Πρωτοφανής επίθεση του υπουργού Τουρισμού στους επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου – Του χαλάνε το “αφήγημα” για την τουριστική κίνηση.

Σε μια πρωτοφανή επίθεση προχώρησε ο υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας στους ξενοδόχους στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, σε σύσκεψη εργασίας με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων και τις ξενοδοχειακές ενώσεις μέλη της, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες η σύσκεψη ξεκίνησε στις 17.00, στο ξενοδοχείο Excelsior, αίθουσα του οποίου παραχώρησε ο ιδιοκτήτης και μέλος της διοίκησης της Ένωσης Ξενοδοχείων Θεσσαλονίκης, με την παρουσία 30 περίπου προέδρων και μελών διοικητικών συμβουλίων ενώσεων ξενοδόχων από την Κεντρική και Βόρειο Ελλάδα, καθώς το θέμα ήταν κυρίως τα ξενοδοχεία του ορεινού όγκου, τα ξενοδοχεία της “άλλης Ελλάδας” και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, και η συζήτηση με την υφυπουργό Σοφία Ζαχαράκη, εξελισσόταν ικανοποιητικά με ανταλλαγή απόψεων και προτάσεις λύσεων σε υπαρκτά προβλήματα. Μάλιστα το κλίμα ήταν εξαιρετικό, δεδομένων των θετικών εξελίξεων στον ελληνικό Τουρισμό.

Περί τις 17.30 κατέφθασε ο υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος ζήτησε να κλείσουν οι πόρτες και ξεκίνησε μια πρωτοφανή επίθεση σε υψηλούς τόνους, με εκφράσεις που δεν συνάδουν σε σύσκεψη, στους ξενοδόχους, με το επιχείρημα ότι “αντί να πείτε ένα ευχαριστώ που έφερα εκατομμύρια τουρίστες, μου κάνετε κριτική και βγάζετε δελτία Τύπου”.

Μάλιστα ρώτησε “ποιος είναι από τα Γιάννενα” και επιτέθηκε προσωπικά για την ανακοίνωση της Ένωσης για την Ryanair, ενώ μίλησε απαξιωτικά για αντίστοιχες ενέργειες και ανακοινώσεις των Ενώσεων Αττικής, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, κ.λπ., αναφορικά με τα στοιχεία των πληροτήτων, αλλά και του χειμερινού τουρισμού, που έχουν εκδώσει.

Μετά την πρώτη έκπληξη από την -χωρίς προηγούμενο- επίθεση που κράτησε μισή ώρα, καθώς ήταν αδύνατον να τον διακόψει κάποιος και την παγωμάρα που επικράτησε, υπήρξαν σκέψεις από κάποιους για αποχώρηση, σκέψη η οποία δεν υλοποιήθηκε για λόγους σεβασμού στον οικοδεσπότη.

Κάποια στιγμή ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος, προσπάθησε να επαναφέρει την συζήτηση στα προβλήματα του κλάδου, αλλά δεν κατέστη δυνατό, καθώς το κλίμα είχε δυναμιτιστεί.

Κατόπιν αυτών, αρκετοί ξενοδόχοι – συνδικαλιστές, δεν παρέστησαν στις εκδηλώσεις της ΔΕΘ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προσβλητική συμπεριφορά του υπουργού Τουρισμού, σημειώνοντας με νόημα ότι “το σημαντικό έργο της κυβέρνησης, δεν μπορεί να συνδέεται με πράξεις μπουλινγκ ενός υπουργού στον οποίο δεν αρέσουν ανακοινώσεις που βασίζονται σε στοιχεία”.

Μάλιστα πρόεδρος ξενοδοχειακής ένωσης της επαρχίας που δέχθηκε επίθεση από τον υπουργό, τόνισε ότι τα στοιχεία που έχουν οι ενώσεις και οι κρατήσεις που έχουν τα ξενοδοχεία, ουδεμία σχέση έχουν με τους ισχυρισμούς του υπουργού περί καρεκλών και μπριτζόλων… Άλλος δε πρόεδρος εξέφρασε την απορία του αν ο υπουργός θα είχε την ίδια συμπεριφορά, αν στην σύσκεψη μετείχαν μεγάλοι Έλληνες ξενοδόχοι.

