Ιερά Σύνοδος αδειάζει κυβέρνηση: Καλεί τους πιστούς στις εκκλησίες με rapid ή μοριακό τεστ

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις της επιστημονικής κοινότητας στην απόφαση της κυβέρνησης να εξαιρέσει τις εκκλησίες από την υποχρέωση των ανεμβολίαστων στην υποβολή rapid test για να μπουν στους ναούς, η Ιεραρχία αποφάσισε να κατευνάσει τις αντιδράσεις προτρέποντας τους ανεμβολίαστους πιστούς να προσέρχονται με rapid ή μοριακό τεστ.

Έτσι, όπως αναφέρει  η Αυγή, με σημερινή της εγκύκλιο η Ιερά Σύνοδος, ζητά από τους πιστούς που δεν έχουν εμβολιαστεί να κάνουν  rapid ή μοριακό test πριν μπουν στον ναό.

Στην εγκύκλιο η Ιερά Σύνοδος καλεί, επίσης, όλους τους πιστούς αλλά και τους ιερείς που δεν έχουν εμβολιαστεί να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους. Και υπενθυμίζει στους ανεμβολίαστους ιερείς την υποχρέωσή τους να υποβάλλονται σε δυο τεστ εβδομαδιαίως αναθέτοντας στα εκκλησιαστικά συμβούλια τον έλεγχο της διαδικασίας.

Οι αντιδράσεις επιστημόνων και πολιτών φαίνεται ότι τσαλάκωσαν το Μαξίμου, το οποίο έσπευσε με διαρροή του να υποστηρίξει ότι η εγκύκλιος της ΔΙΣ βγήκε μετά από προτροπή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η εγκύκλιος:

Εκ Συνοδικής Αποφάσεως, ληφθείσης εν τη Συνεδρία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της 3ης μηνός Νοεμβρίου ε.έ., και εξ αφορμής της εξάρσεως των κρουσμάτων του κορωνοϊού, γνωρίζομεν υμίν ότι η Ιερά Σύνοδος, εν τη ρηθείση Συνεδρία Aυτής, απεφάσισεν όπως, εις επίμετρον των σχετικών Εγκυκλίων Aυτής, απευθύνη υμίν έκκλησιν, και δι’ υμών παντί τω Κλήρω, τοις Μοναχικούς Τάγμασι και τω ευλαβεί Λαώ, ώστε κατά την προσέλευσιν εις τούς Ιερούς Ναούς και τάς Ιεράς Μονάς να τηρώνται επακριβώς άπαντα τα μέτρα προστασίας διά την αποφυγήν εξαπλώσεως του κορωνοϊού, προτρέπουσα πατρικώς διά την πραγματοποίησιν του υποδεδειγμένου υπό της ιατρικής κοινότητος, ως ουσιαστικού μέτρου προστασίας κατά της πανδημίας, εμβολιασμού, ως και τη διενέργειαν, υπό των μη εμβολιασθέντων εισέτι, διαγνωστικών ελέγχων (rapid test ή μοριακού).

Διαβάστε ακόμη  Συνάντηση Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της FRONTEX, H. Leijtens

Ωσαύτως, υπενθυμίζομεν την υποχρέωσιν διενεργείας, ιδία δαπάνη, δύο διαγνωστικών ελέγχων (rapid test ή μοριακού) εβδομαδιαίως, υπό πάντων των διακονούντων εν τοις Ιερούς Ναούς (Κληρικών, Ιεροψαλτών, Νεωκόρων κ.λπ. εργαζομένων), οίτινες δεν έχουν προβή εις εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού, ως και υποβολής των αποτελεσμάτων αυτών τη οικεία Εκκλησιαστική Αρχή, εν τω πλαισίω της τηρήσεως των προβλεπομένων υγειονομικών μέτρων.

Εν κατακλείδι, υπενθυμίζομεν υμίν και την υποχρέωσιν των κατά τόπους Εκκλησιαστικών Συμβουλίων και Ηγουμενοσυμβουλίων διά τον έλεγχον τηρήσεως των μέτρων εν τοις Ιεροίς Ναοίς και ταις Ιεραίς Μοναίς αντιστοίχως.


Φωτό ekklisiaOnline