Κόλαφος η έκθεση του ΟΗΕ για το νομοσχέδιο Τσιάρα, που απέκρυψε η κυβέρνηση (Συνεπιμέλεια)

Ακόμη ένα σφυροκόπημα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και το νομοσχέδιο Τσιάρα που επιχειρεί να καταστήσει υποχρεωτική τη συνεπιμέλεια τέκνων, που αυτή τη φορά ήρθε από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα στελέχη του ΟΗΕ.

Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι η ημερομηνία που αναγράφεται στην επιστολή είναι η 17η Μαΐου και με αυτήν απευθύνεται ξεκάθαρο κάλεσμα στον κ. Τσιάρα να την κοινοποιήσει στο κοινοβούλιο, η έκθεση αυτή έγινε γνωστή μόνο όταν την δημοσίευσε μετά  ο ίδιος ο ΟΗΕ!

«Αυτό το νομοσχέδιο, εάν θεσπιστεί, θα μπορούσε να διευκολύνει την έκθεση σε αυξημένους κινδύνους για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας στο πλαίσιο της συνεπιμέλειας» αναφέρεται σε επιστολή προς τον Έλληνα υπουργό Δικαιοσύνης.

Η επιστολή με ημερομηνία 17 Μαΐου υπογράφεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και στελέχη του ΟΗΕ, δηλαδή την Ομάδα Εργασίας για τις Διακρίσεις κατά των Γυναικών και των Κοριτσιών και τον Ειδικός Εισηγητής για τη Βία κατά των Γυναικών.

«Παρόλο που το νομοσχέδιο στοχεύει στην ενσωμάτωση της έννοιας του καλύτερου συμφέροντος του παιδιού στο εσωτερικό δίκαιο, αποτυγχάνει να προσδιορίσει αυτήν την έννοια κατά περίπτωση, και ως εκ τούτου εάν το παιδί θα διατρέχει ή όχι κίνδυνο οικιακής βίας με έναν από τους γονείς» επισημαίνουν οι συντάκτες.

Μεταξύ άλλων, αναφορικά με το άρθρο 11 του νομοσχεδίου που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ σημειώνουν: «Εκφράζουμε τις ανησυχίες μας ότι αυτό το άρθρο προϋποθέτει ότι η επαφή με την εκτεταμένη οικογένεια του άλλου γονέα είναι προς το συμφέρον του παιδιού χωρίς καμία εξαίρεση ή τον καλύτερο προσδιορισμό συμφέροντος. Στην πραγματικότητα, η επαφή και οι σχέσεις με την εκτεταμένη οικογένεια μπορούν να παρουσιάσουν πρόσθετους κινδύνους σε περιπτώσεις κακοποίησης ή βίας κατά του παιδιού».

Οι συντάκτες παρουσιάζουν, δε, μια σειρά από προβλέψεις διεθνών συμβάσεων, που δεν υπηρετούνται με το νομοσχέδιο Τσιάρα για τη συνεπιμέλεια, ενώ σημειώνουν πως «το άρθρο 14 του νομοσχεδίου σχετικά με τις συνέπειες της κακομεταχείρισης, στερείται εγγυήσεων για τα θύματα οικιακής κακοποίησης».

Για το άρθρο 7 οι συντάκτες σημειώνουν: «Ανησυχούμε ότι το πεδίο εφαρμογής αυτού του άρθρου και η κοινή ευθύνη μεταξύ των δύο γονέων λαμβάνουν υπόψη μόνο τους παντρεμένους και τους νόμιμους συντρόφους, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάκριση εις βάρος των γυναικών εάν ο κύριος φροντιστής του παιδιού είναι ένας μόνο γονέας».

Rosa.gr