Εντυπωσιακό δε ήταν το γεγονός ότι στο κλείσιμο της σύσκεψης ο υπουργός Τουρισμού ξαναπήρε τον λόγο για να πει στους παρόντες ξενοδόχους, “Κοιτάξτε τι θα γράφετε και τι δελτία Τύπου θα βγάζετε από εδώ και πέρα μέχρι τις εκλογές…”(!!!).

Το θέμα συζητήθηκε την Δευτέρα στην διαδικτυακή σύσκεψη των προέδρων της ΠΟΞ, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 40 πρόεδροι από όλη την Ελλάδα, όπου όλοι αποδοκίμασαν την συμπεριφορά του υπουργού Τουρισμού, χωρίς καμία εξαίρεση. Τονίσθηκε δε ότι πλέον ουδεμία σχέση μπορεί να υπάρξει με το υπουργείο Τουρισμού, ακόμη κι “αν ο υπουργός Τουρισμού ζητήσει συγγνώμη για την συμπεριφορά του” και ότι στο εξής τα θέματα που απασχολούν την ελληνική ξενοδοχία θα τίθενται κατευθείαν στα αρμόδια υπουργεία.

Μάλιστα, μέλος της διοίκησης της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων τουίταρε το ακόλουθο tweet:

«Χάρη σε μένα ξεσκιστήκατε στο τάλιρο»

Επίσης ξενοδόχος που μετείχε στη σύσκεψη σε ανάρτηση του περιγράφει με γλαφυρό τρόπο και ως εξής το περιστατικό:

Σοκαρισμένοι είναι οι εκπρόσωποι των ξενοδοχειακών ενώσεων της χώρας μας από τη χυδαιότητα του Υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό αλλά αυτή τη φορά ξεπέρασε κάθε όριο.

Όλα συνέβησαν σε συνάντηση εργασίας που είχαν οι εκπρόσωποι των κατά τόπους ξενοδοχειακών ενώσεων της χώρας μας με τον Υπουργό την προηγούμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ).

Ο Υπουργός πήγε στη συνάντηση με μισή ώρα καθυστέρηση και αμέσως απαίτησε σε έντονο ύφος να φύγουν αμέσως από την αίθουσα όσοι δεν ήταν στα προεδρεία των Ενώσεων, δηλαδή συνοδοί, υπάλληλοι, γραμματείς, σερβιτόροι κλπ.

Στη συνέχεια άρχισε να τους μπινελικώνει χρησιμοποιώντας χυδαίες εκφράσεις που σόκαραν όλους. Αιτία τα δελτία τύπου που κατά καιρούς βγάζουν οι Ενώσεις και αμφισβητούν το αφήγημα του για την τεράστια επιτυχία του ελληνικού τουρισμού “χάρη στις δικές του προσπάθειες και τον ιδρώτα του”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Χάρη σε μένα ξεσκιστήκατε στο τάλιρο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός. Μάταια προσπαθούσαν να του εξηγήσουν οι εκπρόσωποι των Ενώσεων πως όλες οι περιοχές της χώρας δεν είναι Μύκονος και Σαντορίνη ούτε «ήλιος και θάλασσα». «Δεν θα μιλάτε μόνο θα ακούτε» απαίτησε με έντονο ύφος ο Υπουργός.

