Η «αριστεία» ξαναχτυπά: Σώμα «δασοκομάντος» με Έβρο & Θράκη εκτός! 

Την σύσταση και λειτουργία Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ) και την πρόσληψη 500 δασοκομάντος που θα την στελεχώσουν προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή. Την συγκρότηση του ειδικού σώματος με αποστολή την επέμβαση σε δασικές πυρκαγιές είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το περασμένο καλοκαίρι, όταν έγινε κάρβουνο σχεδόν η μισή Εύβοια.

Η αποστολή των δασοκομάντο θα εκτείνεται σε τρία πεδία: Καταρχάς στη συνδρομή στην εκτέλεση έργων δασοπροστασίας έναντι κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς, επιπλέον στην υποστήριξη κατά τη διενέργεια των επιχειρήσεων κατάσβεσης, μέσω εξειδικευμένων πεζοπόρων και αερομεταφερόμενων τμημάτων και χρήσης ειδικών μηχανοκίνητων μέσων και μηχανημάτων έργου. Ακόμη θα συνδράμουν στην αντιμετώπιση των συνεπειών από φυσικές, τεχνολογικές και λοιπές καταστροφές.

Διαβάστε ακόμη  Ξεκίνησαν σήμερα οι ενδοσχολικές εξετάσεις στα Λύκεια

Σύμφωνα με την ρύθμιση οι Ειδικές Μονάδες θα έχουν έδρα στην Ελευσίνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Λαμία, Ιωάννινα και Πάτρα. Καμία πρόβλεψη για τη Θράκη, τον Έβρο, το δάσος της Δαδιάς! Οι πιο κοντινοί δασοκομάντος θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη και σε μία περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως είναι η πυρκαγιά, θα πρέπει να διανύσουν 350 χιλιόμετρα για να βοηθήσουν στην κατάσβεση. Για άλλη μία φορά, το «επιτελικό κράτος» αποδεικνύεται ανεπαρκές εκ προοιμίου.