Η Κομισιόν ζητάει εξηγήσεις από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, για τις περιοχές Natura μετά από ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρου Κόκκαλη.

Η “πιο πράσινη κυβέρνηση της Ευρώπης” συνεχίζει να παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία με πρωτοβουλίες που πλήττουν καθοριστικά το περιβάλλον, φτάνοντας σε ακρότητες όπως είναι η επί της ουσίας κατάργηση του καθεστώτος προστασίας των περιοχών Natura 2000 με τη δημιουργία υπο-περιοχών εντός τους, προκειμένου να επιτραπούν δια της πλαγιάς οι μέχρι σήμερα απαγορευμένες δραστηριότητες εξορύξεων και άλλης εκμετάλλευσης.

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, Virginijus Sinkevičius, απάντησε σε γραπτή ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτρου Κόκκαλη, σχετικά με την παραβίαση των προστατευτικών όρων που ισχύουν για τις περιοχές Natura 2000[1]. δηλώνοντας πως έχοντας μελετήσει το νέο νόμο που ψήφισε μόνη της η ελληνική κυβέρνηση, έχει ήδη ζητήσει εξηγήσεις από την Αθήνα, ενώ επίκεινται κυρώσεις. Πιο συγκεκριμένα, ανάφερε ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο ενδεχομένως δεν μεταφέρει πλήρως και επαρκώς όλες τις υποχρεώσεις που περιέχονται στο άρθρο 6 παράγραφος 3 της Ευρωπαϊκής Οδηγίας.

Ο ευρωβουλευτής όταν κατέθετε τη σχετική ερώτηση το Μάρτιο του 2021 για τη δημιουργία «υπο-περιοχών» εντός τόπων Natura 2000 προκειμένου να παραβιαστεί το καθεστώς προστασίας τους, δήλωνε πως 

«Η κυβέρνηση που κάποτε προσπάθησε να περάσει ως η πιο πράσινη της Ευρώπης, συνεχίζει να αυθαιρετεί στα θέματα του περιβάλλοντος, με σειρά παρεμβάσεων σε συνέχεια του αντιπεριβαλλοντικού ‘νόμου Χατζηδάκη’. 

Η εθνική οικονομία και οι πολίτες δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από τέτοιες σημαντικές υποχωρήσεις στην υπόθεση του περιβάλλοντος, που αποτελεί όρο για την επιβίωση μας και εθνικό κεφάλαιο σε ό,τι αφορά την ποιότητα ζωής των πολιτών, την υγεία, αλλά και τον τουρισμό.Ο καπιταλισμός παλαιάς κοπής που προωθεί η σημερινή κυβέρνηση, όπου όλα χαρίζονται για ευκαιριακά και προσωρινά οφέλη λίγων, δεν είναι η λύση, αλλά το πρόβλημα. Χρειαζόμαστε συνολικό σχέδιο και στρατηγική, σε στενή παρακολούθηση των τεράστιων αλλαγών που συντελούνται στην ΕΕ.»

Ο ευρωβουλευτής συμπληρώνει σήμερα πως: 

“Για δεκαετίες οι Έλληνες πολίτες προστάτευσαν τις περιοχές Νatura δημιουργώντας ένα σημαντικό κεφάλαιο για το περιβάλλον, τα τοπικά οικοσυστήματα, αλλά και τον τουρισμό. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε να παραδώσει αυτό το κεφάλαιο σε χέρια ιδιωτών με χαριστική νομοθέτηση, δηλαδή να μεταβιβάσει πόρους σε όσους εκείνοι κρίνουν, με όποιο τρόπο το κρίνουν, εις βάρος του περιβάλλοντος, των τοπικών κοινωνιών που δεν ερωτώνται πλέον. Και όλα αυτά, με συστηματική και κατ’ επανάληψη παραβίαση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας. 

Κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για λάθος. Δυστυχώς είναι μία ακόμα επίθεση στις περιοχές Natura 2000, μέσα στο σχετικά σύντομο διάστημα αυτής της διακυβέρνησης. Πρώτα άνοιξαν τις εξορύξεις, μετά κατήργησαν κάθε διαβούλευση και έγκριση από την τοπική κοινωνία, ενώ τώρα δημιουργούν τις λεγόμενες υπο-περιοχές όπου εντός τους θα μπορούν να καταστρατηγήσουν το νόμο του 1998, αλλά και την Ευρωπαϊκή Οδηγία που είναι σε ισχύ από το 1992, για την προστασία των περιοχών αυτών. 

Ήδη έχει ανοίξει έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νόμο Χατζηδάκη συνολικά από το Σεπτέμβριο του 2020, έχοντας καταδικάσει τις προθέσεις της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις εξορύξεις για καύσιμα και χρυσό, ενώ τώρα ζητούνται εξηγήσεις σε ό,τι αφορά τις υπο-περιοχές. 

Η εμμονή της κυβέρνησης σε πρακτικές και ιδεοληψίες του παρελθόντος, αντί να αντιληφθεί πως το μέλλον είναι πια πράσινο, θα οδηγήσει σε βέβαιες καθυστερήσεις στην ανάκαμψη της χώρας, σε νέες καταδίκες και πιθανά νέα πρόστιμα. Είναι τουλάχιστον αστείο να νομίζει κάποιος το 2021 πως μπορεί να κινηθεί αντιπεριβαλλοντικά εντός του πλαισίου της ΕΕ, για να εξυπηρετήσει ειδικά συμφέροντα ενός καπιταλισμού παλαιάς κοπής. 

Ακόμα κι αν ήταν θεμιτό, που δεν είναι, είναι πρακτικά αδύνατον. Καιρός να προσαρμοστούν στο σήμερα και να σχεδιάσουν με ανοιχτές και συμμετοχικές διαδικασίες το αύριο. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο.”