της άγριας πανίδας. Στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς διαβιούν και αναπτύσσονται τα αυστηρά προστατευόμενα είδη αρπακτικών όπως ο μαυρόγυπας, ο ασπροπάρης και ο γύπας. Φιλοξενεί την μοναδική αποικία μαυρόγυπα στα Βαλκάνια. Οι ανωτέρω παράγοντες καταλήγουν σε μία πολύ δύσκολη εξίσωση για τον βαθμό και την έκταση των έργων και γενικά των παρεμβάσεων πρόληψης που μπορούσαμε και μπορούμε να υλοποιούμε»

«Από την μια θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι εξαντλούμε όλες τις δυνατότητες πρόληψης και από την άλλη ότι δεν διασπούμε την δασική βλάστηση σε τέτοιο βαθμό που να διαταράσσεται το δασικό οικοσύστημα και να δημιουργούνται έτσι ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης για την άγρια πανίδα. Αυτή η λεπτή ισορροπία άλλωστε διατήρησε στον πέρασμα των χρόνων αυτό το μοναδικό οικοσύστημα», σημείωσε.

Ταυτόχρονα, ο κ. Γκουντούφας αναφέρθηκε στα έργα πρόληψης που υλοποιήθηκαν κατά την φετινή χρονιά για το Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς. «Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω και αξιοποιώντας φέτος τα 72 εκατ. Ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που μας διατέθηκαν σαν δασική υπηρεσία φέτος για πρώτη φορά βάλαμε την υλοποίηση έργων πρόληψης γι αυτό το μοναδικό οικοσύστημα σε πρώτη και απόλυτη προτεραιότητα. Κατόπιν ταχύτατης διαγωνιστικής διαδικασίας μέσω του ΤΑΙΠΕΔ ανατέθηκε η υλοποίηση καθαρισμού και συντήρησης αντιπυρικών ζωνών μήκους περίπου 139 χιλιομέτρων και δασικού οδικού δικτύου 436 χιλιομέτρων, στη συγκεκριμένη περιοχή του προστατευόμενου Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς. Κατόπιν αυστηρού χρονοδιαγράμματος υλοποίησης όλων των έργων μας που έχει ανώτατο όριο τους 3 μήνες σήμερα έχει υλοποιηθεί περίπου το 70% των έργων αυτών και στις κρίσιμες περιοχές της προστασίας της φύσης το 100% των έργων. Η υλοποίηση των έργων αυτών έχει συμβάλλει καθοριστικά στη μέχρι σήμερα πορεία και οριοθέτηση αυτής της πολύ δύσκολης και ιδιαίτερης πυρκαγιάς που εξελίσσεται σε ένα πολύ ιδιαίτερο περιβάλλον. Είναι η πρώτη φορά που γίνονται τέτοιου είδους έργα σε τέτοια έκταση και με τέτοια ταχύτητα. Ταυτόχρονα κατόπιν συνεργασίας μας τα μηχανήματα έργου του εργολάβου τέθηκαν από την πρώτη στιγμή στη διάθεση των δυνάμεων καταστολής για την αξιοποίησή τους στο έργο της καταστολής».

Ακόμα, επανέλαβε ότι αντιμετωπίζουν μία πολύ ιδιαίτερη και δύσκολη κατάσταση σε ένα πολύ κρίσιμο και ευαίσθητο δασικό οικοσύστημα με εναλλαγές της κατεύθυνσης και της έντασης του ανέμου και προσέθεσε ότι χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αιφνίδια αύξηση της έντασης του ανέμου χθες το απόγευμα όπως και η αλλαγή της κατεύθυνσης του χθες το βράδυ.

