Η κλιματική αλλαγή ταράζει και τον Έβρο

Οι επιστήμονες προειδοποιούσαν εδώ και δεκαετίες. Η αλλαγή του κλίματος στον πλανήτη δεν είναι κάτι αόριστο ή υποθετικό. Είναι κάτι που συμβαίνει και που πλέον έχει και αντιληπτές συνέπειες στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Όπως αναφέρουν επιστήμονες, στο βόρειο ημισφαίριο σε τριάντα χρόνια, πολλές πόλεις θα μοιάζουν με τους τόπους που βρίσκονται νοτίως και πιο κοντά στον Ισημερινό και σε απόσταση 1.000 χιλιομέτρων, προβλέπει η μελέτη. Οι συνθήκες αυτές θα διαμορφωθούν αν τα σχέδια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που ισχύουν σήμερα υλοποιηθούν.

Η θερμοκρασία των πόλεων της Ευρώπης θα αυξηθεί κατά μέσον όρο κατά 2,5 βαθμούς Κελσίου καθ΄όλη την διάρκεια του έτους, αλλά τα καλοκαίρια και οι χειμώνες μπορεί να είναι κατά 3,5 έως 4,7 βαθμούς Κελσίου θερμότεροι αντιστοίχως.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι θερμοκρασίες είναι πιθανόν να αυξηθούν κατά 2,4 βαθμούς Κελσίου κατά μέσον όρο. Σύμφωνα με το σενάριο της μελέτης, το 2050 το κλίμα του Λονδίνου θα μοιάζει με το σημερινό κλίμα της Βαρκελώνης, στη Μαδρίτη οι συνθήκες θα είναι αντίστοιχες του σημερινού Μαρακές, το Σιάτλ θα μοιάζει με το σημερινό Σαν Φρανσίσκο και το Τόκιο με την Τσανγκσά της κεντρικής Κίνας.

Ορατές οι συνέπειες στον Έβρο

Το φετινό καλοκαίρι δίνει μια καλή ιδέα για το τι μπορεί να συμβεί στον Έβρο. Συχνές βροχές, ακραία φαινόμενα σε συχνότητα που δεν έχουμε ζήσει ποτέ ξανά, έντονη ζέστη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα με αυξημένη υγρασία. Ήδη πέρσι το καλοκαίρι αρκετοί παραγωγοί ανέφεραν ότι οι υψηλές θερμοκρασίες τις νυχτερινές ώρες προκαλούσαν ζημιές στις καλλιέργειες. Μάλιστα πέρσι οι αλλαγές στο κλίμα του Έβρου ήταν υπαρκτές αλλά όχι ιδιαιτέρως αισθητές. Χαρακτηριστικό ήταν ότι ενώ δεν είχαμε ακραίους καύσωνες και “τρελές” θερμοκρασίες, κατά τη διάρκεια της ημέρας είχαμε σχετικά φυσιολογικές θερμοκρασίες, το βράδυ όμως αυτές δεν έπεφταν στο φυσιολογικό.

Διαβάστε ακόμη  Την εύκολη λύση της ιδιωτικοποίησης κι άλλων δημόσιων ΚΤΕΟ σκέφτεται ο Τοψίδης

Το φετινό καλοκαίρι μας έχει δώσει μια πολύ πιο έντονη αίσθηση του τι σημαίνει κλιματική αλλαγή. Εν μέσω θέρους η θερμοκρασία τα τελευταία 24ωρα μοιάζει περισσότερο με φθινόπωρο παρά με καλοκαίρι. Οι συχνές βροχές επίσης από την αρχή του καλοκαιριού, οι καταστροφικές για τους αγρότες καταιγίδες που συνοδεύονται με χαλάζι, είναι χαρακτηριστικά του φετινού καλοκαιριού.

Οι οικονομικές συνέπειες άμεσες… Οι αγρότες ειδικά στο νότιο τμήμα του Νομού βλέπουν τις καλλιέργειες τους να ισοπεδώνονται. Καταστήματα εστίασης και όχι μόνο που περιμένουν το καλοκαίρι για να πάρουν μια οικονομική ανάσα, βλέπουν τα κέρδη τους να μην αυξάνονται όσο περίμεναν καθώς τις μέρες που ο καιρός είναι “τρελός”… η κίνηση είναι μειωμένη.

Ανέτοιμα τα κράτη και οι πολίτες

Βέβαια, για άλλη μια φορά μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος, αναζητούνται κατόπιν εορτής. Όχι μόνο τοπικά φυσικά αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής γίνονται χρόνο με το χρόνο πιο έντονες. Δεν αποκλείεται μάλιστα μιας και οι επιστήμονες δίνουν ένα χρονοδιάγραμμα 30 ετών για “τα πιο δύσκολα”, η ανησυχία για το κλίμα να ξεχαστεί ξανά…Μέχρι την επόμενη φορά που δούμε ακόμα πιο ακραία φαινόμενα…

Τα κράτη ανά τον κόσμο δεν έχουν προετοιμαστεί ουσιαστικά για τις αλλαγές αυτές αλλά ούτε και οι πολίτες. Μερίδα επιστημόνων μάλιστα, προειδοποιούν ότι οι συνέπειες μπορεί να είναι πολύ χειρότερες από τις έως τώρα αναμενόμενες. Χαρακτηριστική είναι μια από τις πολλές έρευνες, αυτή του Εθνικού Κέντρου Breakthrough για την Αποκατάσταση του Κλίματος στη Μελβούρνη, που παρουσιάζει ένα πραγματικά αποκαλυπτικό σενάριο για την κλιματική αλλαγή.

Συγκεκριμένα, διαβλέπει καθόλου αμελητέες πιθανότητες να «καταρρεύσει» η ανθρώπινη κοινωνία έως το 2050, αν δεν ληφθούν σοβαρές δράσεις μέσα στην επόμενη δεκαετία για να σταματήσει η άνοδος της θερμοκρασίας.