Κέϊκ Λεμόνι νηστίσιμο

Ένα νηστίσιμο κέϊκ που δεν θα αφήσει αδιάφορους κι αυτούς που δεν νηστεύουν! Είναι απλά υπέροχο! Μοσχοβολάει λεμόνι καθώς το ψήνεις και είναι αφράτο και υγρό! Νομίζω ότι θα γίνει το κέϊκ της νηστείας! Δοκιμάστε το! Να πω ότι το σκούρο χρώμα οφείλεται στη μαγειρική σόδα και επίσης να σημειώσω ότι το πυρίμαχο σκεύος στο οποίο έψησα είναι 17 πλάτος Χ 28 μήκος Χ 7 εκατοστά ύψος.

Υλικά:

  • 2 λεμόνια με τη φλούδα (βγάζουμε τα κουκούτσια εννοείται!)
  • Χυμός από 4 μανταρίνια ή 2 πορτοκάλια
  • 310γρ. ζάχαρη
  • 400γρ. αλεύρι
  • 2 κ.γλ. μαγειρική σόδα
  • 150ml ελαιόλαδο 

Τι κάνουμε:

  • Πολτοποιούμε σε μπλέντερ τα λεμόνια πλυμένα καλά και κομμένα στα 4 με τον χυμό μέχρι να γίνουν ένας πολτός.
  • Βάζουμε σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το λάδι και «σβήνουμε» τη σόδα. (αφρίζει)
  • Χτυπάμε με τον αυγοδάρτη μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι και ταυτόχρονα χτυπάμε με τον αυγοδάρτη μέχρι να γίνει μια ομοιογενής ζύμη για κέϊκ.
  • Βουτυροαλευρώνουμε ή βάζουμε κόλλα ψησίματος στο σκεύος που θα ψήσουμε και ρίχνουμε τη ζύμη.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 C° για 40 περίπου λεπτά. Δοκιμάζουμε μπήγοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο για να δούμε αν έγινε. Αν βγει στεγνό, αφαιρούμε το κέϊκ από το φούρνο. το βγάζουμε από το σκεύος και το τοποθετούμε σε σχάρα να κρυώσει.

Συντάκτης: Τατιάνα Αρβανίτη

Το blog μαγειρικής της Τατιάνας