«Η μεγάλη υγρασία της νύχτας σε συνδυασμό με την άπνοια τις πρώτες πρωινές ώρες οδήγησε σε χαμηλή ορατότητα για τα εναέρια μέσα λόγω της συγκέντρωσης του καπνού πάνω από την εν λόγω περιοχή. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αξιοποιώντας όλες τις ευκαιρίες που μας δίνονται και θα μας δοθούν σε συνδυασμό με τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας θα καταφέρουμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη  Την εύκολη λύση της ιδιωτικοποίησης κι άλλων δημόσιων ΚΤΕΟ σκέφτεται ο Τοψίδης

Το χρονικό της Πυρκαγιάς που κατακαίει για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα το Δάσος Λευκίμης – Σουφλίου – Δαδιάς.

Το μεσημέρι της Πέμπτης στις 14:28 το κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας ενημερώθηκε για πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς, στο Σουφλί Έβρου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Πυροσβεστικής Ιωάννη Αρτοποιό.

Όταν ξέσπασε η φωτιά σχεδόν άμεσα στο σημείο βρέθηκαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, αποτελούμενες από 102 πυροσβέστες συνεπικουρούμενους από 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 29 οχήματα, 6 Α/Φ και 4 Ε/Π, την αμέριστη βοήθεια του παρέχει ο Ελληνικός Στρατός μηχανήματα έργου και υδροφόρες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το απόγευμα της Πέμπτης και συγκεκριμένα περίπου στις 17:00 το απόγευμα ζητήθηκε εσπευσμένα η κινητοποίηση περισσότερων εναέριων μέσων έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα ενεργά μέτωπα της πυρκαγιάς. Ενώ παράλληλα οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τέθηκαν σε καθεστώς γενικής επιφυλακής. Δυστυχώς όμως οι απότομες εναλλαγές των ανέμων, ο μεγάλος όγκος καύσιμης ύλης, καθώς και η μορφολογία του εδάφους καθιστούσαν ακόμη δυσκολότερο το έργο της κατάσβεσης.

Από το δεύτερο εικσοιτετράωρο της φωτιάς επιχειρούν στο σημείο τουλάχιστον 320 πυροσβέστες, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 68 υδροφόρα οχήματα του Δήμου, μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών με τα μηχανήματα τους, ενώ εανερίως συνδράμουν στην μάχη της αεροπυρόσβεσης 10 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα. Όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έχουν τεθεί σχεδόν εξαρχής, σε καθεστώς γενικής επιφυλακής. Ταυτόχρονα οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, συνδράμουν με κάθε τρόπο και κάθε μέσο. Καθώς στο σημείο επιχειρούν εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, με επτά μηχανήματα έργου και μία ομάδα «Δευκαλίωνα» αποτελούμενη από 36 στελέχη. Ενώ παράλληλα η Δασική Υπηρεσία, και η τοπική αυτοδιοίκηση έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων.

Οι απότομες εναλλαγές του ανέμου δυσκολεύουν την προσέγγιση και την κατάσβεση της φωτιάς.

Για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα η πύρινη λαίλαπα που κατακαέι το παρθένο πευκοδάσος της Δαδιάς, συνεχίζει ακάθεκτη την επέλαση της εντός του Εθνικού Δρυμού του Δάσους Δαδιάς, με τις επίγειες και τις εναέριες δυνάμεις της πυροσβεστικής να καταβάλουν μια υπεράνθρωπη και ανυπέρβλητη προσπάθεια να σώσουν ότι σώζεται, κινούμενοι δια πυρός και σιδήρου, έχοντας φτάσει στα όρια της ανθρώπινης εξάντλησης. Κι όμως είναι εκεί, παραμένουν εκεί άγρυπνοι προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον πύρινο αυτό εφιάλτη που καίει αδιάκοπα ένα από τα πιο ευαίσθητα οικολογικά πάρκα της Μεσογείου. 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Πυροσβεστικής κ. Ιωάννη Αρτοποιό τα γενικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης πυρκαγιάς σχετίζονται με μεγάλο όγκο καύσιμης ύλης, αποτελούμενη από μαύρη πεύκη και τραχεία πεύκη και άλλα φυλλοβόλα είδη. Η έντονη τοπογραφία της περιοχής και το φτωχό οδικό δικτύου δεδομένου ότι η περιοχή είναι προστατευόμενη, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ξηρασία οδήγησαν στην ταχεία εξάπλωση της πυρκαγιάς. Όσο και αν καταβλήθηκαν μεγάλες προσπάθειες για να αποκοπεί η δυναμική της φωτιάς. Όσο και αν όλες οι εμπλεκόμενες δυνάμεις δώσανε έναν τιτάνιο αγώνα ώστε να διασωθεί ένα από τα πιο ευαίσθητα οικολογικά εθνικά δάση της Μεσογείου. Δυστυχώς οι συνθήκες της πυρόσβεσης είναι τέτοιες που σε συνδυασμό με τους πυκνούς καπνούς, την μορφολογία του εδάφους, το φτωχό οδικό δίκτυο και τις συνεχείς αναζοπυρώσεις δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα το οποίο δυσχεραίνει σε κάποιες στιγμές σχεδόν στον απόλυτο βαθμό το έργο της κατάσβεσης.

