Καθηγητής Ιωαννίδης: Επιστήμονες μου έλεγαν ότι θα τους καταστρέψουν εάν βγουν να μιλήσουν για την πανδημία

Σε μια σειρά από πολύ σοβαρές καταγγελίες προχώρησε ο καθηγητής του Παθολογίας – Επιδημιολογίας και Πληθυσμιακής Υγείας του Πανεπιστημίου Stanford, Γιάννης Ιωαννίδης. Συγκεκριμένα σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη και στην εκπομπή «Αντιθέσεις» ο καθηγητής σχολίασε την στάση που κράτησαν επιστήμονες απέναντι στην πολιτική διαχείριση της πανδημίας.

Ο καθηγητής έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για πίεση που δέχονται οι επιστήμονες λέγοντας χαρακτηριστικά «είναι πάρα πολύ δύσκολο και η μόνη λύση είναι να διασφαλίσουμε ότι οι επιστήμονες μπορούν να νιώθουν σαν ελεύθεροι άνθρωποι να μιλήσουν με παρρησία, με θάρρος, με σύνεση και με την σωστή δόση αβεβαιότητας χωρίς να πρέπει να πληρώσουν τον λογαριασμό κάποιου πολιτικού, κάποιου κόμματος, πολλών πολιτικών πολλών κομμάτων κάποιον επιχειρηματιών κάποιων άλλων συμφερόντων ή τον δικό τους τον λογαριασμό» και εξήγησε «σκεφτείτε ότι η επιστήμη είναι μια χρηματοδοτούμενη διαδικασία… οι επιστήμονες πολλές φορές μπορεί να σκεφτούν τι θα γίνει με την δική μου χρηματοδότηση. Αν εγώ φερθώ ως επαναστάτης μέσα στο σύστημα την επόμενη φορά που θα ζητήσω χρηματοδότηση από έναν αξιοπρεπή οργανισμό θα πέσω σε κριτές οι οποίοι πιθανό να με μηδενίσουν».

Διαβάστε ακόμη  Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής Αλεξανδρούπολης

Σε άλλο σημείο της συνέντευξή του ανέφερε ότι έχει δεχτεί μηνύματα από επιστήμονες που βρίσκονται στην κορυφή της ιεραρχίας οι οποίοι μεταξύ άλλων έλεγαν ότι φοβούνται να μιλήσουν. «Από αμέτρητους επιστήμονες που ήταν στην κορυφή της ιεραρχίας δεν είχαν να περιμένουν κάτι άλλο είχαν φτάσει τόσο ψηλά -έπαιρνα μηνύματα “ξέρεις δεν μπορώ να κάνω τίποτα – δεν μπορώ να μιλήσω, φοβάμαι να μιλήσω δεν τολμάω να μιλήσω, αν βγω να μιλήσω θα με καταστρέψουν θα με λιώσουν θα με ποδοπατήσουν θα γίνω κομμάτια» και σκεφτόμουν είναι δυνατόν αυτός ή αυτή να φοβούνται. Και όμως είχαν δίκιο θα μπορούσαν να πολτοποιηθούν μέσα σε μια ημέρα. Άρα λοιπόν για ανθρώπους που συμβιβάστηκαν λυπάμαι αλλά δεν τους κατηγορώ γιατί ήταν πολύ δύσκολο να μην συμβιβαστείς».

ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: ” Απειλούσαν να με λιώσουν εάν μιλήσω” 

Documento