Καβάλα: Εξώδικο Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων για την υποβάθμιση 4 Δημοτικών Σχολείων

Την εντελώς αιφνιδιαστική και αντιπαιδαγωγικήαπόφαση της υποβάθμισης 4 Δημοτικών Σχολείων, με την οποία μάλιστα αποκρύφτηκε ότι διαφώνησε το αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, καταγγέλλουν τα διοικητικά συμβούλια των αντίστοιχων Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων σε εξώδικο που απέστειλαν προςτη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Καβάλας. 

Η απόφαση επηρεάζει το 7ο Δημοτικό Σχολείο (Παναγία), το 14ο Δημοτικό Σχολείο (Προφήτης Ηλίας) και το 17ο Δημοτικό Σχολείο (Αγ. Παρασκευή), τα οποία υποβαθμίζονται από εξαθέσια σε πενταθέσια, ενώ το Δημοτικό Σχολείο Φιλίππων υποβαθμίζεται από εξαθέσιο σε τετραθέσιο.

Σημειώνουν πως η απόφαση αυτή ελήφθη από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καβάλας εντελώς αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση. Μάλιστα, επισημαίνουν πως όλο το προηγούμενο διάστημα, η Διεύθυνση διαβεβαίωνε ορισμένα από τα σχολεία ότι δεν επρόκειτο να γίνει καμία μεταβολή για το έτος 2024-2025!

«Απέναντι σε μία τέτοια αιφνιδιαστική και μονομερή απόφαση, ήταν “μονόδρομος” για τους Συλλόγους Γονέων των υποβαθμιζόμενων Δημοτικών Σχολείων να καταθέσουμε εξώδικη διαμαρτυρία – αίτηση θεραπείας κατά της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καβάλας, προκειμένου να ανακαλέσει την απόφαση αυτή και να ξεκινήσει μία δομημένη και συντεταγμένη συζήτηση για το πώς μπορούν οι σχολικές μονάδες που υποβαθμίζονται να στηριχθούν, ώστε να διατηρηθούν στη βαθμίδα του 6/θέσιου και να συνεχίζουν να παρέχουν ποιοτική εκπαίδευση στα παιδιά μας», αναφέρει η ανακοίνωση των Συλλόγων Γονέων» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των Συλλόγων.

Καυτά ερωτήματα

Επιπλέον, οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων θέτουν τα παρακάτω ερωτήματα προς τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης: 

-Γιατί προέταξε την αντιπαιδαγωγική συγχώνευση της Α’ και Β’ τάξης, ενώ αυτή δεν προβλέπεται;

-Σε τι αποσκοπεί τελικά η επιλογή αυτή, δεδομένου πως μία τέτοια συγχώνευση θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη “διαρροή” μαθητών από τα υποβαθμιζόμεναΔημοτικά Σχολεία, οδηγώντας τα τελικά σε οριστικό κλείσιμο;

-Τέλος, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καβάλας οφείλει να δώσει εξηγήσεις για ποιον λόγο απέκρυψε τη διαφωνία του αρμόδιου Υπηρεσιακού Συμβουλίου (ΠΥΣΠΕ) στην επίσημη απόφαση με την οποία υποβαθμίζονται τα Σχολεία μας. Η απόκρυψη της διαφωνίας ενός υπηρεσιακού οργάνου σε μία απόφαση συνιστά πλήγμα για την αρχή της Διαφάνειας που πρέπει να διέπει τις αποφάσεις της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καβάλας και εγείρει ερωτήματα για τη σκοπιμότητα της ενέργειας αυτής».

Τα αιτήματα 

Οι Σύλλογοι Γονέων ζητάνε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας:

Διαβάστε ακόμη  Χωρίς Κέντρο Υγείας παραμένει από το 2017 το νησί της Σαμοθράκης

-Να ανακαλέσει την απόφαση για υποβάθμιση των Σχολείων 

-Να εφαρμόσει τη Γενική Επισήμανση του Υπουργείου Παιδείας και να ξεκινήσει έναν δομημένο και συντεταγμένο διάλογο και με τους Συλλόγους Γονέων, ως θεσμοθετημένους εταίρους της εκπαιδευτικής κοινότητας, για το μέλλον των σχολικών μονάδων στον Δήμο Καβάλας

Και καταλήγουν: «Οι αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον των σχολικών μονάδων, και φυσικά των παιδιών μας, δεν μπορούν να λαμβάνονται μονομερώς, αιφνιδιαστικά και σε βάρος της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης και ενός υγιούς σχολικού περιβάλλοντος. Ωστόσο, ο διάλογος θα πρέπει να έχει στόχο να αποφευχθούν συγχωνεύσεις τάξεων και κλείσιμο σχολείων και να εφαρμοστούν οι βέλτιστες λύσεις που θα αναβαθμίζουν την παιδεία και τη μόρφωση των παιδιών μας».

Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Καβάλας 

Στο θέμα παρενέβη και η ΕΛΜΑ Καβάλας με την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η υποβάθμιση σχολικών μονάδων, που εκδηλώνεται με την απόφαση για συνδιδασκαλία των μαθητών των Α και Β τάξεων Δημοτικών Σχολείων της πόλης μας, αποτελεί προβολή στο μέλλον της κατάστασης που θα αντιμετωπίσουμε σε λίγα χρόνια και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Οι συνέπειες του παραπάνω φαινομένου είναι οφθαλμοφανείς:

-Δυσκολία στην άσκηση του εκπαιδευτικού έργου.

-Απώλεια θέσεων εργασίας.

-Έκπτωση στα μαθησιακά αποτελέσματα.

Όλα τα παραπάνω όμως αποτελούν εκδηλώσεις ενός μεγαλύτερου προβλήματος της ελληνικής κοινωνίας, του δημογραφικού. Τα μέτρα που κατά καιρούς παίρνονται από την Κυβέρνηση είναι αποσπασματικά και μερικές φορές αποτελούν αντίμετρα. Όπως συμβαίνει με την εξαίρεση των αναπληρωτριών εκπαιδευτικών από την εννιάμηνη άδεια λοχείας. Αν λάβουμε υπόψη το γερασμένο εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολείων μας και το γεγονός ότι κυρίως οι αναπληρώτριες μπορούν να κυοφορήσουν, αντιλαμβανόμαστε πως τέτοιου είδους εξαιρέσεις συμβάλλουν στην όξυνση του δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα.

Απαιτούμε από την πολιτεία να στηρίξει την ελληνική οικογένεια:

-Με αύξηση του κατώτατου μισθού των εργαζομένων.

-Με την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης.

-Με αύξηση και επέκταση του επιδόματος μητρότητας σε όλες τις μητέρες, εργαζόμενες και μη.

-Με επένδυση στη φροντίδα του παιδιού.

Απαιτούμε από το ΥΠΑΙΘΑ:

-Να παίρνει υπόψη του τις γεωγραφικές και κοινωνικές παραμέτρους λειτουργίας των σχολείων.

-Να μειώσει τον αριθμό μαθητών ανά τμήμα στους 20 μαθητές.

-Γνώμονας των αποφάσεών του να είναι το όφελος των μαθητών και της εκπαίδευσης».