Διαβάστε ακόμη  Η ενδοχώρα του Έβρου καταρρέει: 60% λιγότεροι μαθητές, άδειες αίθουσες σε σχολεία

Όποιος προσπαθούσε να τον νουθετήσει εισέπραττε χυδαία επίθετα που μόνο σε ποδοσφαιρικό γήπεδο μπορείς να ακούσεις. Ιδιαίτερη περιποίηση επεφύλαξε ο Υπουργός στον εκπρόσωπο της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων, καθώς τόλμησε να βγάλει πριν μερικές μέρες δελτίο τύπου σχετικά με την Ryanair. Η αεροπορική εταιρεία με επιστολή της στο Υπουργείο Τουρισμού ζητούσε κίνητρα ώστε να αυξήσει το πτητικό της έργο τον χειμώνα και μεταξύ άλλων θα έβαζε στο πρόγραμμα της και το αεροδρόμιο Ιωαννίνων.

Από το μένος του δεν γλύτωσε ούτε η παρούσα Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη που σε αντίθεση με τον Κικίλια χαίρει μεγάλης εκτίμησης στον ξενοδοχειακό κλάδο. Σε κάποιο σημείο η συμπεριφορά του απέναντι της χαρακτηρίστηκε από τους παρευρισκόμενους ως απαράδεκτη.

Σοκαρισμένοι οι παρόντες από την πρωτοφανή συμπεριφορά του Υπουργού που θύμιζε καθεστωτική, κάποιοι άρχισαν να αποχωρούν καθώς το επόμενο στάδιο ήταν να πιαστούν στα χέρια με τον εκτός ελέγχου Υπουργό.

Τελειώνοντας τα μπινελίκια, ο κ. Υπουργός απαίτησε από τις Ενώσεις να μην βγάλουν κανένα δελτίο τύπου μέχρι τις εκλογές. Δηλαδή παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς πως αυτό που κάνει μέχρι τώρα ο κ. Κικίλιας ως Υπουργός, δεν είναι να λύνει τα προβλήματα του κλάδου αλλά προεκλογικό αγώνα, εκμεταλλευόμενος τις ευνοϊκές συγκυρίες της φετινής τουριστικής περιόδου.

Την προηγούμενη Δευτέρα, οι Ενώσεις συναντήθηκαν ξανά διαδικτυακά και αποφάσισαν να μην καταγγείλουν επίσημα την συμπεριφορά του Υπουργού, σεβόμενες τον θεσμικό του ρόλο αλλά να σταματήσουν κάθε επαφή μαζί του.

Έτσι στην γενική τους συνέλευση που κάθε χρόνο γίνεται το Νοέμβριο στα πλαίσια της τουριστικής έκθεσης Philoxenia στη Θεσσαλονίκη, δεν θα κληθεί ο Υπουργός Τουρισμού της χώρας, για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού. Επίσης για τα προβλήματα τους οι Ενώσεις θα απευθύνονται απευθείας στα αρμόδια Υπουργεία παρακάμπτοντας το Υπουργείο Τουρισμού.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Κικίλιας συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο. Σχεδόν κάθε φορά που μια ξενοδοχειακή ένωση ανακοινώνει στοιχεία και πληρότητες που δεν συμφωνούν με το αφήγημα του περί τεράστιας επιτυχίας του ελληνικού τουρισμού χάρη στον ιδρώτα του, δέχονται τηλεφώνημα από τον Υπουργό που σε άψογα γαλλικά απαιτεί το δελτίο τύπου να αλλάξει.

Καθώς δεν βρέθηκε κάποιος να τον βάλει στη θέση του, φτάσαμε σ’αυτό το πρωτοφανές και αλαζονικό που συνέβη στη Θεσσαλονίκη. Έτσι ο κ. Κικίλιας, έναν κλάδο που παραδοσιακά είναι κοντά στο κυβερνών κόμμα, τώρα τον βάζει απέναντι.

Θα επανέλθουμε…

Νοτοπούλου: το μόνο που απασχολεί τον κ. Κικίλια και την ανέμελη κυβέρνηση είναι να μην τους χαλάνε το αφήγημα

Η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζει ότι «σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν μέλη ενώσεων ξενοδόχων που συμμετείχαν στη σύσκεψη, ο κ.Κικίλιας προέβη σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση εναντίον τους αφού του χαλάνε το αφήγημα περί success story στον Τουρισμό.

