Η γαλάζια πολιτεία των χρεοκοπημένων υπερπλουσίων. 

Άρθρο του  Θανάση Μανανά 

Την στιγμή που η ακρίβεια πλήττει την καθημερινότητα των πολιτών αυτής της χώρας, ολοένα και περισσότερο, ίλιγγο φαίνεται  να προκαλεί η συνολική περιουσία της κυβέρνησης. Όπως προκύπτει μετά από την δήλωση του Πόθεν Έσχες, οι μετέχοντες στο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, φαίνεται πως διαθέτουν 829 ακίνητα, 17 εκατ. ευρώ καταθέσεις ενώ χρωστούν παράλληλα 13 εκατ. σε δάνεια τα οποία είτε δεν είναι εξυπηρετούμενα, είτε εξυπηρετούνται με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

Το θέμα του υπέρογκου δανεισμού των μελών του υπουργικού συμβουλίου, αποτελεί εδώ και λίγες ημέρες πεδίο σφοδρότατης πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Κυβέρνηση και την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α – ΠΣ να καταθέτει τροπολογία για την διεύρυνση της υποχρέωσης δήλωσης πόθεν έσχες, ώστε οι υπόχρεοι να συμπεριλαμβάνουν και τα επίσημα έγγραφα από τις ρυθμίσεις και τους διακανονισμούς των υπουργών με τις τράπεζες.

Ωστόσο μία άλλη πολύ σημαντική πτυχή που προκύπτει, μετά την δήλωση του Πόθεν Έσχες, είναι η τεράστια περιουσία που διαθέτει το υπουργικό συμβούλιο.

Σύμφωνα πάντα με τις επίσημες δηλώσεις που κατέθεσαν τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, η συνολική περιουσία της κυβέρνησης προκαλεί ίλιγγο. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση διαθέτει ακίνητη περιουσία η όποια περιλαμβάνει 829 ακίνητα, τα 54 από τα οποία είναι βοσκότοποι και τα 96 καλλιέργειες. Επομένως συνολικά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διαθέτει στην κατοχή της 679 σπίτια.

Παράλληλα εμφράγματα και εγκεφαλικά προκαλούν οι συνολικές καταθέσεις της κυβέρνησης οι οποίες φαίνεται πως ξεπερνούν τα 17 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, το άθροισμα των τραπεζικών καταθέσεων του Πρωθυπουργού, των υπουργών και των υφυπουργών ανέρχεται στα 17.009.589 ευρώ.

– Καταθέσεις 1.336.077 δολαρίων ΗΠΑ.

– Καταθέσεις 282.803 λίρες Αγγλίας στη Βρετανία.

– 711.000 ευρώ σε ομόλογα.

– 121.596 ευρώ σε μετοχές.

Τις μεγαλύτερες καταθέσεις φαίνεται πως διατηρεί ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης με 5.212.856 ευρώ ενώ ακολουθούν ο Κώστας Καραμανλής με 2.465.019,51 , η Νίκη Κεραμέως με 1.397.215 και καταθέσεις στη Deutsche Bank και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με 986 χιλιάδες ευρώ.

Λάτρεις της επένδυσης και της σιγουριάς που προσφέρει το « real estate» φαίνεται πως είναι σχεδόν το σύνολο του υπουργικού συμβουλίου, με βάση τις σχετικές δηλώσεις και τα συνολικά 829 ακίνητα. Ωστόσο, με τεράστια διαφορά από τον δεύτερο, τα πρωτεία κατέχει ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με 122 ακίνητα, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών να διευκρινίζει πως πρόκειται για 122 δικαιώματα, τα οποία αφορούν δικαιώματα σε ένα και μόνο κτίριο γραφείων, όπου υποχρεωτικά κάθε δωμάτιο εμφανίζεται ως ξεχωριστή εγγραφή. Ακολουθούν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με 40 ακίνητα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης με 32, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Παναγιώτης Τσακλόγλου με 32 ακίνητα, ο υπουργός Υγείας Αθανάσιος Πλεύρης με 32 ακίνητα, ο Άγγελος Συρίγος με 30, ο υπουργός Εργασίας Κώστας Χατζηδάκης με 27 και ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας με 26, ενώ η λίστα δεν έχει τέλος.

Διαβάστε ακόμη  Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών: ένα νέο περιβαλλοντικό έγκλημα στον Έβρο

Όπως προκύπτει, δεν είναι λίγοι οι υπουργοί εκείνοι, που επενδύουν τα χρήματα τους σε ομόλογα και μετοχές.

Συνολικά τα μέλη της κυβέρνησης διαθέτουν 711 χιλιάδες ευρώ σε ομόλογα και 5.530.538 ευρώ σε μετοχές. Στην κορυφή όλων βρίσκεται ο Γ. Γεραπετρίτης ο οποίος κατέχει μετοχές αξίας 5.408.942 ευρώ.

Την στιγμή λοιπόν που η ακρίβεια πλήττει με σφοδρότητα το «ελληνικό νοικοκυριό», με τους πολίτες να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές ανάγκες τους όπως η διατροφή τους, η προμήθεια καυσίμων και η πάγια αποπληρωμή λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, εύλογα αναρωτιέται κάποιος πως είναι δυνατόν οι κατέχοντες την εξουσία να έχουν δημιουργήσει μια τόσο ασύλληπτα μεγάλη περιούσια, μέσα σε μία παρατεταμένη περίοδο οικονομικής κρίσης και να χρωστούν μάλιστα χρήματα σε δανειακές συμβάσεις με Ελληνικές τράπεζες, χρήματα τα οποία είτε δεν αποπληρώνονται, είτε αποπληρώνονται μέσω πολύ ευνοϊκών ρυθμίσεων προς τις τράπεζες. Όταν μάλιστα οι ίδιες Ελληνικές Τράπεζες σε μία προσπάθεια εξυγίανσης των κόκκινων δανείων (μη εξυπηρετούμενων)  πολιτών της χώρας, βγάζουν στο «σφυρί» περιουσιακά στοιχεία πολιτών που χρωστούν χρήματα τα οποία δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να συγκριθούν με τα υπέρογκα ποσά που έχουν δανειστεί σε μέλη του υπουργικού συμβουλίου αλλά και της ίδιας της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – ΠΣ ζητά ουσιαστικά την πλήρη διαφάνεια, αναφορικά με αυτά τα ποσά που έχουν δανειστεί από τις Ελληνικές Τράπεζες στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και των όρων αλλά και των διακανονισμών που συνοδεύουν αυτές τις δανειακές συμβάσεις.

Μέσα σε μία περίοδο εντονότατης οικονομικής δυσπραγίας για τους πολίτες αυτής της χώρας, αρχής γενομένης από το 2008, πολλοί θυμούνται τις φιλότιμες προσπάθειες που γίνανε από την Νέα Δημοκρατία επί διακυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά και συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ και το ΔΗΜΑΡ έτσι ώστε να σωθούν οι λεγόμενες Ελληνικές Συστημικές Τράπεζες. Με ένα μεγάλο μέρος του συνολικού δημοσίου χρέους να δημιουργείται μέσω αυτής της προσπάθειας.

Θα πρέπει λοιπόν να αναρωτηθεί κάποιος, πως είναι δυνατόν οι Ελληνικές Τράπεζες να κάνουν τα στραβά μάτια στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη και αν αυτό σχετίζεται με την προσπάθεια διάσωσης των Ελληνικών Τραπεζών του όχι και τόσο μακρινού μας παρελθόντος.