Μολονότι λοιπόν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής βρίσκονται εκεί στο σημείο όπου τα πύρινα μέτωπα επελαύνουν, εντός του Εθνικού Δρυμού της Δαδιάς και επιχειρούν με κάθε τρόπο και κάθε μέσο και δεδομένου ότι αυτή την στιγμή πρωταρχικός στόχος όλων είναι η κατάσβεση των ενεργών μετώπων της πυρκαγιάς και η αντιμετώπιση του κινδύνου των συνεχών αναζοπυρόσεων, στο φως της δημοσιότητας έχουν έρθει κάποιες καταγγελίες αναφορικά με το Δάσος της Δαδιάς και την κατάσταση που επικρατεί στο φράγμα της Λύρας. Καταγγελίες που εγείρουν πολλαπλά ερωτηματικά αναφορικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της φωτιάς όταν αυτή ξεκίνησε. Μιας φωτιάς που χθες τα μεσάνυχτα απειλούσε το χωριό της Δαδιάς και τους κατοίκους του. Υπενθυμίζεται ότι χθες στάλθηκε μήνυμα εκκένωσης του χωριού της Δαδιάς από το 112 και το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στους κατοίκους του χωριού έτσι ώστε να η περιοχή να εκκενωθεί.

Τα καμαπνάκια που σιγήσαν:

Τον περασμένο Ιούνιο, κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφθηκε το Δασαρχείο Σουφλίου, ως συνέχεια των συναντήσεων με εργαζόμενους σε όλες τις δασικές υπηρεσίες του νομού. Από τις συζητήσεις προέκυψαν τα ίδια προβλήματα με τα υπόλοιπα Δασαρχεία της περιοχής, δηλαδή η υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση αυτών των πολύ σημαντικών κρατικών υπηρεσιών. Όπως αναφέρει το ΚΚΕ, “επιβεβαιώθηκε ότι τα μεγάλα προβλήματα και οι αιτίες είναι η σημαντική μείωση των κρατικών δαπανών σχετικά με την οργάνωση της δασοπροστασίας, η συρρίκνωση των υποδομών η απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη. Διαπιστώθηκε ότι ένα τέτοιο Δασαρχείο υπεύθυνο μιας έκτασης 800.000 στρεμμάτων έχει μόνο 4 δασοφύλακες, δηλαδή με ευθύνη περιοχής 200.000 στρεμμάτων ο καθένας τους. 

Διαπιστώθηκε επίσης ότι δεν υπάρχει ούτε ένας Δασολόγος, καθώς επίσης ότι ο τελευταίος διοικητικός υπάλληλος συνταξιοδοτήθηκε πριν 2 χρονιά με αποτέλεσμα τα αντίστοιχα χρέη να εκτελούνται από τους υπόλοιπους λιγοστούς υπαλλήλους διαφορετικών καθηκόντων. Και όλα αυτά σε ένα Δασαρχείο που έχει στον χώρο ευθύνης του το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου, μια προστατευόμενη δασική περιοχή 428 τετραγωνικών χιλιόμετρων, μέρος του οποίου είναι αυστηρά προστατευόμενο και μοναδικής περιβαλλοντικής άξιας, από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε διεθνές επίπεδο.

