«Γαύδος»: το διαμάντι της Ελληνικής Ακτοφυλακής, η δράση του και ο φόβος των Τούρκων

Το όνομά του «Γαύδος» και σήμερα αποτελεί τη ναυαρχίδα της Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο σκάφος του λιμενικού σώματος το οποίο ναυπηγήθηκε στα ιδιωτικά ναυπηγεία της Ολλανδίας “Damen Shipyards Gorinchem” ενώ ήταν αυτό που προσπάθησαν να βυθίσουν οι Τούρκοι στην περιοχή των Ιμίων. 

Η κατασκευή του σκάφους συγχρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με περίπου 83% συμμετοχή, ενώ το υπόλοιπο ποσό χρηματοδοτήθηκε από την Ελληνική Δημοκρατία, με συνολικό κόστος τα 30 εκατομμύρια ευρώ. Εντάχθηκε στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του σώματος το Δεκέμβριο του 2015 για να ενισχύσει την θαλάσσια αστυνόμευση και τις αποστολές έρευνας και διάσωσης εντός των ελληνικών και ευρωπαϊκών θαλασσίων συνόρων.

Το «Γαύδος» έχει 27μελές πλήρωμα μεταξύ των οποίων 3 γυναίκες, ενώ η έδρα του είναι η Λέσβος.

Οι δυνατότητες και ο φόβος των Τούρκων

Με συνολικό μήκος τα 57,52 μέτρα, πλάτος 9,55 μέτρα και μέγιστη ταχύτητα 32 κόμβων, το «κόσμημα» της Ελληνικής Ακτοφυλακής «σκίζει» τα κύματα του Αιγαίου με απίστευτες δυνατότητες αφού κάνοντας την απόσταση Κρήτη – Αλεξανδρούπολη δεν χρειάζεται καν ανεφοδιασμό καυσίμων. Το «Γαύδος» έχει μεγάλη ακτίνα δράσης και αυτονομία, μεγάλη μεταφορική ικανότητα, κάτι που πρακτικά δίνει απεριόριστο χρόνο καταδίωξης. Διαθέτει σωστικό και διασωστικό εξοπλισμό υψηλών προδιαγραφών και επιπρόσθετα στην ειδικά διαμορφωμένη πρύμνη του φέρει βοηθητικό ταχύπλοο, 9μετρο φουσκωτό υψηλών επιδόσεων.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί, πως ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα που προσφέρει το σκάφος αυτό, είναι η δυνατότητά του να μεταδίδει σε πραγματικό χρόνο, μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας, δεδομένα στο Αρχηγείο. Για παράδειγμα αν εντοπιστεί λέμβος με μετανάστες πριν πλησιάσει τα χωρικά μας ύδατα, το «Γαύδος» μπορεί να ενημερώσει άμεσα την Frontex, εκθέτοντας ουσιαστικά τη δράση των Τούρκων δουλεμπόρων.

Παράλληλα, είναι αυτό που δίνει λύση όταν απαιτείται, όπως πρόσφατα έγινε, γι’ ακόμα μια φορά, με τους εγκλωβισμένους επιβάτες της Σαμοθράκης, όταν σταμάτησε η ακτοπλοϊκή σύνδεση λόγω βλάβης, την ίδια ακριβώς στιγμή που αποτελεί τον «εφιάλτη» των γειτόνων.

Διαβάστε ακόμη  100 δέντρα (ως τώρα) κομμένα για την…«Αστική αναζωογόνηση» της Αλεξανδρούπολης

Οι δυνατότητές του φαίνεται πως ενοχλούν αρκετά τους Τούρκους ενώ τα όσα βιώνουν οι άνθρωποι του «Γαύδος» στη δύσκολη καθημερινότητά τους είναι δύσκολο να περιγραφεί με λόγια.

Οι δυσκολίες της καθημερινότητας

Ο κυβερνήτης και «πατέρας» του πληρώματος όπως θέλουν να τον αποκαλούν Σπύρος Κρυστάλης, με το αίσθημα δικαίου που τον διακρίνει, την πολυετή του εμπειρία αλλά και την ασφάλεια που αποπνέει, όπως είπαν στελέχη του «θηρίου» μιλώντας στο alexpoli.gr, κάνει την καθημερινότητα ευκολότερη, αφού σε πολλές περιπτώσεις τα στελέχη του έχουν να δουν τις οικογένειες τους αρκετούς μήνες με ό, τι αυτό συνεπάγεται.

Συζητώντας με το πλήρωμα του «Γαύδος» για τις δυσκολότερες στιγμές τους, η απάντηση όλων ήταν η ίδια: « Η διάσωση των παιδιών και των βρεφών από της βάρκες του θανάτου».

«Όλα εξαρτώνται αποκλειστικά και μόνοι από τη δική μας αντίδραση» τονίζουν υπογραμμίζοντας πως «δεν είναι λίγες οι φορές που βλέπουν εφιάλτες όταν είναι ήδη αργά»

«Το κλάμα των παγωμένων βρεφών και των τρομοκρατημένων παιδιών μας λυγίζει» ανέφεραν χαρακτηριστικά, ενώ έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην νοοτροπία που έχουν ορισμένοι παράτυποι μετανάστες ν’ αφήνουν τα παιδιά τους, αδιαφορώντας για τη μοίρα τους να παλεύουν με τα άγρια κύματα. «Δεν τους ενδιαφέρουν τα παιδιά τους, στόχος τους είναι η διάσωση του εαυτού τους» λένε φανερά συγκινημένοι άνθρωποι του «Γαύδος», «σε αντίθεση με εμάς που σε κάθε περίπτωση προτεραιότητά μας είναι η διάσωση των ανηλίκων».

Η εμπειρία μας με το alexpoli.gr, στο πρόσφατο και σύντομο ταξίδι μας από την Αλεξανδρούπολη στη Σαμοθράκη και πίσω, μας προκάλεσε, μόνο σεβασμό, δύναμη και συγκίνηση, από τους αφανείς ήρωες οι οποίοι επέστρεψαν στο καθήκον τους, με τις συνεχείς προκλήσεις των γειτόνων αλλά και τις διασώσεις παράτυπων μεταναστών  στις οποίες ανταποκρίνονται με αυταπάρνηση και ευαισθησία.

Σας ευχαριστούμε για όλα…