Έχουμε επανειλημμένα επισημάνει ότι οι δύο ή τρεις μήνες υψηλής τουριστικής κίνησης στους δημοφιλείς προορισμούς δεν μπορεί να είναι ενδεικτικοί της πραγματικής κατάστασης και έχουμε αναδείξει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ξενοδόχοι στους λιγότερο δημοφιλείς προορισμούς, στην επαρχία και ακόμη περισσότερο στον ορεινό όγκο.

Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις βρίσκονται στην «εντατική» οι επαγγελματίες σε απόγνωση αλλά το μόνο που απασχολεί τον κ. Κικίλια και την ανέμελη κυβέρνηση είναι να μην τους χαλάνε το αφήγημα».

Νικητιάδης: Κε Κικιλια οι απειλές σας δεν περνάνε στους ανθρώπους του τουρισμού

Με αφορμή τα όσα έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια πρόσφατης σύσκεψης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (Π.Ο.Ξ), όπου ο Υπουργός Τουρισμού κ. Κικίλιας , απείλησε τους ξενοδόχους της χώρας σε σχέση με όσα γράφουν για το πρόσωπό του, ο τ. Υφυπουργός Πολιτισμού-Τουρισμού και Γραμματέας του Τομέα Τουρισμού ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Γιώργος Νικητιάδης εδήλωσε τα εξής : «

Ο Υπουργός Τουρισμού, πιστός στο πνεύμα των καιρών που επιδιώκει να καλλιεργήσει η Ν.Δ και ο κ. Μητσοτάκης, φαίνεται να τελεί σε κατάσταση άκρατης αλαζονείας που αγγίζει τα όρια του φασισμού, αφού φέρεται να απειλεί τις ενώσεις ξενοδόχων για τα δελτία τύπου που εκδίδουν και τα οποία « δεν τον λιβανίζουν για τα εκατομμύρια τουριστών που έχει φέρει στη χώρα» όπως πληροφορούμαστε ότι εδήλωσε ο ίδιος ενώπιον τους.

Είναι προφανές πλέον ότι ο κ. Κικίλιας, ο Υπουργός που έχει μετατρέψει την υπουργική αποστολή του σε αποκλειστικό μέσο προβολής του και μόνον, έχει χάσει κάθε έλεγχο αυτοκυριαρχίας , μη δυνάμενος να χειριστεί θέματα που ουδόλως γνωρίζει, όπως ο Τουρισμός.

Δεν έφθαναν οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Κικίλια για την τουριστική περίοδο που ο ίδιος θα επεκτείνει , και που βρήκε αντιρρήσεις απο τους ξενοδόχους για τον τρόπο που χειρίζεται το θέμα, έρχεται τώρα (σύσκεψη Π.Ο.Ξ 9ης Σεπτεμβρίου ) να απειλεί και τις ενώσεις ξενοδόχων προειδοποιώντας τους για τα δελτία τύπου που εκδίδουν και τις αναφορές που κάνουν για τον ίδιο.

Ο σεβασμός του κ. Κικίλια στην ελευθερία της έκφρασης είναι δεδηλωμένος. Απομένει να δούμε αν σε αυτή την κατρακύλα συμφωνεί και ο Πρωθυπουργός της χώρας. Εκείνο που είναι βέβαιο, είναι ότι οι ξενοδόχοι που καλούνται να αντιμετωπίσουν διπλάσιο και παραπάνω κόστος λόγω της ενεργειακής κρίσης και που την ίδια στιγμή συμφωνούν και σε αυξήσεις του προσωπικού ( παράδειγμα η υπογραφείσα τοπική σύμβαση στη Ρόδο), δεν πρόκειται να γονατίσουν μπροστά στις απαιτήσεις του κ. Κικίλια.».

Πηγή: parallaxi.gr, money-tourism.gr, avgi.gr, karpathiakanea.gr.