Προς επιβεβαίωση όλων αυτών των δηλώσεν η Δασάρχης Σουφλίου Γιαννούλα Διαγκάκη είχε εκφράσει τους φόβους και την αγωνία της σχετικά με την έγκαιρη και άμεση αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Η Δασάρχης Σουφλίου Γιαννούλα Διαγκάκη στη συνέντευξή της διατύπωσε τους φόβους και την αγωνία της για το πώς θα μπορέσουν να αντιμετωπισθούν και φέτος οι πυρκαγιές διότι “ποτέ -όπως είπε- δεν είμαστε έτοιμοι”. Όπως εξήγησε, “τα συνεργεία δουλεύουν συντηρώντας δρόμους και αντιπυρικές ζώνες αλλά το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 2,5 μήνες από σήμερα όταν θα έχει περάσει ουσιαστικά το καλοκαίρι. Σε μια περιοχή ευθύνης  800.000 στρεμμάτων από το Αρδάνιο  μέχρι την Μάνδρα Σουφλιου υπάρχουν 4 μόνο δασοφύλακες, ένας ανά 200.000 στρέμματα. Πριν από 36 χρόνια  η υπηρεσία απασχολούσε 45 άτομα προσωπικό και τα έργα ήταν  σε οργασμό,  ενώ σήμερα με 14 άτομα έχουν περιορισθεί στα απαραίτητα με συντηρήσεις δρόμων και αντιπυρικών ζωνών. Ευτυχώς που φέτος η χρηματοδότηση των 400.000 ευρώ  θα καλύψει το 80% των δρόμων μήκους 400 χιλιομέτρων  και των 67 αντιπυρικών ζωνών. Η περιοχή των Κατρατζήδων έχασε θεαματικά τον κόσμο που την επισκέπτονταν από το 1984 αφού εδώ και 20 χρόνια έχει να χρηματοδοτηθεί μια έκταση 130 στρεμμάτων με ζώα πουλιά λίμνες χώρους διαμονής και σίτισης εκεί που υπήρχε ζωή και κίνηση από κάθε μέρος του κόσμου. Την ίδια φθίνουσα πορεία έχει και το Δασικό φυτώριο το οποίο τροφοδοτούσε κάθε χρόνο σχολεία στρατό νοσοκομεία και άλλους φορείς με μια χρηματοδότηση που σήμερα φθάνει στο 1/6 της αρχικής”“Με το φιλότιμο και μόνο κρατάμε την λειτουργία του Δασαρχείου” τονίζει η κ. Διαγκάκη,   με  το προσωπικό του να  είναι γερασμένο και κουρασμένο και το ερώτημα είναι αν όλοι οι υπάλληλοι που έχουν τα ίδια σχεδόν χρόνια υπηρεσίας συνταξιοδοτηθούν, στο έλεος τίνος θα αφεθεί ένας τόσο αξιόλογος δασικός πλούτος.

Το προβληματικό φράγμα της Λύρας:

Ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Παν/μίου και μέχρι πριν λίγους μήνες πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου Κώστας Ποϊραζίδης έγραψε στο λογαριασμό του στο facebook για τη μεγάλη φωτιά που μαίνεται στο δάσος:

“… Και ενώ η φωτιά ήταν στη βορεινή πλευρά, πέρασε (μάλλον πάνω από το φράγμα) στην νότια πλευρά χωρίς να μπορέσουμε να τη σταματήσουμε στο ξεκίνημα της (πριν ξεκινήσει την πορεία της προς τα νότια)… Αυτό που είναι όμως τραγικό!!! είναι η πολύ μικρή ποσότητα που είχε το φράγμα της Λύρας σε εποχή αντιπυρική. Με βάση πληροφόρηση είχε διαρροές και έχανε νερό. Αλλά γιατί δεν επισκευάστηκαν αυτές οι διαρροές ώστε να είναι η λεκάνη του φράγματος πλήρως γεμισμένη ώστε αν χρειαστεί να είναι διαθέσιμο για κατασβέσεις; Η πρόληψη των πυρκαγιών ακριβώς πως εννοείται; Πόσοι υπεύθυνοι φορείς το ήξεραν αυτό το πρόβλημα και απλώς το προσπέρασαν;

Παράλληλα όπως υποστήριξε παρελθοντικώς ο κ. Σταμάτογλου πρώην πρόεδρος της κοινότητας Λύρας: «Το φράγμα της Λύρας έχει να συντηρηθεί από τότε που κατασκευάστηκε. Ο κ. Σταμάτογλου, επανειλημμένα είχε κάνει έκκληση πριν από περίπου έναν χρόνο, όταν το φράγμα ήταν πλημμυρισμένο να πετάξει κάποιο ελικόπτερο, έτσι ώστε να φανεί η κατάσταση στην οποία βρισκόταν το φράγμα της Λύρας. Πάγιο αίτημα του κ. Σταμάτογλου τότε, ήταν «να κλείσουν οι πόροι, οι ενώσεις να κλείσουν και να μαζέψουν τα δένδρα για να μην πέσει το φράγμα». Όπως είχε τονίσει τότε ο κ. Σταμάτογλου σχετικά με την δημιουργία δύο εγγράφων από τον Δήμαρχο Σουφλίου κ. Καλακίκο προς την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης : «Αυτά τα έγγραφα θα κάνουν μήνες να ενεργοποιηθούν, όταν θα σπάσει το φράγμα θα είναι αργά”. Σύμφωνα με τον κύριο Σταμάτογλου κάθε φορά που η στάθμη του φράγματος ανεβαίνει το φράγμα χάνει 200 – 300 κυβικά νερού, έως και 500 κυβικά αν η στάθμη ανέβει πάρα πολύ. Πριν από έναν χρόνο κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, είχε επισκεφθεί το φράγμα, μίλησε με τον πρόεδρο του χωριού και ζήτησε την μελέτη του έργου έτσι ώστε να δει πως αυτό το έργο κατασκευάστηκε. Ο κ. Σταμάτογλου είχε τονίσει ότι: «δεν κάνουμε πρακτικά δουλειά, θεωρητικά κάνουμε . Οι αρμοί του φράγματος είναι φθαρμένοι, έχει φύγει η πίσσα και εξαιτίας των περσινών πλημυρών το φράγμα έχει δεχτεί μεγάλη πίεση.» Άμεση η ανάγκη της στεγανοποίησης του φράγματος Λύρας. Ο πρώην πρόεδρος της Λύρας κ. Σταμάτογλου, εδώ και έναν χρόνο κρούει τον κόδωνα του κινδύνου σχετικά με την βιωσιμότητα ενός έργου που έχει αφεθεί στην μοίρα του, να ρημάξει”.

Εύλογα λοιπόν αναρωτιέται κάποιος πως είναι δυνατόν μέσα σε ένα τόσο θερμό καλοκαίρι μέσα σε μία έντονη αντιπυρική περίοδο το φράγμα της Λύρας να μην έχει επισκευαστεί;; Πως είναι δυνατόν τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης να χάνουν τόσο πολύτιμο χρόνο, αναγκαζόμενα να παρακάμψουν το φράγμα της Λύρας ως λύση ανεφοδιασμού του πολύτιμου νερού, του σημαντικότερου μέσου αντιμετώπισης και πυρόσβεσης σε μία δασική πυρκαγιά.

Ποιος λοιπόν ευθύνεται για αυτήν την τεράστια οικολογική καταστροφή που βιώνει το σπάνιο οικοσύστημα του Δάσους της Δαδιάς;;

«Τις πταίει;;»